Deze 4 eigenschappen maken van jou een goede leider in Legal

Geplaatst door Robert Half op 17/06/2016

Bij de identificatie van kandidaten voor juridische jobs leggen veel werkgevers ‘leiderschap’ als een vereiste op. Maar wat betekent dit concreet? En hoe vermeld je deze capaciteiten in je sollicitatiebrief of tijdens je sollicitatiegesprek, vooral als je nog geen toezichthoudende functie hebt?

In een enquête van Robert Half Legal moesten juristen van grote bedrijven en advocatenkantoren uit de Verenigde Staten en Canada aangeven welke kwaliteiten het hoofd van een advocatenbureau of juridische afdeling van een onderneming zeker moet hebben. Dit zijn de vier belangrijkste leiderschapscapaciteiten volgens de respondenten. We geven ook telkens enkele tips om deze specifieke ‘soft skills’ te ontwikkelen en je leiderschapspotentieel extra in de verf te zetten.

1. Leiderschap begint bij gezond verstand

Je gezond verstand gebruiken en de juiste beslissingen nemen, zijn het allerbelangrijkste volgens bijna de helft van de 350 bevraagde juristen. Goed leiderschap vereist namelijk een efficiënte besluitvorming, hetzij op je eentje hetzij in overleg met anderen. 

Juristen en rechtshulpverleners – al dan niet in een toezichthoudende rol – moeten elke dag moeilijke knopen doorhakken na het zorgvuldig afwegen van de feiten en de voor- en nadelen. Meestal zijn er geen negatieve gevolgen, maar één onoverdachte keuze kan een dossier of klant wel in de war sturen, en zelfs je professionele droom (i.e. een leidinggevende functie) aan diggelen slaan. 

  • Gezond verstand vereist het oefenen van je probleemoplossend vermogen. Hoe groter het mogelijke risico, hoe belangrijker het is dat je je tijd neemt en alle opties afweegt. 
  • Bij dit proces is input van meer ervaren juridische professionals een absolute must. Praat met je baas of mentor over je keuzes en hoe je daartoe gekomen bent, en vraag feedback. 

Tip: Geef in je cv en tijdens je sollicitatiegesprek voorbeelden van hoe je je gezond verstand gebruikt hebt in je juridische functies. 

2. Zachte vaardigheden en teamwork

Naarmate dat je doorgroeit, werk je ook met grotere teams die op complexere projecten en dossiers werken. Samenwerking is cruciaal wanneer je het goed wilt doen met diverse collega’s en klanten met bijvoorbeeld een andere achtergrond of ervaring. 

  • Communicatie is de basis van alles. Het is een essentieel onderdeel van elk succesvol teamproject. Probeer het zelf! Wanneer je bij de volgende vergadering de kans krijgt om een leidersrol op te nemen, begin dan met een korte brainstormsessie over de verschillende manieren om het dossier aan te pakken en zorg ervoor dat iedereen zijn taken kent. 
  • Vertel tijdens de volgende vergaderingen over je eigen vooruitgang en beproevingen, maar luister zeker ook naar de verhalen van je collega’s en reik hen waar mogelijk oplossingen aan voor hun problemen. Op je eentje schiet je misschien wel sneller uit de startblokken, maar in team kun je verder geraken en mooiere resultaten boeken. 

Tip: Benadruk in je sollicitatiebrief en tijdens je sollicitatiegesprek met een kandidaat-werkgever de projecten waarvoor je hebt moeten samenwerken en wat je hiermee bereikt hebt.

3. Hoge ethische standaarden

​Een lange en succesvolle carrière in legal hangt nauw samen met ethisch gedrag. Leef je de ethische waarden niet na, dan kun je het vertrouwen van je collega’s en klanten wellicht op je buik schrijven. Bovendien kan een advocaat terechtgewezen worden of uit zijn ambt ontzet worden wanneer hij betrapt wordt op leugens of de integriteit van de relatie tussen cliënt en advocaat heeft geschonden.

Je persoonlijke morele standaarden worden doorgaans niet zo vaak op de proef gesteld wanneer je bedrijf of juridische afdeling een sterk ethisch kader heeft en gedegen toezicht houdt. Laksheid is evenwel uit den boze. Vermijd vergissingen en blijf op de hoogte van de beste praktijken. 

  • Overleg ethische beslissingen steeds met je manager en je team, zorg ervoor dat je collega’s van legal en jijzelf de beste praktijken toepassen en volg eventueel bijscholingen.

Tip: Vermeld in je sollicitatiebrief en tijdens je sollicitatiegesprek projecten waarvoor je op professioneel vlak hoge ethische normen hebt nageleefd, en het resultaat daarvan.

4. Onmisbaar voor leiders in Legal: diplomatie

​Nog een belangrijk kenmerk van goed leiderschap is diplomatie. Hiermee bedoelen we tact, discretie, beleefdheid en bedachtzaamheid in het beheer van je professionele relaties. Diplomatie vereist een omzichtige omgang met klanten, een professionele uitstraling naar derden toe en een respectvolle benadering van je collega’s. 

  • Een diplomatische aanpak heb je niet van vandaag op morgen. Het is een levenslang leerproces. En niet elke jurist heeft het in zich. Denk maar aan de vele bizarre verhalen in de kranten. 
  • In een juridische omgeving betekent diplomatie verschillen, onenigheid en conflicten oplossen. Het is de kunst om als deel van een team te werken, maar ook een kwestie van inlevingsvermogen, geduld en integriteit. 
  • In al je juridische jobs en interacties moet je streven naar een win-winsituatie. Wees vriendelijk en beleefd, en houd ook in het heetst van de strijd het hoofd koel. 

Tip: Verwijs naar jobs die je diplomatische vaardigheden in de verf zetten. 

Wil je hoger de ladder op? Dan heb je aan boekwijsheden en technische vaardigheden niet genoeg. Maak jezelf de belangrijkste kenmerken van goed leiderschap eigen. En wil je echt de beste zijn? Zorg dan niet alleen voor de juiste looks, maar gedraag je ook effectief als de leider die jij wilt zijn. 

Dit artikel is gebaseerd op het artikel “4 Leadership Skills for Moving up the Legal Career Ladder” dat oorspronkelijk gepubliceerd werd op de Robert Half Legal blog in de Verenigde Staten.

Meer blogposts...