De perfecte sollicitatiebrief schrijven? Het kan, met deze tips!

Geplaatst door Robert Half op 15/01/2017

Een sollicitatiebrief schrijven is een lastige klus. Je wil enerzijds alle belangrijke informatie opnemen, maar anderzijds je toekomstige werkgever ook geen hoofdpijn bezorgen. En hoewel je eerlijk wil zijn, heb je geen zin om hiervoor afgestraft te worden. Daarnaast is de grens tussen zelfvertrouwen en arrogantie soms akelig dun. Tot slot moet je jezelf blijven én in het hoofd van de recruiter kruipen om te ontdekken waarnaar hij of zij op zoek is. Niet makkelijk, we zeiden het al … Zinkt de moed je in de schoenen? Dat is nergens voor nodig. Met onze tips tover je zo de perfecte sollicitatiebrief op papier – of op je scherm! 

1. Standaardbrieven zijn ‘not done’: personaliseer je boodschap

Als je op zoek bent naar een job, is de kans groot dat je op verschillende paarden tegelijk wedt. Dat is natuurlijk prima, maar het is geen excuus om je motivatiebrief telkens maar te kopiëren en alleen de naam van de geadresseerde aan te passen. Stem jouw brief altijd perfect af op de job in kwestie. Het kost je natuurlijk iets meer tijd, maar alleen door sollicitatiebrieven 'op maat' te versturen, maak je kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.

2. Presenteer jezelf als dé persoon voor de functie

Jij wil de job graag, anders zou je niet de moeite doen om een sollicitatiebrief te schrijven. Maar waarom zou het bedrijf jóú willen? Presenteer jezelf als de perfecte persoon voor de functie door bijvoorbeeld de functievereisten op jezelf en jouw kwaliteiten te betrekken. Verder is het belangrijk om je enthousiasme over te brengen – zonder te overdrijven of onecht over te komen. Geen tekst die bol staat van de uitroeptekens dus, maar wel een duidelijke presentatie waaruit objectief blijkt dat jij de klus perfect kunt klaren.

3. De ultieme tip voor je sollicitatiebrief: hou de lezer geboeid van begin tot eind

Ga er gerust van uit dat je niet de enige bent die een sollicitatiebrief stuurt. Je springt dus maar beter zuinig om met de tijd van je toekomstige werkgever en je maakt het hem zo makkelijk mogelijk. Dat doe je door …

  1. korte, duidelijke zinnen te gebruiken. Lange zinnen lezen niet alleen moeilijker, ze zijn ook minder duidelijk. En het laatste dat je wil, is verkeerd begrepen worden door je toekomstige werkgever. Bovendien heb je sowieso niet veel plaats: een brief die langer is dan een A4 is hoogst ongebruikelijk.
  2. te vermijden dat je curriculum vitae en je sollicitatiebrief exacte kopieën zijn. Natuurlijk gaan ze allebei over jou, maar het geduld van je lezer zal snel op zijn als hij merkt dat je twee keer exact dezelfde insteek hebt gebruikt. Maak van je cv een objectieve, feitelijke opsomming van je ervaring en je vaardigheden, en geef je motivatiebrief een persoonlijkere toets (zonder evenwel onprofessioneel te worden).
  3. alleen relevante informatie op te nemen. Dat je jarenlang bij een supermarkt hebt gewerkt, is natuurlijk goed, maar als deze werkervaring niet relevant is voor de functie waarvoor je solliciteert, dan verwijs je ze maar beter meteen naar de prullenmand.
  4. je brief zorgvuldig na te lezen en iemand in je omgeving er nog eens naar te laten kijken. Een openingszin die ontsierd wordt door een spelfout, is een afknapper van formaat.

Meer blogposts...