Hebben extralegale voordelen ook nadelen?

Geplaatst door Robert Half op 15/04/2016

Maaltijdcheques, een pensioenplan, een gsm, een laptop of een bedrijfswagen met tankkaart: elke onderneming maakt gebruik van extralegale voordelen om medewerkers te verlonen. In sommige gevallen bieden bedrijven zelfs álle mogelijke voordelen aan. Maar zijn extralegale voordelen wel echt voordelig? Of zitten er addertjes onder het gras?

Hoe onderhandelen over extralegale voordelen?

Een divers verloningspakket met extralegale voordelen is voor veel bedrijven een interessante manier om de hoge loonkosten in ons land te omzeilen. Als werknemer kun je bijna niet anders dan erin mee te gaan. En sommige extralegale voordelen zijn ook echt interessant. Het is zaak om bij je loononderhandelingen alert te zijn en alle pro’s en contra’s tegenover elkaar af te wegen. Er is zeker onderhandelingsruimte en als je valabele argumenten kunt voorleggen, zal je toekomstige werkgever bereid zijn om toegevingen te doen.  

Voorwaarden verbonden aan extralegale voordelen

Bedrijven gebruiken extralegale voordelen in jobadvertenties om potentiële kandidaten te verleiden. Er zijn evenwel voorwaarden aan verbonden, waar je als werknemer in eerste instantie misschien niet meteen aan denkt. We zetten er een aantal op een rijtje:

  • Maaltijdcheques: je krijgt er één per gewerkte dag (dus niet als je ziek bent of vakantie hebt). Bovendien betaal je als werknemer een bijdrage van minstens 1,09 euro.
  • Voor een bedrijfswagen voorzien heel wat bedrijven een werknemersbijdrage voor het privégebruik. Bovendien is de CO2-uitstoot een belangrijke factor. Hoe hoger de uitstoot, hoe meer je bedrijfswagen je kost.
  • Als je ook privégesprekken voert met je bedrijfsgsm, is er een loonvoordeel en moet je daarop een RSZ-bijdrage betalen. Daardoor daalt je nettoloon. Hetzelfde geldt voor een internetabonnement voor bij je thuis.
  • Ecocheques geven je een koopkrachtboost, maar – zoals de naam zelf zegt – kun je er alleen duurzame producten (zoals spaarlampen of een energiezuinige vaatwasmachine) mee kopen. Hou dus de vervaldatum in het oog en voorkom dat ze voorgoed in een lade verdwijnen.

De gevolgen voor je pensioen

Extralegale voordelen vormen dikwijls een aanzienlijk deel van je salaris. En dat gaat ten koste van het brutoloon, wat op z’n beurt een impact heeft op je pensioen. Dat wordt namelijk berekend op basis van je brutoloon en extralegale voordelen worden daarbij niet in aanmerking genomen. Een gsm, bedrijfswagen, een laptop en een internetabonnement zijn interessant voor wie aan het werk is. Maar hou er rekening mee dat het een impact heeft op je wettelijke pensioen.  

Tip: sommige bedrijven voorzien een pensioenplan waarmee je een appeltje voor de dorst kunt opbouwen. Zeker het overwegen waard voor wie heel wat extralegale voordelen en een lager brutoloon heeft.

De eindejaarsbonus als buitenbeentje

Heb je goed werk verricht gedurende het jaar en zijn de vooropgestelde doelstellingen bereikt? Dan is de kans groot dat je beloond wordt in de vorm van een bonus of eindejaarspremie. Het is een mooie geste van je werkgever en erg aanlokkelijk, maar hou er rekening mee dat een bonus als brutoloon wordt uitgekeerd en de fiscus dus een graantje meepikt.

Hoeveel zou ik moeten verdienen - of aanbieden?

Kom op een interactieve manier alles te weten over de salarissen voor tal van functies en trends binnen administratie, HR en office support, finance en boekhouding, IT en project en interim-management in België.

Naar de Salarisgids

Meer blogposts...