Opslag vragen: wanneer doe je het?

Geplaatst door Robert Half op 13/12/2018

Je wilt meer verdienen, maar hoe doe je dat? Stap niet zomaar onvoorbereid naar je baas.

Want om een loonsonderhandeling aan te gaan is een onderlegde strategie van belang. Daar hoort een juiste timing bij: wanneer vraag je opslag? Wij hebben de beste 5 momenten voor je opgelijst:

 

  • Zes maanden nadat je meer verantwoordelijkheden kreeg

  • Elke keer wanneer je opslag onderhandelt

  • Op het einde van een groot project

  • Tijdens een evaluatiegesprek

  • Aan het begin van een groot project of nieuwe verantwoordelijkheden

 

Zes maanden nadat je meer verantwoordelijkheden kreeg

Managers willen natuurlijk eerst zien of je je nieuwe taken wel naar behoren uitvoert. Daarom: Wanneer je meer verantwoordelijkheid krijgt, dan vraag je in de loop van het gesprek of zich dat ook naar je loon vertaalt.

Krijg je te horen dat dat aanvankelijk niet het geval is, kun je voorstellen je loonsverhoging te laten afhangen van hoe goed je het de eerste zes maanden doet. Daar kan je de SMART-methode (lees tip 4) voor gebruiken.

 

Elke keer wanneer je opslag onderhandelt

Begrijp ons niet verkeerd: je moet natuurlijk wel goede argumenten hebben die verdedigen waarom je loonsverhoging verdient. De meest overtuigende redenen hebben we al voor je: geslaagde projecten, meer verantwoordelijkheid en bereikte doelen.

Kleine tactische tip: wacht er best toch niet te lang mee. Hoe sneller je er na een een van bovenstaande redenen mee komt aanzetten, hoe verser dat succesje je baas in het geheugen zit. (en dus hoe beter het gevoel bij jou als professional)

 

Op het einde van een groot project

Succes is een top-argument voor loonsverhoging. Daarom is het aan te raden om pas na het afronden van een succesvol project opslag te vragen. Vergeet daarbij niet cijfers te verzamelen die het succes van je project bewijzen. Was je lang voor de deadline klaar of bleef je onder het budget? Dat zijn zeker argumenten om je baas mee te overtuigen.

 

Tijdens een evaluatiegesprek

Ook het evaluatiegesprek is een ideaal moment om opslag te vragen. Hou dat in het achterhoofd wanneer je je op je volgende gesprek voorbereidt.

Heb je sinds de vorige keer projecten opvallend succesvol afgewerkt of meer verantwoordelijkheid gekregen? Heb je targets gehaald die je samen met je baas had vooropgesteld? Maak vooraf een lijst van overtuigende argumenten waarmee je je vraag naar loonsverhoging kunt onderbouwen.

Laat je baas best ook al vooraf weten dat je het tijdens je gesprek over opslag wil hebben. Dan kan ook hij of zij zich daarop voorbereiden.

 

Aan het begin van een groot project of nieuwe verantwoordelijkheden

Vergelijk nieuwe projecten met vorige: als de eisen op de markt gevoelig zijn gestegen, dan is dit misschien je moment.

Hetzelfde geldt wanneer je meer verantwoordelijkheid krijgt en neemt. De jobomschrijving in je contract kan daarbij een referentiepunt zijn. Overstijgt je nieuwe opdracht dat takenpakket, dan is het niet overmoedig om een loonsonderhandeling aan te gaan.

 

Extra strategische tip voor je loonsonderhandeling

Het juiste moment om opslag te vragen hangt ook van je huidige loon en de datum van je laatste loonsverhoging af. Blijf dus op de hoogte van het marktconforme loon voor jouw functie. En hou er zeker rekening mee wanneer je al snel na je laatste verhoging weer naar je baas stapt.

Doe ook de test: verdien jij genoeg?

Heb je op korte tijd veel meer verantwoordelijkheid gekregen of worden je opdrachten complexer, dan kan je gerust ook twee keer per jaar een loonsverhoging vragen. Maar zorg dan wel voor overtuigende argumenten.

 

Denk je eraan loonsverhoging te vragen? Vergelijk dan eerst je loon met het marktconforme loon.

Labels

Meer blogposts...