Dit is het effect van gezonde voeding op je productiviteit

Geplaatst door Robert Half op 22/12/2016

Dat je je met een knorrende maag niet goed kunt concentreren is algemeen geweten. Maar wist je ook dat gezonde voeding een enorm effect heeft op je productiviteit? Een paar redenen op een rijtje om die ongezonde snacks op het werk links te laten liggen – én enkele mogelijke alternatieven. Zo kom je zelfs de moeilijkste maandagen makkelijk door.

Gezonde voeding: meer dan de zoveelste trend

Gezonde voeding is een ‘hot topic’, en misschien heb je je buik (figuurlijk) meer dan vol van modevoedsel als zeewier, macawortel of quinoa. Toch is gezond eten erg belangrijk. Het helpt niet alleen om minder snel ziek te worden en om stress onder controle te houden (vooral voeding met veel vitamine C, magnesium of omega-3 vetzuren brengt redding), maar ook om je concentratie te verbeteren en je productiviteit te verhogen. Je lichaam heeft gezonde brandstof nodig om te kunnen functioneren. Dat je tegelijk eventuele overtollige kilo’s kwijtspeelt, is natuurlijk mooi meegenomen.

Boost je productiviteit met een goed ontbijt

Vaak moeten we ons haasten om op tijd op het werk te geraken. De kinderen moeten naar school gebracht worden, de kat of hond staat te janken om eten, en tot overmaat van ramp kun je je smartphone nergens vinden … Die ochtendchaos zorgt er maar al te vaak voor dat het ontbijt gereduceerd wordt tot een koffiekoek in de auto. Die suikerbom veroorzaakt misschien wel een energieopstoot, maar leidt ook veel sneller tot een dip. Je krijgt er bovendien een opgeblazen gevoel van.

Het alternatief? Fruit, zaden of noten bevatten gezonde vetten om je hersenen op gang te trekken. Kies bijvoorbeeld voor havermout, fruit met pompoenzaden, ... Als je de avond voordien de nodige voorbereidingen treft, neemt zo’n gezond ontbijt helemaal geen extra tijd in beslag.

Fruit: het ideale tussendoortje

Fruit is gezond, en veel mensen hebben de gewoonte om hun lunch af te sluiten met een appel, een banaan of ander natuurlijk lekkers. Toch komt dit je productiviteit niet ten goede. Doordat het fruit bovenop de rest van je maaltijd terechtkomt, gaat het gisten voordat je het kunt verteren. Hierdoor zit je gegarandeerd de hele namiddag met een opgezwollen gevoel. Fruit is wel perfect als tussendoortje een half uur vóór de maaltijd (of twee uur erna).

Tip: bosbessen zitten boordevol anthocyanen, die het zuurstofgehalte in het bloed verhogen en een gunstig effect hebben op de hersenen en het geheugen. Perfect voor op het werk dus!

Natuurlijke cafeïne in groene thee

Te veel cafeïne is niet gezond. Toch hebben de meest werknemers hun dagelijkse kop(pen) koffie nodig om goed te kunnen functioneren en om van hun ochtendhumeur verlost te geraken. Beperk je tot één kop koffie, en kies verder voor een lekker en gezond alternatief: groene thee. Dit drankje is een bron van natuurlijke cafeïne en helpt daarom om je concentratie te verhogen. Warme dranken vullen ook beter dan koude dranken, waardoor groene thee het hongergevoel (en dus ook de zin in ongezonde snacks) onderdrukt.

Meer blogposts...