Tijdens een sollicitatiegesprek is de eerste indruk bepalend voor het beeld dat de recruiter van jou krijgt. Je kunt dit beeld beïnvloeden door je verzorgd te kleden en een stevige handdruk uit te delen. Maar voor je zover bent, speelt je sollicitatiebrief natuurlijk een sleutelrol. En ook daar is de eerste indruk van cruciaal belang. Loopt jouw openingszin niet lekker, staat er een grote fout in, is hij saai, standaard of juist erg vreemd? Dan slinken je kansen zienderogen. Om dit rampscenario te vermijden, geven we je enkele do’s en don’ts mee.

Enkele tips voor de perfecte openingszin van je sollicitatiebrief

Er bestaan verschillende manieren om je sollicitatiebrief te openen. Ten eerste kun je verwijzen naar iemand die binnen de organisatie werkt waar je solliciteert. Zo heb je meteen een voetje tussen de deur. Ten tweede kun je verwijzen naar de vacature of vertellen hoe je te weten bent gekomen dat je potentiële werkgever op zoek is naar een nieuwe werkkracht. Een derde soort openingszin bestaat erin meteen te vertellen waarom de openstaande functie je zo aanspreekt. Voor welke openingszin je ook kiest: zorg er in elk geval voor dat hij altijd vlot leest en geen enkele fout bevat. Een dt-fout is bijvoorbeeld een echte afknapper.

Een originele openingszin: laat je opmerken

Als je solliciteert voor een job, ben je meestal niet de enige. Met een beetje pech zijn er wel honderden anderen die de job graag willen en die óók een brief hebben geschreven. Om jouw motivatiebrief te doen opvallen, pak je de openingszin maar beter origineel aan. Concreet: vermijd clichés en wees jezelf. Openingszinnen met een grapje zijn in de meeste gevallen uit den boze, maar een openingszin met een creatieve insteek werkt vaak wél. Gebruik je openingszin bijvoorbeeld om je enthousiasme voor de job in de verf te zetten, om je kennis over het bedrijf subtiel aan te tonen of jullie gezamenlijke netwerk te benadrukken.

Dit doe je beter niet in de eerste zin van je motivatiebrief

Het lijkt een moeilijke opgave in een brief die tenslotte over jou gaat, maar beginnen met ‘Ik’ is geen goed idee. Andere don’ts zijn fouten schrijven, een zin gebruiken die niet vlot loopt of die gewoonweg te lang is. Een fout in de openingszin van jouw brief doet die doorgaans meteen in de prullenbak belanden. Werkgevers zijn uiteraard op zoek naar mensen die foutloze teksten kunnen schrijven – en die minstens de moeite nemen om hun eigen werk zorgvuldig en kritisch na te lezen.

Sollicitatiebrief schrijven: een passende openingszin voor elke situatie

Tot slot is het belangrijk om te vermelden dat ‘de perfecte openingszin’ niet bestaat. Jouw sollicitatiebrief – inclusief zijn eerste regel – moet namelijk aangepast zijn aan de functie waarvoor je solliciteert. Openingszinnen die erg slim, passend en doordacht lijken voor de ene sollicitatie, zullen mogelijk niet gewaardeerd worden bij de andere sollicitatie. Gebruik dus niet telkens opnieuw dezelfde openingszin als je een brief schrijft, maar probeer een opener te bedenken die perfect past bij de branche, de functie en het bedrijf. Denk bij elke sollicitatiebrief na over wie jouw woorden zal lezen en welk effect je wil creëren. 


Leer van de gespecialiseerde recruiters van Robert Half, zodat u een getalenteerd team van medewerkers kunt opbouwen of uw carrière vooruit kunt helpen. Robert Half is actief op meer dan 300 locaties wereldwijd, met 12 rekruteringskantoren in België en Luxemburg, waaronder ons rekruteringsbureau in Gent, en kan u helpen met onder meer Executive recruitment, waar en wanneer u dat nodig heeft.