Een spontane sollicitatiebrief: waarom wel en waarom niet?

Geplaatst door Robert Half op 11/01/2017

Een spontane sollicitatiebrief verstuur je naar een bedrijf dat hier doorgaans niet om heeft gevraagd: er is geen sprake van een vacature. Desondanks staan veel organisaties open voor spontane sollicitaties. Maar let op: een open sollicitatie vereist een andere aanpak dan een gerichte sollicitatie. In dit artikel reiken we je de juiste tools aan.

Wat is een spontane sollicitatiebrief?

Meestal vormt een vacature de aanleiding voor een sollicitatiegesprek. Maar niets belet je om het heft in eigen handen nemen en een spontane sollicitatiebrief te schrijven naar het bedrijf waar je dolgraag wil werken. Hiermee solliciteer je niet direct op een functie, maar prijs je jouw kwaliteiten en vaardigheden aan, in de hoop dat ze weerklank vinden bij de werkgever in kwestie.

Waarom zo’n spontane sollicitatiebrief sturen?

Verspilde moeite? Dat niet. Tenslotte is er altijd een kans dat jij nét die persoon bent die het bedrijf zoekt - of dat jouw ervaring precies de ervaring is die in de betreffende organisatie ontbreken. Een spontane sollicitatiebrief stuur je bovendien veelal naar een bedrijf waarvoor je absoluut wil werken. Het is niet zomaar een slag in het ijle - je zou het een gooi naar je droombaan kunnen noemen. En dat alles onder het motto: een 'neen' heb je, 'ja' kun je krijgen.

Wat moet er in een open sollicitatiebrief staan?

Allereerst hoor je een spontane sollicitatiebrief te schrijven volgens dezelfde conventies als een reguliere sollicitatiebrief. Vergeet dus de vaste onderdelen niet, zoals:

  1. Je eigen adres en het adres van de ontvanger
  2. Je woonplaats en de datum
  3. De ‘betreft’-regel
  4. Een gepaste aanspreking
  5. Een passende afsluiting

Daarnaast zijn een aantal bijkomende elementen van nadrukkelijk belang bij een spontane sollicitatie. Jouw argumenten moeten duidelijk maken dat de vaardigheden waarover je beschikt een echte meerwaarde vormen voor het bedrijf. Een spontane sollicitatiebrief schrijven vergt dan ook iets meer durf in vergelijking met een gerichte sollicitatiebrief. Je moet niet bluffen, maar het kan geen kwaad om je iets zelfverzekerder op te stellen dan bij een reguliere sollicitatie. Vermijd twijfelwoorden zoals 'kunnen' en 'zullen': ze klinken niet decisief genoeg. Tot slot dien je de kunst van de subtiliteit te verstaan: het is niet de bedoeling dat jouw spontane sollicitatiebrief een grote egotrip wordt. Iedere werkgever hecht waarde aan realisme en eerlijkheid.

Spontaan solliciteren of niet?

Of een spontane sollicitatiebrief iets voor jou is hangt af van je persoonlijke wensen en voorkeuren. Heb je een bedrijf gezien waarvoor je écht heel graag aan de slag wilt gaan? Dan is een spontane sollicitatie wellicht de moeite waard. Wie niet waagt, niet wint.


Meer blogposts...