Misschien sta je liever niet al te lang stil bij de redactie van je cv en denk je al vooruit naar het sollicitatiegesprek en hoe je je – ondanks de moeilijke vragen – toch van je beste kant kunt laten zien. Toch trek je maar beter ook voldoende tijd uit om je cv te maken, want die klus is vaak niet zo eenvoudig als hij lijkt. Zo is het niet alleen cruciaal dat je alle belangrijke zaken voor potentiële werkgevers in jouw cv vermeldt, maar is het natuurlijk ook zaak om een cv zonder fouten en met een duidelijke opmaak af te leveren. Daarbij komt nog dat je cv aan allerlei vereisten moet voldoen, zoals een heldere opbouw. Geen idee hoe je dat laatste moet aanpakken? Lees dan vooral verder!

Begin bij het begin: personalia op je cv

De ruimte helemaal bovenaan jouw cv reserveer je voor je persoonlijke gegevens. Structureer het geheel door een kop ‘personalia’ op je cv te zetten en hieronder jouw (volledige) naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum, geboorteplaats en (eventueel) nationaliteit op te nemen. De gegevens die je onder de personalia zet, zijn slechts een opsomming. Het is dus niet de bedoeling om hier een lang verhaal neer te schrijven over jezelf of je persoonlijkheid.

Tip: Bedrijven ondergaan massaal digitale transformaties, dus voorzie ook je cv van een digitale touch. Neem in je personalia sociale media op die je in een (semi-)professionele context gebruikt: LinkedIn-account, Twitter-account, about.me-pagina, …

Opleidingen en werkervaring opnemen op je cv

De onderdelen opleiding en werkervaring zijn de twee belangrijkste van je cv. Een goed cv vermeldt eerst de opleidingen. Onder een kopje met dezelfde naam som je op welke opleiding(en) je hebt gevolgd en in welk jaar. Heb je een diploma gehaald, dan neem je ook de officiële naam van het diploma op. Studeerde je af met onderscheiding? Laat die kans niet liggen en noteer ook die informatie erbij.

Na de beschrijving van je opleiding(en) volgt een kopje ‘werkervaring’. Hieronder beschrijf je niet alleen waar je hebt gewerkt, maar ook welke functie je bij dit bedrijf hebt vervuld. En door jouw taken en verantwoordelijkheden te benoemen (bij voorkeur in bullets, om het geheel overzichtelijk te houden), geef je de ontvanger van jouw cv meteen een duidelijk beeld van jouw vaardigheden.

Vreemde talen en competenties vermelden

Na je werkervaring komt een kopje ‘talen’ – tenminste, als je één of meer vreemde talen redelijk goed of goed spreekt (zo niet, dan laat je dit onderdeel beter achterwege). Schrijf alle talen op die je machtig bent en geef meteen ook het beheersingsniveau (schriftelijk en mondeling) aan.

Tot slot is het natuurlijk cruciaal om je ‘competenties’ in de kijker te zetten. Dit onderdeel gebruik je om aan te geven wat jouw sterke punten zijn, zoals flexibiliteit en zelfstandigheid. Vijf competenties volstaan meestal om de ontvanger van jouw cv een duidelijk beeld te geven van je persoonlijkheid.

Een cv maken: de afsluiter

Het laatste onderdeel van een cv bestaat uit een korte tekst onder het woord ‘overig’. Dit onderdeel gebruik je voor die informatie die wel nuttig is, maar die je nergens anders kwijt kon, zoals jouw hobby’s, specifieke vaardigheden of vrijwilligerswerk dat je hebt gedaan.

Opbouw cv

Deze vaste opbouw lijkt misschien een strak keurslijf dat je liever niet aanhoudt om aan je potentiële werkgever te tonen wie jij écht bent. Toch heeft die een vaste opbouw een reden, en wijk je er maar beter niet te erg van af. Door deze vaste structuur kunnen werkgevers namelijk eenvoudig door een cv scannen, zonder dat zij eindeloos hoeven te zoeken naar specifieke informatie. Omdat er bij sommige vacatures veel geïnteresseerden zijn, is het belangrijk dat jouw cv een makkelijk herkenbare opbouw bevat. De kans is namelijk best groot dat werkgevers helemaal geen tijd en zin hebben om jouw cv te ontcijferen. Kies daarom liever voor de vaste opbouw voor een cv, tenzij de vacature echt om een afwijkende en creatieve aanpak vraagt. In dat laatste geval is het belangrijker om Je cv eruit te laten springen.