Geschatte leestijd: 4 minuten

Heb je een contractvoorstel ontvangen van je potentiële nieuwe werkgever? Proficiat! Lees het contract zeker nog even rustig na vooraleer je het ondertekent. Zo kom je later niet voor verrassingen te staan. Lees hier waarop je daarbij vooral moet letten:

 

1. De absolute basis

Het spreekt voor zich dat je contract je loon moet vermelden, want dat is namelijk een van de primaire arbeidsvoorwaarden. Op je contract zul je altijd het brutoloon vinden, want je nettoloon hangt af van heel wat zaken waar je werkgever niet altijd invloed op heeft. Ook standaard zijn zaken zoals arbeidsduur - hoeveel uren werk je per week? - en de plaats van je tewerkstelling.

  • Extralegale voordelen

De extralegale voordelen omvatten interessante extraatjes zoals een bedrijfswagen met of zonder tankkaart, maaltijdcheques, een groepsverzekering, … je kent het wel. Deze zaken horen thuis in je arbeidscontract, dus kijk zeker na of alles wat jullie zijn overeengekomen effectief in dit contract staat geschreven.

  • Arbeidsduur

Standaard werk je 38 uur per week. Maar heb je vrienden of kennissen die al wel eens lopen te pronken met 6 of 12 extra vakantiedagen? Dan is de kans groot dat hun werkgever met arbeidsduurvermindering (ADV) werkt. Dit betekent dat je tijdens de week bijvoorbeeld een half uur per dag langer werkt zodat je extra ADV-dagen kan opnemen als vakantie.

  • Duurtijd contract

Heb je een standaard voltijds contract, dan krijg je in principe een overeenkomst van onbepaalde duur. Dat geeft je meer werkzekerheid en bescherming, want je werkgever kan je overeenkomst dan niet zomaar beëindigen.

Onderteken je een contract van bepaalde duur (zoals een interimcontract)? Let dan goed op de begin- en einddatum van je tewerkstelling en verzeker jezelf ervan dat men deze periode duidelijk en correct vastlegt.

  • Functieomschrijving

Lees goed na hoe je functie en takenpakket omschreven staat. Moest je jobinhoud plots stevig beginnen afwijken van wat er in je contract staat, dan heb je indien nodig een stevige poot om op te staan indien je niet akkoord bent met je nieuwe verantwoordelijkheden. Voor beide partijen is het voordelig om duidelijk en transparant te zijn over je taken.

  • Arbeidsreglement

Contracten stellen vaak ook dat je akkoord gaat met het arbeidsreglement, een document dat de werking en organisatie van de instelling beschrijft. Vraag dit zeker op als je dit nog niet gekregen hebt en je het reglement toch wil doornemen.

 

2. Verlofdagen

De wet zegt dat je recht hebt op 4 weken verlof, wat neerkomt op 20 werkdagen. Naargelang of je onder een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) valt of specifieke afspraken in je contract hebt staan, kan dat aantal wel wat hoger liggen. Zeker iets om na te kijken dus.

 

3. Opzegmogelijkheid

Dit is enkel van toepassing op contracten van bepaalde duur, maar daarom niet minder belangrijk. Integendeel: staat er geen opzegmogelijkheid vermeld in je contract van bepaalde duur - je werkgever is hier trouwens niet toe verplicht -, dan kan je je contract voor afloop niet zomaar opzeggen zonder een stevige schadevergoeding te moeten betalen.

 

4. Pensioenregeling

Een pensioenregeling kan je ook als een extraatje beschouwen. Je werkgever is namelijk niet verplicht om je er een te voorzien. Is er een CAO van toepassing waarin wel een pensioenregeling is opgenomen, dan is je werkgever dit wel verplicht. Kijk dit zeker na en vermijd dat je zonder dat je het beseft geen pensioen opbouwt.

 

5. Betaling tijdens ziekte

Er zijn verschillende afspraken mogelijk wat loon tijdens ziekte betreft. Soms zal in je contract staan dat je werkgever je de eerste twee dagen van je ziekte geen loon moet uitbetalen (loonvrije wachtdagen). Staat dit niet vermeld, dan krijg je wel minstens 70% van je loon uitbetaald. Maar maak je geen zorgen, je valt hoe dan ook niet terug tot onder het minimumloon.

 

6. Collectieve arbeidsovereenkomst (CAO)

Kijk dus zoals gezegd zeker na of je werkgever een collectieve arbeidsovereenkomst opneemt in je contract. En zo ja, neem de moeite om die CAO na te lezen zodat je perfect weet waar je recht op hebt.

 

Zeker van je stuk? Je contract is meer dan een stuk papier

Wat je ook doet, denk goed na of deze job en dit bedrijf echt zijn wat je wilt. Een contract is namelijk meer dan een stuk papier met wat tekst op. Het is een officiële, bindende overeenkomst waar je niet zomaar onderuit kan. Het klinkt misschien allemaal heel evident, maar als het aanbod mooi is kan je onbewust wel eens te snel gaan.

Veel succes!

 

Ga meteen goed van start op je nieuwe job

Wil je regelmatig tips ontvangen over hoe je gelukkiger wordt op je nieuwe job en groeit als professional? Ontvang onze gratis nieuwsbrief!

Benieuwd naar meer actuele trends? Aarzel niet en schrijf u in op onze nieuwsbrief!

Ontvang onze nieuwsbrief