Je kandidatuur voor de job wordt positief beoordeeld en je potentiële nieuwe werkgever vraagt je op gesprek: proficiat! Dat betekent dat je een goede eerste indruk gemaakt hebt met je cv en bijhorende sollicitatiebrief. Maar hoe reageer je het best tijdens dat eerste (vaak telefonische) contact? Tips om zonder kleerscheuren en mét overtuiging een afspraak te maken voor je sollicitatiegesprek.

 

Eerste telefonisch contact: wees eerlijk 

Tijdens het eerste telefonische contact met je nieuwe werkgever ga je maar beter niet de mist in. Wees eerlijk en doe jezelf niet beter voor dan je bent, ook al is dat misschien verleidelijk (bijvoorbeeld omdat je deze baan echt héél graag wil).

  • Komt het telefoontje op een onverwacht moment en ben je daardoor ietwat uit je lood geslagen? Geef dat eerlijk aan, maar hou het wel luchtig. Probeer het feit dat je verrast bent niet te verstoppen; dan kom je gegarandeerd stroef over.
  • Belt de rekruteerder ongelegen, bijvoorbeeld wanneer je in de wagen zit? Zeg dat dan en vraag wanneer je hem of haar mag terugbellen.
  • Heb je je agenda niet bij de hand? Geen probleem, vraag ook in dit geval wanneer je mag terugbellen.

Bijkomend voordeel: wanneer je zelf mag bellen, kun je ook zelf kiezen waar en wanneer je dat doet. Kies altijd een rustig moment uit en zoek een plek op waar je niet gestoord kan worden, zoals je werkkamer thuis. Je handelt dit soort van telefoongesprekken uiteraard beter niet af op je huidige werkplek, waar je collega’s kunnen meeluisteren …

Wees spontaan 

Een beetje smalltalk breekt het ijs. Zeg dus gerust dat je op het punt staat om naar je wekelijkse yogales te vertrekken; dat komt spontaan over én zo weet je gesprekspartner meteen dat je belang hecht aan een fit lichaam en een geest in balans. Maar overdrijf niet met zulke informatie. Een rekruteerder heeft geen boodschap aan een gedetailleerde omschrijving van jouw weekplanning. 

Kom snel to the point 

Hou het efficiënt. Geef de data door die voor jou passen en leg meteen een afspraak vast. Loopt het moeilijk om een datum te vinden waarop jullie allebei beschikbaar zijn? Wees niet te beschroomd om uit te leggen waarom je op bepaalde dagen niet vrij bent, zeker als de redenen daarvoor waardevolle informatie vormen voor een potentiële nieuwe werkgever. Misschien volg je  een avondcursus Spaans?  Of heb je op de voorgestelde datum een reünie met ex-collega’s gepland die je zeker niet wil missen? De eerste reden illustreert je leergierigheid, de tweede je betrokkenheid. Niet aarzelen dus om zoiets tussen neus en lippen door te vermelden!

Bevestig de afspraak voor het sollicitatiegesprek per mail 

Zijn jullie tot een overeenkomst gekomen en ligt de afspraak voor het sollicitatiegesprek vast? Bevestig dan nog even per mail. Zo kom je meteen professioneel over én kunnen er geen misverstanden ontstaan over hoe, wat, waar en wanneer. Vraag zeker ook wat er van jou verwacht wordt en hoe het gesprek zal verlopen. Zo weet je hoe je je erop kunt voorbereiden.