Keer je na je werkdag soms naar huis met het gevoel dat je er misschien niet alles hebt uitgehaald? Dat je de hele dag niet wist waar je moest beginnen en allerlei taken maar half hebt uitgevoerd?

De kans is groot dat je mits enkele eenvoudige, maar fundamentele, aanpassingen in je manier van werken heel wat beter gemutst vertrekt.

In deze blogpost lees je hoe je efficiënter werkt, waardoor je meer gedaan krijgt op minder tijd en je gegarandeerd je jobtevredenheid verbetert.

Breng rust in je omgeving

Stel je eens voor dat je bureau naast de overweg zou staan. Daar zou je je moeilijk kunnen concentreren op je werk. Juist?

Een realistischere maar even chaotische werkomgeving is niet veel beter. Alles wat je afleidt breekt je concentratie en dus je efficiëntie af.

Opgeruimd bureau

We zijn je moeder niet, maar dat een opgeruimd bureau wonderen kan doen is geen leugen. Je directe omgeving heeft onbewust invloed op je concentratie.

1. Gebruik de kast

Zaken die je niet dagelijks gebruikt kunnen makkelijk in de kast (als je die hebt).

2. Maak digitale notities

Probeer bijvoorbeeld Google Docs of Evernote in plaats van op papier. Ook handig voor als je die informatie nodig hebt op een andere locatie.

3. Zorg voor wat groen

Een plantje op je bureau brengt - mits die voor het overige quasi leeg is - meer rust dan het plaats inneemt.

Zorg ook zeker voor voldoende - liefst natuurlijk - licht. Een hele dag naar je scherm staren is immers erg vermoeiend en slecht voor je concentratie. Hoe lichter de taak voor je ogen, hoe beter.

Zonder je even af wanneer nodig

Een kantoor met veel collega’s is fijn en bevordert de werksfeer. Maar er zijn van die momenten waarop iedereen tegelijkertijd met elkaar overlegt waardoor het lijkt alsof je op café zit (zonder pintje weliswaar). . Dan zoek je best even een afgezonderd plekje waar je rustig kunt verderwerken.

Een lege vergaderzaal, de kantine, … als je maar niet midden in het gedruis zit. Desnoods een bureau van iemand die met vakantie is.

Minimaliseer afleiding

Even snel je mailtjes checken. Dat is zelden een goed idee. Het probleem is het volgende: eens je uit je flow bent, kost het je - volgens een studie van de Universiteit van California - gemiddeld 20 minuten om weer geconcentreerd en op niveau te kunnen werken. Je kan dus maar beter vaste momenten voorzien waarop je die mailbox afwerkt en eventuele social media checkt (als je job dat toelaat).

Wist je trouwens dat je in veel mailingtools je meldingen voor een bepaalde periode kunt uitzetten?

Pauzeer op tijd

Wat voor job je ook doet, er zijn van die momenten waarop je vast zit en je al uren naar dezelfde zin, cijfers, of mail staart. Dat is alles behalve aangenaam met een deadline die over je schouder meekijkt.

Maar soms moet je toch durven om iets éven te laten liggen. Doe een ommetje, ga even eten of neem er een andere kleine taak tussen. Alles wat helpt om daarna met een frisse blik je knelpunt te overwinnen. Vaak is het net als met een kruiswoordpuzzel en verbaas je jezelf hoe je naast de oplossing hebt kunnen kijken.

Een duidelijke, realistische planning brengt je al halfweg

Digitale agenda

Misschien gebruik je nog een handgeschreven agenda of vertrouw je op je geheugen. Geef dan absoluut eens een kans aan een digitale agenda. Zo heb je heel wat gratis online agenda’s die de grip op je werk (en privé) verstevigen.

Stel herinneringen in, deel kalenders met collega’s, … alles wat je helpt om perfect te weten wanneer je waar aan toe bent.

Heb je wel een realistisch beeld van je workload?

Een deadline missen is ronduit vervelend. Merk je dat dit keer op keer gebeurt, dan weet je dat of 1) je baas of klant een verkeerd beeld heeft van de workload, of 2) je zelf niet goed aanvult hoe lang een specifieke taak kan duren.

Schat dus op voorhand je werktijd ruim genoeg in. Zo schep je geen valse verwachtingen en zul je hier ook niet op afgerekend worden. Je zult meer ontspannen aan je taak beginnen en je zo makkelijker kunnen concentreren op het werk zelf en niet op die naderende deadline.

Alle bovenstaande tips zullen je helpen efficiënter te werken. Dat zorgt vanzelf voor minder stress en betere resultaten. Zo is je baas tevreden en ben jij dat natuurlijk ook.

Wil je meer tips ontvangen om gelukkiger te worden op je werk?