Een sollicitatiebrief schrijven: oefening baart kunst

Geplaatst door Robert Half op 19/01/2017

Het is een torenhoog cliché, maar we trappen er dit artikel toch graag mee op gang: ‘oefening baart kunst’, zeker als het om schrijven gaat. Of je nu een brief, een rapport, een werkstuk of een sollicitatiebrief op papier moet zetten: het komt erop aan het format een beetje in de vingers te krijgen. Bovendien gaat er aan zo’n brief een hele onderzoeksfase vooraf. Als je dit allemaal voor elkaar hebt, zal je merken dat een sollicitatiebrief schrijven niet zo moeilijk is als het leek. 

 

Zelfkennis: het begin van alle (sollicitatie)wijsheid

Een motivatiebrief schrijf je natuurlijk alleen maar om de lezer te overtuigen van het feit dat jij de geknipte kandidaat bent voor de job. Dit betekent: jezelf verkopen door je sterke kanten te benadrukken, maar evengoed het lef hebben om ook je mindere kanten kort aan te stippen. Voordat je de vacaturedatabanken gaat afschuimen, is het dan ook goed om al eens op papier te zetten wat je kwaliteiten zijn, welke ambities en wensen je hebt, wat je werkervaring is en naar welke soort jobs je voorkeur uitgaat. Zodra die klus erop zit, kun je op zoek naar een job die op alle (of toch de meeste) punten ‘klikt’. Het heeft bijvoorbeeld weinig zin om op een vacature te solliciteren waar je totaal niet voor gekwalificeerd bent.

Sollicitatiebrief opstellen: de lay-out

Dankzij je denk- en opzoekingswerk heb je een ruw beeld van wat je wil vertellen. Maar voordat je begint te pennen, moet je duidelijkheid hebben over de opbouw of de structuur. En die hangt dan weer af van de lay-out. Gelukkig bestaan er verschillende structuren die algemeen aanvaard zijn, dus je kunt kiezen welk model jou het meeste aanspreekt. Het soort job waarop je solliciteert, speelt hierbij een rol: als het bijvoorbeeld om een creatieve job gaat, kun je ook creatief met de lay-out omgaan.

Je motivatiebrief schrijven: de inhoud

Ook de lay-outknoop doorgehakt? Dan kan je aan de inhoud van de brief zelf beginnen. Bij het schrijven van je sollicitatiebrief kies je het best voor korte zinnen, die vlot weglezen (je moet natuurlijk niet elke regel gaan natellen, maar zo’n dertien woorden per zin wordt vaak aanzien als een ideale limiet). Vermijd daarbij vakjargon en woorden die het geheel te ‘passief’ of te zwaar maken, zoals ‘worden’, ‘kunnen’, ‘mogen’, ‘willen’, etc.

Deel je brief op in vier alinea’s en laat er telkens een witregel tussen.

  1. In de eerste alinea leg je uit waar je de vacature gevonden hebt en waarom je erop reageert. Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging of wil je een vaste job?
  2. In de tweede alinea geef je aan waarom je juist deze functie wil. Welk aspecten van de job of in de kwalificaties spreken je aan?
  3. In de derde alinea omschrijf je waarom jij de ideale kandidaat bent. Wat zijn je positieve karaktereigenschappen en welk aspect uit je vorige job, interesses of hobby kun je in deze job kwijt?
  4. In de vierde alinea kom je tot een slotzin, waarmee je de lezer verleidt tot een uitnodiging.

Extra aandachtspunten

Met creatief taalgebruik kom je al een heel eind. Onthou dat je vast niet de enige bent die een motivatiebrief stuurt, en dat de rekruiter niet noodzakelijk gemotiveerd is om je brief tot het einde te lezen. Begin bijvoorbeeld eens met een met een vlotte openingszin die de aandacht trekt, en sluit af met een slotzin die de nieuwsgierigheid van de lezer wekt. Natuurlijk wil je sowieso uitgenodigd worden, maar voeg eraan toe dat je tijdens een gesprek nog meer kan toelichten over je motivering en kwaliteiten.

Last but nog least: overdrijf niet in je motivatiebrief. Benadruk je positieve eigenschappen, maar als je een bepaalde kwalificatie mist, hoef je dit niet weg te moffelen. Leg gewoon tegelijkertijd uit waarom dit tóch niet betekent dat je de job niet perfect zou kunnen uitoefenen.


Meer blogposts...