Een sollicitatiegesprek draait niet alleen om jou

Geplaatst door Robert Half op 14/03/2014

In veel opzichten lijkt een sollicitatiegesprek op een eerste date. Je kiest een mooie outfit, je zorgt ervoor dat je op tijd bent en als je lijkt op het merendeel van de bevolking, wil je de juiste indruk maken.

Als je iemand advies zou geven over de gespreksonderwerpen op een eerste date, wat zou je dan zeggen? Zou je zeggen: “Zorg dat je dingen over hen te weten komt, over wie ze zijn, wat ze graag hebben en wat net niet enz.”? Of zou je zeggen: “Praat de hele avond over jezelf en over hoe geweldig je bent”? De meeste mensen zouden van mening zijn dat de eerste aanpak de beste is en ze zouden gelijk hebben. Toch kiezen de meeste mensen de andere aanpak wanneer het op een sollicitatiegesprek aankomt.

Het is niet moeilijk om te begrijpen waarom dat zo is: je wedijvert met een onbekend aantal anderen die dezelfde job willen en je wil laten zien dat jij de juiste persoon bent voor de functie. Toch is dit niet noodzakelijk de beste aanpak.

Net zoals je dat op eerste afspraakje zou doen, moet je bij een sollicitatiegesprek interesse tonen in de werkgever. Zij willen weten hoe jij binnen hun bedrijf zou passen, waarom jij geweldig zou zijn als onderdeel van de bredere organisatie; en waarom jullie twee bij elkaar horen. Dit soort gesprek zou te ver gaan voor een eerste afspraakje, maar toch is de algemene stelling van toepassing: de bedoeling van een sollicitatiegesprek is niet dat jij als sollicitant alleen maar al je prestaties na elkaar opsomt.

In plaats daarvan moet je verschillende punten bespreken die een voordeel zouden vormen voor de werkgever en moet je duidelijk maken dat jij een geweldige aanvulling zou zijn voor het bedrijf.

Wat je eigenlijk moet doen, is de werkgever het gevoel geven dat zijn bedrijf het enige is dat je wilt, en dat je voor niemand anders oog hebt. Aangezien de werkgever iemand wil die zijn/haar huiswerk heeft gedaan en die echt begrijpt waar het bij het bedrijf om draait, kan dat hetgeen zijn wat je boven elke andere kandidaat doet uitsteken.

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op de Work Life Blog van Robert Half Australië.

Meer blogposts...