Een goede ontslagbrief schrijven: enkele tips

Geplaatst door Robert Half op 27/01/2017

Je hebt voor jezelf uitgemaakt dat het tijd is voor een andere job? Wellicht gingen daar heel wat slapeloze nachten aan vooraf. En alsof de beslissing nemen nog niet moeilijk genoeg was, moet je ook nog je ontslagbrief schrijven. Neem er toch je tijd voor, zodat je in schoonheid kunt afsluiten. Je wil je opzegtermijn uiteraard in een aangename sfeer uitdoen. Bovendien weet je nooit wanneer je je ex-collega’s nog eens tegen het lijf loopt. Bekijk onze tips om een goede ontslagbrief te schrijven.

 

Eerst je exitgesprek, dan pas je ontslagbrief

Je ontslagbrief indienen voordat je je leidinggevende hebt verwittigd, is niet alleen onbeleefd, maar ook bijzonder onprofessioneel. Voordat je achter je computer gaat zitten om je vertrek officieel aan te kondigen, maak je dus werk van een goed exitgesprek. Laat je baas altijd als allereerste weten dat je ontslag neemt, zelfs als je een hele goeie band hebt met je collega’s.

Wijd niet uit over de redenen

Je hoeft de redenen voor je ontslag niet te beschrijven in je ontslagbrief, en ook niet te zeggen wie je nieuwe werkgever wordt (als je dit al weet). Je hebt je vertrek namelijk al gemotiveerd in je exitgesprek. Zelfs als er echt iets op je lever ligt, is het geen goed idee om dat op papier te zetten. Hou het kort en simpel: laat simpelweg weten dat je je ontslag indient en vanaf wanneer.

Kies voor een professionele toon

Ga je vriendschappelijk om met je leidinggevende? Dan nog hou je het professioneel in je ontslagbrief. Dit is een officieel document, waarop je dan ook de datum moet noteren. Dit doe je het best in de hoofding. Het is overigens een goed idee om een ontvangstbevestiging te vragen. Je weet maar nooit: als er later discussie ontstaat over wanneer je je ontslag hebt gegeven, heb je het bewijs achter de hand. Om die reden dien je ook het best een nieuwe versie van je ontslagbrief in als de einddatum om de ene of andere reden zou wijzigen.

Bedank je werkgever

Ook al sta je te popelen om te vertrekken, hou voor ogen dat de ontvanger van je ontslagbrief je misschien nog een referentie moet bezorgen. Stel dat je toekomstige werkgever hem of haar bijvoorbeeld belt om feedback te vragen? Bedank daarom je werkgever in je ontslagbrief en geef enkele voorbeelden van dingen die je geleerd hebt of waaraan je plezier hebt beleefd. Beeld je de leukste momenten op het werk in, en begin vanuit die gedachte te schrijven.

Toon dat je wil meewerken aan een vlotte transitie

Voor je exitgesprek had je hoogstwaarschijnlijk al een lijst opgesteld met taken en projecten om te overlopen met je opvolger. Net als bij je redenen voor vertrek, ga je in je ontslagbrief beter niet meer in detail in op de overdracht. Je kunt je ontslagbrief beter eindigen met de algemene boodschap dat je hier volop aan wil meewerken. Beloof zeker niets wat je niet kunt waarmaken, maar door te zeggen dat je alles mooi wil afsluiten en achterlaten, toon je dat je tot het einde van je opzegtermijn je best zal blijven doen.

Meer blogposts...