Gelukkig op het werk én in je leven: 6 tips

Geplaatst door Robert Half op 30/05/2015

Als je van je job houdt en je bent gelukkig op het werk, dan heeft dat een positief effect op je leven. Het laatste wat je wil, is elke week 38 uur lang iets doen wat je ongelukkig maakt, in een omgeving waaruit je wanhopig graag wilt ontsnappen. Oké, we moeten allemaal een inkomen hebben, en soms is dat belangrijker dan de perfecte job vinden – vooral als je een gezin moet onderhouden en rekeningen moet betalen. Maar dat betekent niet dat je genoegen moet nemen met een frustrerende en onbevredigende loopbaan.

Zou het niet geweldig zijn als je naar je werk kon gaan met een glimlach op je gezicht, oprecht gelukkig met je job? Een job hebben waarvan je geniet – of proactief stappen ondernemen om een job te vinden die beter bij je past – kan je ongetwijfeld zowel mentaal als fysiek een boost geven. Je kunt altijd een carrièreswitch overwegen. Zoek online informatie op, praat met vrienden, neem contact op met ons, en begin te werken aan wat je wil worden: gelukkig op het werk.

Word gelukkiger in je loopbaan

  1. Ontwikkel je vaardigheden. Als sleur het overneemt en je niet vooruit geraakt, ga dan proactief op zoek naar opleidingen of probeer nieuwe kwalificaties te behalen. Je kunt een cursus volgen om een nieuw specialisme te ontwikkelen dat je interessant vindt, en vervolgens je uitgebreide cv gebruiken om een job te vinden waar je dol op bent.
  2. Omarm je werk. Misschien ben je niet gelukkig op het werk, maar dan nog is het belangrijk voor jezelf om je job goed te doen. Als je trots bent op je prestaties, kun je trots zijn op jezelf. Je moet je eigen prestaties erkennen, hoe klein ze ook mogen lijken (bijvoorbeeld wanneer je iets kunt doorstrepen op je to-dolijstje). Als jouw bijdrage niet waardevol was, zou je geen job hebben.
  3. Leg contact met je collega’s. Misschien is je werk niet altijd leuk – misschien is het wel precies het tegenovergestelde van interessant. Maar mogelijk zijn je collega’s wel leuk. Doe moeite om je collega’s te leren kennen en geniet van hun gezelschap: dat kan voor iedereen de dag een beetje leuker maken.
  4. Help je team. Je kunt er voldoening uit halen wanneer je iets doet om een collega te helpen, of het team als geheel. Als je andermans problemen kunt oplossen en hen gelukkiger kunt maken, kun jij daar ook de voordelen van plukken. Het hoeft geen zuiver altruïsme te zijn: iedereen doet zijn voordeel met een goede daad.
  5. Kijk uit naar nieuwe kansen. Hou de nieuwste vacatures in de gaten: jouw droomjob kan er op elk moment tussen staan. Wat kan er misgaan als je je cv indient? Veranderen van job zou je een echte boost kunnen geven. Het zou voor enthousiasme kunnen zorgen, voor tevredenheid in je dagelijkse leven en grotere beloningen, zoals een hoger loon.
  6. Vraag deskundig advies. Door met een rekruteringsagentschap te overleggen, kun je nieuwe ideeën opdoen voor je carrière. Het rekruteringsagentschap kan je ook informatie geven over mogelijkheden waarvan je zelf niet wist dat ze bestonden. Wanneer je je helemaal bewust bent van je opties, kan dat je het zelfvertrouwen geven dat je nodig hebt om een positieve verandering teweeg te brengen in je professionele leven. 

Je wilt niet je hele loopbaan lang elke ochtend bang zijn voor het moment waarop de wekker afgaat. Ben je niet gelukkig op het werk, dan is het tijd om tot actie over te gaan en naar je echte professionele doelen toe te werken. Begin vandaag door bijvoorbeeld een kijkje te nemen naar onze openstaande vacatures

Meer blogposts...