Gemiddelde leestijd: 2 minuten

 

In bijna alle vacatures wordt vermeld dat de werkgever een ‘competitief salaris’ biedt met ‘aantrekkelijke voordelen’. Wat betekent dat precies, een competitief loon? En hoe weet je of je werkgever je effectief een marktconform salaris biedt? Het komt erop aan je goed voor te bereiden voor je naar een loonsonderhandeling gaat. Kijk ook verder dan het brutobedrag.

Wat is een competitief loon?

Een competitief loon heeft – gelukkig maar – niks te maken met een wedstrijd. Het is een loon dat tegemoetkomt aan de eisen van de sector en wat iemand met een vergelijkbaar opleidingsniveau, met dezelfde ervaring en skillset in een soortgelijke functie en in een soortgelijke sector de dag van vandaag verdient. Lonen zijn echter een dynamisch gegeven en gebaseerd op vraag en aanbod. Wat vandaag een marktconform loon is, kan dat over 6 maanden alweer niet meer zijn.

Biedt mijn werkgever écht een marktconform loon?

Starten in een nieuwe job betekent ook een nieuw loon. Of je nieuwe werkgever je meer biedt dat het vastgelegde minimumloon, hangt af van verschillende factoren:

  • Jouw opleidingsniveau
  • Jouw aantal jaren relevante ervaring
  • De sector waarin het bedrijf actief is
  • Het beleid en de waarden van de organisatie
  • Het aantal kandidaten voor de job: hoe meer sollicitanten, hoe doorslaggevender jouw ervaring/profiel

Zorg dat je voorbereid naar een sollicitatiegesprek gaat. Door je goed te informeren, krijg je een correct beeld van je ‘waarde’ in de sector of voor het bedrijf waar je solliciteert. In onze Salarisgids kan je de huidige lonen raadplegen voor verschillende specialisaties en verschillende functies. Zo weet je wat een gangbaar loon is voor de functie waarvoor je solliciteert.

Onderhandelen over een beter loon

Als je een aanbod krijgt en je bent niet helemaal tevreden met het salaris dat op tafel ligt, kan je altijd proberen te onderhandelen. Doe dit altijd geïnformeerd en blijf realistisch en professioneel. Overleg met je nieuwe werkgever welk loon gepast is voor jouw functie en jouw ervaring, met het oog op jouw toekomst in het bedrijf.

Kijk ook naar extralegale voordelen

Een mooi loon is belangrijk, maar staar je niet blind op het brutobedrag. Naast een competitief salaris bieden veel bedrijven aantrekkelijke extralegale voordelen om geschikte kandidaten aan te trekken. Denk aan een dertiende maand, maaltijd- of ecocheques, hospitalisatieverzekering, jaarlijkse bonus, groepsverzekering…

Daarnaast krijg je bij sommige bedrijven andere voordelen zoals opleidingsmogelijkheden en educatief verlof, flexibele werktijden, mogelijkheid tot thuiswerken… Hou rekening met het volledige plaatje wanneer je onderhandelt over je loon. Extralegale voordelen zijn financieel interessant, zeker nu het leven duurder wordt.

Hoeveel zou ik moeten verdienen - of aanbieden?

Kom op een interactieve manier alles te weten over de salarissen voor tal van functies en trends binnen administratie, HR en office support, finance en boekhouding, IT en project en interim-management in België.

Naar de Salarisgids