Van thuiswerk tot dagje vrijaf, 3 waardige alternatieven voor niet-stakers

Geplaatst door Robert Half op 21/04/2015

Stakingen en protestacties kunnen voor hinder zorgen in het verkeer en de trip naar de werkplek bemoeilijken. 

Werkwilligen moeten dan ook noodgedwongen creatief zijn. Toch zijn er manieren om van de nood een deugd te maken. We zetten de beste alternatieven op een rijtje.

1. Thuiswerk: leve de flexibiliteit!

Thuiswerk biedt een oplossing om de uitdagingen die gepaard gaan met een staking het hoofd te bieden en er alsnog een productieve dag van te maken. Op voorwaarde natuurlijk dat je functie zich leent tot thuiswerken en dat de nodige faciliteiten en materiaal voorhanden zijn. Heb je de mogelijkheid, maar is je werkgever geen voorstander van thuiswerk? Grijp dan je kans. Thuiswerk laat je toe om de stakingsperikelen links te laten liggen en in alle rust en sereniteit je werk te doen. En er zijn nóg voordelen:

  • Thuiswerken bevordert de productiviteit. Je verliest geen tijd in het verkeer, maar kunt meteen aan de slag.
  • Ook je concentratie gaat erop vooruit. Hier geen rumoerige werkvloer die je afleidt van je werk.
  • En ‘last but not least’: je haalt meer voldoening uit je werk én je pauzes. Zeg nu zelf: een middagpauze in eigen tuin, dat sla je toch niet af?

Opgelet: thuiswerk is alleen efficiënt als je in je woning een productieve werkruimte creëert. Lees: voorzie de nodige kinderopvang, en laat die radio en tv even voor wat ze zijn. Let wel, thuiswerken is alleen mogelijk met de uitdrukkelijke toestemming van je baas.

2. Een dagje vrijaf, hoera!

Kun je niet van thuis uit werken en schat je in dat je heel moeilijk op je werk zult raken? Dan is een dagje vrijaf misschien wel de beste oplossing voor jou. Anticipeer en vraag tijdig je vrije dag aan, zodat je werkgever de noodzakelijke zaken kan regelen.

3. Je baas enkele leuke voorstellen doen

Niet elk bedrijf kan het zich veroorloven om de hele werkvloer thuis te laten werken of vakantie te laten nemen. Bepaalde activiteiten vragen nu eenmaal een minimale permanentie. Maar niet getreurd: ook hiervoor bestaan oplossingen. Probeer daarom eens een paar creatieve voorstellen te doen aan je leidinggevende:

  • Je kunt je baas voorstellen extra vroeg te beginnen om zo de files voor te zijn. Hier hoort dan wel een lekker ontbijt bij.
  • Wat dacht je van een overnachting in de buurt van het kantoor? Zo ben je gegarandeerd op tijd op je werk.
  • Door ’s avonds met je collega’s te dineren, wordt de groepsgeest er alleen maar beter op. Dat is pas teambuilding!

Meer blogposts...