5 taboes tijdens een jobinterview waar je je maar beter aan houdt

Geplaatst door Robert Half op 22/09/2016

Een jobinterview is een unieke kans om jezelf in de gunst van je toekomstige werkgever te manoeuvreren. De eerste selectieronde is achter de rug, en dat betekent dat je profiel in de smaak valt. Nu is het zaak om overtuigend en professioneel over te komen. Dat laatste is even belangrijk als je ervaring en competenties. Om een goede indruk te maken tijdens een jobinterview, hou je het best rekening met een aantal taboes. Wij zetten de voornaamste op een rijtje.

1. Je voormalige werkgever zwartmaken

Ben je in een niet al te beste verstandhouding vertrokken bij je vorige werkgever? Dan doe je er goed aan om dat niet te verbergen, maar eerlijk uit te leggen wat er precies is gebeurd. Over een professioneel meningsverschil hoef je je niet te schamen. Bereid je voor, want de kans dat je gevraagd wordt waarom je bent vertrokken, is heel groot. Hou in het achterhoofd dat een sollicitatie niet het juiste moment is om na te trappen. Het doet je geloofwaardigheid geen deugd.

2. Opscheppen over je kwaliteiten

Tijdens een jobinterview moet je je kwaliteiten en competenties in de kijker zetten. Het is normaal dat je je van je beste kant wilt laten zien, maar overdrijven is nooit goed. Als je uitpakt met grootspraak, loop je het risico hautain over te komen. Een sollicitatiegesprek is een delicate evenwichtsoefening: onderdanigheid is geen goede raadgever, gezonde ambitie en zelfbewustzijn dan weer wel.  

3. Te persoonlijk worden

Heb je een moeilijk tijd achter de rug door relationele problemen of voel je je niet goed in je vel? Hou die zaken tijdens een jobinterview voor jezelf. Net zoals verhalen over je hond of over je wilde weekendplannen. Persoonlijke anekdotes te berde brengen kan, zolang ze maar relevant zijn voor je job. De kans is trouwens groot dat je vragen krijgt voorgeschoteld over je gezinssituatie, je hobby’s, … Wees voorbereid! 

4. Op hoeveel vakantiedagen heb ik recht?  

Sommige vragen zijn uit den boze tijdens een jobinterview. Ze doen je imago geen goed en brengen je kansen op de job in het gedrang. Tijdens het eerste gesprek vragen op hoeveel vakantiedagen je recht hebt, is geen goed idee. Het lijkt alsof je liever niet te veel werkt en allesbehalve ambitieus bent. Standaardvragen zoals ‘Wat zijn je sterke en zwakke punten?’ bereid je het best goed voor. Vooral de vraag over je zwakke punten kan een valkuil zijn. Perfectionisme of ongeduldigheid zijn geen zwaktes. Je moet iets anders verzinnen, en dat in je voordeel zien uit te spelen.

5. Clichématige antwoorden

Ik denk outside the box, ik ben een strategische denker, ik ben een echte teamplayer: dat soort clichés kun je het best achterwege laten. Het zijn dooddoeners waarmee je geen goed indruk nalaat. Beter is het om concreet aan te tonen wat je in je mars hebt door voorbeelden uit je vorige jobs aan te halen. Zo krijgt de rekruteerder een duidelijk beeld van je capaciteiten en verhogen je jobkansen.

Tip: let zeker ook op je non-verbale communicatie.

Meer blogposts...