5 tips voor een geslaagde eerste werkdag

Geplaatst door Robert Half op 26/08/2021

En dan is het zover: de eerste werkdag op je nieuwe job. Plotseling begin je te twijfelen aan jezelf en alles rondom je, met een aanzienlijke portie zenuwen tot gevolg. Hoe gaan je nieuwe collega’s zijn? Ga je iedereen z’n naam kunnen onthouden? Welke taken ga je krijgen? En ga je dat allemaal wel aankunnen?

Geen nood: wij geven je graag een aantal tips om van de eerste werkdag op je nieuwe job een succes te maken.

 

1. Een goede voorbereiding is alles

“Goed begonnen is half gewonnen”: het is een cliché zo hoog als een huis, maar er zit waarheid in. Zorg dat je weet waar het bedrijf voor staat (dit had je wellicht al opgezocht voor je sollicitatie, maar het kan geen kwaad om je geheugen nog eens op te frissen) en leg de avond ervoor alles al klaar wat je nodig gaat hebben. Zo moet je je ‘s ochtends niet meer door een wirwar van spullen haasten.

Zet je wekker ook voldoende vroeg zodat je alle tijd hebt om je klaar te maken en op tijd te vertrekken. En bekijk op voorhand al eens de route naar je nieuwe kantoor, dat maakt de kans dat je op je eerste dag te laat komt een stuk kleiner.

 

2. Neem een positieve houding aan t.o.v. je nieuwe job

Het is logisch dat je zenuwachtig bent op je eerste werkdag, maar laat je niet overmannen door twijfels. Hey, het bedrijf heeft joú gekozen uit alle sollicitanten. Je bent dus echt wel de juiste persoon voor deze job.

Aarzel trouwens niet om vragen te stellen als er toch dingen onduidelijk zijn. Niemand verwacht dat je op de eerste werkdag al meteen alles weet, dus bewijs jezelf een gunst en zorg dat alles klaar en duidelijk is. Dit bespaart je ongemakkelijke situaties achteraf.

 

3. Jezelf voorstellen aan je nieuwe collega’s

Bedenk op voorhand al kort hoe je je gaat voorstellen aan je nieuwe collega’s. Uiteraard beslis je zelf hoe diep je gaat, maar het is echt niet nodig om al meteen het achterste van je tong te laten zien. Zorg daarom voor een eerlijke voorstelling, maar geef niet meteen te veel details prijs.

Begin ook zeker niet te klagen over je vorige job; je wilt immers een positieve eerste indruk maken (en denk aan die positieve houding!). Stel vragen aan je nieuwe collega’s en toon interesse in wat zij doen. Dat is meteen de perfecte kans om al wat namen op al die nieuwe gezichten te plakken.

 

4. Doe het rustig aan op je eerste werkdag

Het is je eerste werkdag, het is een volledig nieuwe job - logisch dus dat er heel wat op je afkomt. Van HR-documenten tot guidelines van het bedrijf, van printerhandleidingen tot rondleidingen doorheen het gebouw: zo’n eerste werkdag kan best overweldigend zijn. Vergeet echter niet dat dit voor iederéén zo is, en dat dus niemand het jou kwalijk zal nemen als je niet meteen alles weet.

Doe het daarom rustig aan en wees niet te streng voor jezelf. Het behalen van realistische doelen, zoals het bestuderen van de meest voorkomende, eenvoudige procedures, is al meer dan goed genoeg op een eerste werkdag.

 

5. Luister en observeer

Probeer jezelf tijdens die eerste werkdag niet té expliciet uit te drukken. Je mag natuurlijk jezelf zijn, maar door onmiddellijk kritiek te spuien op bestaande werkprocessen of, nog erger, op je collega’s, ga je hoogstwaarschijnlijk een slechte reputatie krijgen. Beter is om jezelf neutraal op te stellen, te luisteren, te observeren, vragen te stellen en gewoon je vriendelijke zelve te zijn.

Dit helpt je ook om een duidelijk beeld te krijgen van hoe alles in elkaar zit op je nieuwe job, waar de prioriteiten liggen en wat de doelen zijn van je nieuwe collega’s.

 

En dan nu: tijd voor actie! Want met deze 5 tips voor je eerste werkdag ben je er helemaal klaar voor. Succes!

 

 

Meer blogposts...