Alles wat je moet weten over een telefonisch sollicitatiegesprek

Geplaatst door Robert Half op 23/01/2017

Ben je geselecteerd voor de eerste ronde van een sollicitatie? Dan bestaat de kans dat er een telefonisch interview wordt afgenomen. Rekruteerders willen eerst nagaan welk vlees ze in de kuip hebben. Zo peilen ze naar je competenties, ervaring en verwachtingen. Een telefonisch sollicitatiegesprek is niet vrijblijvend en vereist – net zoals een persoonlijk gesprek – een gedegen voorbereiding.

Snelle en efficiënte eerste rekruteringsfase

Sommige profielen zijn erg gegeerd op de arbeidsmarkt. Zo levert een vacature voor een job in IT of Finance doorgaans heel wat kwalitatieve cv’s op. Om het rekruteringsproces efficiënt en snel te laten verlopen, worden er om te beginnen telefonische sollicitatiegesprekken georganiseerd. In plaats van de kandidaten op kantoor uit te nodigen, wordt er een half uurtje voorzien om de voornaamste zaken te bespreken. Op basis daarvan kunnen HR-professionals zich een goed beeld vormen van de kandidaten. De beste kandidaten worden daarna uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek op kantoor.

Bij een aanwerving wordt Skype (met video) almaar meer gebruikt. Op die manier is het contact persoonlijker en kan de rekruteerder een gezicht plakken op elke kandidaat.

Bereid je voor op een telefonisch sollicitatiegesprek​

Een telefonisch gesprek is het eerste contact met je potentiële werkgever. De ideale gelegenheid dus om een onuitwisbare eerste indruk na te laten. Als je tijdens het gesprek de mist ingaat, loop je het risico om uit de boot te vallen. Het is een valkuil die wel vaker voorkomt: kandidaten beschouwen telefonisch als vrijblijvend en nemen het niet serieus genoeg op. Een telefonische sollicitatie is wel degelijk een eerste test. Om niet met je mond vol tanden te staan, is een goede voorbereiding van groot belang. Zo kun je vlot antwoorden op alle sollicitatievragen en maak je een opperbeste indruk.

Dit mag je verwachten:

  1. Vragen over jouw vaardigheden en manier van werken
  2. Vragen over eerdere projecten en jobs
  3. Vragen over jouw persoonlijkheid
  4. Vragen over je verwachtingen

Tips voor een sollicitatiegesprek per telefoon

Heb jij te horen gekregen dat het eerste sollicitatiegesprek per telefoon gevoerd wordt? Gebruik dan onderstaande praktische tips om jouw sollicitatiegesprek goed door te komen. Zo ligt de volgende ronde van de sollicitatieprocedure binnen handbereik.

  1. Zoek een geschikte ruimte voor het telefoongesprek. Niets is zo vervelend als afgeleid te worden. Zoek een rustige plek op, zodat je helemaal gefocust bent.
  2. Zoek informatie op over je toekomstige werkgever en de functie waarvoor je solliciteert.
  3. Voer het telefoongesprek staand. Op die manier kom je namelijk actiever over dan wanneer je onderuitgezakt aan het bellen bent, ook al ziet jouw gesprekspartner je niet.
  4. Zorg ervoor dat je telefoon opgeladen is. Bel je via Skype? Voorzie dan een vlekkeloze verbinding.

Vermijd deze valkuilen

Tijdens een telefonisch sollicitatiegesprek kun je niet gebruikmaken van non-verbale communicatie. Als je stemgebruik en intonatie niet op punt staan, kom je niet enthousiast genoeg over. Spreek niet te luid, maar ook niet te zacht. Ben je ongeduldig en handel je het gesprek snel af? Dan maak je geen goede beurt. Voorzie vooraf ook een aantal vragen. Op die manier toon je interesse in de functie en het bedrijf. En neem – tot slot – op de juiste manier afscheid.


Maak kennis met de ervaren recruiters van Robert Half, zodat u een getalenteerd team van medewerkers kunt samenstellen of uw carrière vooruit kunt helpen. Robert Half is actief op meer dan 300 locaties wereldwijd, met 12 kantoren in België en Luxemburg waaronder ons recruiting bureau in Brussel, en kan u helpen waar en wanneer u dat nodig heeft en kan u helpen bij de werving van leidinggevend profielen, waar en wanneer u dat nodig heeft.

Meer blogposts...