Van interim naar vast werk: do’s-and-don’ts

Geplaatst door Robert Half op 10/04/2017

Proficiat, je hebt net een job in de wacht gesleept met een optie op vast werk! Dit betekent dat je de kans krijgt om het beste van jezelf te laten zien – een kans die je natuurlijk met beide handen moet grijpen. Want hoe kun je je kersverse leidinggevende beter overtuigen van jouw capaciteiten dan door ze gewoon elke dag opnieuw te bewijzen? Laat je zenuwen geen roet in het eten gooien. Zo ben je goud waard tijdens je interimperiode … 

 

Interimperiode niet per se negatief

Voordat je je zelfvertrouwen ondermijnt met allerlei rampscenario’s en pijnlijke redenen waarom je niet meteen vast in dienst genomen wordt: vraag gewoon aan de recruiter of je leidinggevende waarom je eerst een tijdelijk contract krijgt. De kans is namelijk erg groot dat de reden helemaal niets met jou te maken heeft, en dat geeft je zelfvertrouwen ongetwijfeld een boost.

Misschien is jouw voorganger nog actief binnen het bedrijf en heeft hij nog niet definitief beslist wanneer hij met pensioen gaat. Of misschien wil je leidinggevende eerst zien welk vlees hij in de kuip heeft, of misschien wil hij je via opleidingen ‘kneden’ tot je een perfecte match vormt met het bedrijf. Als je de reden kent, kun je je strategie erop afstemmen en je kansen op de vaste baan aanzienlijk vergroten.

Van interim naar vast werk? Geduld is de sleutel

Hoewel je onder geen beding het signaal wil geven dat je tevreden bent met een interimcontract tot het einde der tijden, is het belangrijk om niet té hard te pushen. Een beslissing willen forceren door met ontslag te dreigen, is bijvoorbeeld geen goed idee: het kan het vertrouwen schaden dat je de voorbije maanden zo zorgvuldig hebt opgebouwd. Waarom zouden toekomstige collega’s jou nog steunen of in jou investeren als ze het gevoel hebben dat je binnenkort toch de band met het bedrijf opblaast? Geduld oefenen is de boodschap, al lijkt de weg naar een vaste job soms meer op een uitputtingsslag dan op een spurtje.

Blijf bijleren

Je kunt verschillende houdingen aannemen terwijl je interimperiode verstrijkt, van afwachtend tot assertief, maar de houding die je de grootste kans op een vaste baan oplevert, is wellicht: openstaan voor feedback en elke leerkans met beide handen grijpen. Zo stel je jezelf in een positief daglicht en laat je zien dat je wil groeien.

Schep duidelijkheid over verantwoordelijkheden

Wie een interimjob uitoefent, bevindt zich vaak ‘in limbo’. Er ontstaat namelijk al snel een groot verschil tussen de verantwoordelijkheden die je verondersteld wordt te dragen en de taken die je elke dag écht voor jouw rekening neemt. Zo is het bijvoorbeeld niet ondenkbaar dat je op een bepaald moment verantwoordelijk wordt voor de prestaties van andere tijdelijke krachten, maar dan is het natuurlijk ook noodzakelijk dat je hun werk mag evalueren. Het is dus nooit een slecht idee om een gesprek aan te gaan over de verdeling van de verantwoordelijkheden met de HR-manager of met je leidinggevende.

Meer dan de helft van onze tijdelijke jobs leidt tot een vast contract, dus er is geen enkele reden om je schouders te laten hangen …

Meer blogposts...