Het is niet overdreven om te stellen dat de 90/10-regel een doorslaggevend effect heeft op je leven. hij beïnvloedt namelijk hoe je reageert op (werk)situaties. En hoewel een reactie meestal in een fractie van een seconde ontstaat, heeft ze vaak verregaande gevolgen. Je maakt er dan ook beter een bewuste beslissing van. Het 90/10-principe wordt gepromoot door Dr. Stephen Covey, volgens Time een van de 25 meest invloedrijke Amerikanen. Ontdek hoe zijn filosofie jou kan helpen.

Benieuwd naar meer actuele trends? Aarzel niet en schrijf u in op onze nieuwsbrief!

Ontvang onze nieuwsbrief

Wat is de 90/10-regel?

Als je de 90/10-regel volgt, ga je ervan uit dat 10% van je leven bestaat uit dingen die je overkomen, maar dat 90% bepaald wordt door hoe je hierop reageert. Of met andere woorden: Hoewel je over 10% van je leven helemaal geen controle hebt, kun je die andere 90% wél zelf in handen nemen, door de manier waarop je ermee omgaat.

Hoe reageer je bijvoorbeeld op een mislukking op het werk? Laat je je hoofd hangen, of grijp je deze kans om van je fouten te leren en vol goede moed opnieuw te beginnen? En hoe ga je om met een ontslag? Ondermijnt dit je zelfvertrouwen, of ga je ervan uit dat je jezelf hierdoor beter leert kennen en je dus juist sterker in je schoenen staat voor een volgende job? Je voelt het al: door op de juiste manier te reageren, hou je de touwtjes in handen, ook al kon je weinig of niets doen aan de beginsituatie.

Het 90/10-principe: een case

Je kunt je het vast levendig voorstellen: tijdens de ochtendspits de pas afgesneden worden door een roekeloze chauffeur, waardoor je net niet meer mee voorbij het groene licht kan. Je vloekt en tiert, probeert wanhopig de verloren minuten in te halen door veel te snel te rijden. Tot een oplettende agent je aan de kant zet. Een stevige boete en 20 minuten later, kom je pisnijdig op het werk aan. Die belangrijke vergadering waarop je moest presenteren, is natuurlijk al in volle gang. Er zijn zo van die dagen dat werkelijk alles tegenzit!

Toch líjkt dat alleen maar zo. ‘Deficit thinking’ noemen experts zo’n instelling. De echte oorzaak van het probleem was namelijk niet eens die roekeloze chauffeur. Het was je reactie die verregaande gevolgen had. Beeld het je even in: als je rustig was gebleven, was je op tijd en goedgezind op het werk aangekomen, waar je op een normale manier aan je dag had kunnen beginnen.

Het 90/10-principe toepassen op het werk?

Hoewel het waarschijnlijk wat moeite kost om de knop in je hoofd om te draaien, bespaar je jezelf heel wat stress en kopzorgen door het 90/10-principe toe te passen. Dat kan op verschillende manieren.

  • Heb je het gevoel dat een project aan je controle ontglipt? Ook hier kan de 90/10-regel soelaas bieden. De eerste 10% van je inspanningen zijn namelijk cruciaal voor de slaagkansen van elk project, en die heb je wél helemaal zelf in handen. Denk maar aan de samenstelling van het team, de communicatie over het project en de helderheid van het plan van aanpak.
  • Je emoties zijn bovendien bepalend voor elke reactie: hou ze onder controle en pluk hier de rest van de dag de vruchten van. Als je je reacties niet analyseert, verlies je kostbare tijd aan slechte beslissingen.
  • Tot slot is het belangrijk om de symptomen van de problemen te scheiden. Door de eerste aan te pakken, los je de tweede namelijk niet op. Grijpen we even terug naar onze case. Te laat op het werk komen en de start van een meeting missen, zijn symptomen. Het echte probleem? Je had je reactie – je woede – niet onder controle.

Problemen hoeven geen probleem te zijn. Grijp ze aan als een kans om te groeien en je efficiëntie te verhogen. Zo ontdek je dat er op lange termijn heel wat minder moeilijkheden op je pad komen.