Een marktconform salaris: wat is dat precies?

Geplaatst door Robert Half 06/02/2017

Je bent op zoek naar een nieuwe job en je houdt de vacaturedatabanken en -websites dus nauwlettend in de gaten. Dan is de kans heel groot dat je de term ‘marktconform salaris’ geregeld tegenkomt. Maar wat betekent dat precies?

Als je reageert op een vacature met een marktconform loon, dan krijg je voor deze job een inkomen dat in overeenstemming is met de markt. Met andere woorden: je krijgt het maandelijkse inkomen dat de meeste andere professionals in jouw functie en branche (gemiddeld) krijgen.

Hoe weet ik wat het marktconforme salaris is?

Het feit dat je loon ‘marktconform’ is, klinkt misschien geruststellend, maar het is vaak lastig om in te schatten wat dat precies inhoudt. Als je geen ervaring hebt met een specifieke functie of in een bepaalde branche, weet je natuurlijk ook niet wat professionals in jouw vakgebied gemiddeld verdienen.

Heb je een interessante vacature gevonden, maar wil je eerst achterhalen of het loon wel aan jouw eisen voldoet? Dan kan een looncalculator duidelijkheid scheppen. Op basis van de gegevens die je invult, geeft zo’n online tool je een beeld van wat je ongeveer verdient bij een bepaalde functie en in een bepaalde branche. De looncalculator komt natuurlijk niet met een definitief bedrag op de proppen, maar geeft je wel een handige indicatie van de loonschalen.

 

Kan ik nog afwijken van mijn marktconforme loon?

Dat een vacature een marktconform loon vermeldt, betekent trouwens niet dat er geen ruimte is voor onderhandeling. Tijdens het sollicitatiegesprek kun je vaak nog wel een hoger loon uit de brand slepen. Ben je veruit de beste kandidaat voor een functie en wil de werkgever je écht graag in zijn team, dan heb je vaak wel de ruimte om te onderhandelen over jouw loon.

Hetzelfde geldt voor een functie waar maar weinig reacties op komen, en waar je een relatief laag loon aangeboden krijgt. Om het salaris wat op te krikken, werp je jouw gunstige positie als een van de weinige sollicitanten in de strijd. Zijn er naast jou nog voldoende andere geschikte kandidaten, dan vergroot je je kansen wellicht niet door té veel te vragen.

 

Salarisonderhandeling: doen of niet?

Is het bedrag van het marktconform salaris eigenlijk wel fair, dan kun je beter akkoord gaan met het aangeboden loon. Verder laat je de vraag of je al of niet moet onderhandelen over een hoger loon maar beter van de situatie afhangen. Vergeet niet dat bij een salarisonderhandeling niet alleen de hoogte van het brutoloon van belang is, maar ook ook de eventuele extralegale voordelen

Probeer zelf te bedenken of een salarisonderhandeling wel gepast is door te kijken naar het aantal sollicitanten voor de functie en de mate waarin de werkgever enthousiast is over jou als nieuwe aanwinst voor het team. Zijn er nog tientallen andere geschikte kandidaten, of heb je niet het idee dat de werkgever alleen naar jou op zoek is, dan begin je maar beter niet aan een loononderhandeling.

Benieuwd naar de loonschalen in finance & accounting, administratie en IT?

Download nu de Salarisgids voor finance en accounting, administratieve ondersteuning en IT.

  • ontdek wat een job waard is
  • kom meer te weten dan enkel lonen
  • lees bij over de laatste aanwervingstrends
  • ontdek de topjobs in de sector en veelgevraagde vaardigheden
  • Ontdek wat een job waard is
  • Kom meer te weten dan enkel lonen
  • Lees bij over de laatste aanwervingstrends
  • Ontdek de veelgevraagde vaardigheden

Stuur me de Salarisgids

Gelieve uw voornaam in te vullen.
Gelieve uw achternaam in te vullen.
Gelieve uw e-mailadres in te vullen.
Gelieve een optie te kiezen.
Gelieve de gezochte functie in te vullen.
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen.
Gelieve uw postcode in te vullen.

Gelieve een specialisatie te kiezen.
Gelieve het dichtsbijzijnde kantoor te kiezen.
Gelieve de functie in te vullen.
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen.
Gelieve uw postcode in te vullen.

Gelieve een specialisatie te kiezen.
Gelieve het dichtsbijzijnde kantoor in te vullen.

Gelieve de gebruiksvoorwaarden en de privacyverklaring te lezen en aanvaarden.

Dank u voor uw interesse.

Zo meteen ontvangt u een e-mail met een link naar de Salarisgids 2019.

Lees onze blogs en laat u inspireren door onze management tips.

Heeft u nu al vragen over de Salarisgids?

Onze consultants helpen u graag verder

Meer blogposts...