Geen reactie op je sollicitatie? Dit kun je doen

Geplaatst door Robert Half op 22/04/2019
Geschatte leestijd: 3 minuten

 

Heb je gesolliciteerd voor een interessante job en sta je te popelen om aan de slag te gaan? Dan is het erg vervelend wanneer je geen reactie krijgt op je sollicitatie. Heel wat sollicitanten gaan er dan van uit dat ze een slechte indruk hebben gemaakt. Maar dat is niet per se het geval. Wij zetten een aantal zaken op een rijtje die het uitblijven van een reactie in perspectief plaatsen.

Benieuwd naar meer actuele trends? Aarzel niet en schrijf u in op onze nieuwsbrief!

Ontvang onze nieuwsbrief

Welke reactietermijn is gebruikelijk?

Als je je cv en motivatiebrief hebt verstuurd, moet je niet meteen een reactie verwachten. Rekruteerders krijgen doorgaans – zeker voor felbegeerde jobs – heel wat kandidaturen binnen en maken pas op het einde een selectie van kandidaten die uitnodigen voor de eerste ronde. Als je na tien dagen (maximaal twee weken) na de deadline nog niets hebt gehoord, kun je contact opnemen met je potentiële werkgever.  

 

Is je kandidatuur goed ontvangen?

Heb je na de vooropgestelde termijn niets vernomen? Dan doe je er goed aan om eerst even een e-mail te sturen om de status van je sollicitatie te controleren. Vraag gewoon even of je kandidatuur goed is ontvangen en wat je verder mag verwachten. Gewoonlijk krijg je dan een afdoend antwoord. Volgt er geen reactie? Dan kun je na een aantal dagen even bellen. Hou er rekening mee dat rekruteerders tijd nodig hebben om de kandidaturen te verwerken en er niet altijd in slagen om iedereen tijdig feedback te bezorgen.

 

Opdringerigheid doet meer kwaad dan goed

Meermaals mailen, een paar keer bellen en geen diplomatische toon hanteren: opdringerigheid is geen goede raadgever wanneer je voor een baan solliciteert. De verantwoordelijke voor de aanwervingen zal het als storend ervaren en je kandidatuur snel verticaal klasseren. Dat betekent uiteraard niet dat je niet assertief mag zijn. Je mag gerust op je strepen staan, maar op een vriendelijke en discrete manier. Als je contact opneemt, toon je ook interesse in de job en het bedrijf en dat kan je een voordeel opleveren. Op die manier doet je naam een belletje rinkelen bij de rekruteerder. 

 

Geen reactie op je sollicitatie? Neem een afwijzing niet persoonlijk op

Krijg je te horen dat je niet tot de gelukkigen behoort? Dan ben je ongetwijfeld ontgoocheld of zelfs kwaad. Het is normaal dat die negatieve gevoelens de kop opsteken. En ze zijn intenser naarmate je verder in de sollicitatie bent gevorderd. Als je niet voor de eerste ronde bent geselecteerd, zal je dat sneller kunnen verwerken dan wanneer je een gesprek hebt gehad of tot de laatste ronde bent geraakt. Het is zaak om de domper niet persoonlijk op te vatten. Bedrijven gebruiken objectieve argumenten om iemand al dan niet aan te werven. Ook al is het ontgoocheling, het hoeft je niet van je stuk te brengen of je zelfvertrouwen te ondermijnen.   

 

Vraag sowieso feedback na een negatieve reactie

Met een afwijzing kun je op termijn ook je voordeel doen. Vraag zeker feedback en probeer zo veel mogelijk informatie te pakken te krijgen. Het helpt je om alles op een rijtje te zetten, jezelf te evalueren en op termijn beter te doen. Misschien besef je na een tijdje dat de job je toch niet op het lijf was geschreven. Op die manier krijgt een afwijzing toch nog een positieve afloop.   

 

Op zoek naar een nieuwe job? Bezorg ons jouw cv. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Beloofd!

Meer blogposts...