4 tips voor een hoger startloon

Geplaatst door Robert Half 10/02/2017

Na tal van gesprekken en tests heb je je droomjob bijna beet. Je moet enkel nog de laatste horde nemen … namelijk die van de loononderhandeling. Hoe onderhandel je een hoog startloon of startsalaris bij je nieuwe werkgever? Deze tips zijn alvast je aandacht waard.

Ontdek de gemiddelde lonen per sector

1. Blijf altijd fair

Uiteraard wil je een loon uit de brand slepen dat hoger ligt dan je huidige loon. Maar blijf tijdens de onderhandelingen altijd fair. Doe geen onrealistisch voorstel, maar overleg samen met je nieuwe werkgever welk loon gepast is voor jouw functie en jouw branche.

Het is geen goed idee om als nieuwkomer meteen keihard te onderhandelen met je werkgever. Blijf vriendelijk, realistisch en professioneel, en hou daarbij jouw toekomst in het bedrijf voor ogen.

 

2. Neem de tijd om je startloon te onderhandelen

Onderhandelen is best lastig, dus neem vooral de tijd om het op een slimme en doordachte manier te doen. Kom je er na het eerste gesprek nog niet uit? Geef dan niet meteen op, maar zeg dat je nog even bedenktijd wil over het door de werkgever aangeboden loon. De loononderhandeling hoeft helemaal niet in één gesprek afgerond te zijn.

 

3. Kijk niet alleen naar het brutoloon

Een gouden tip voor al wie met een hoog loon wil starten bij een nieuwe werkgever: staar je niet blind op het brutobedrag dat ze je in de loop van de onderhandelingen voorstellen. Er valt namelijk ook op andere vlakken winst te behalen.

Neem zeker de secundaire arbeidsvoorwaarden grondig onder de loep. Denk bijvoorbeeld aan:

  • vakantietoeslag

  • vakantiedagen

  • bedrijfswagen

  • flexibele werktijden

  • thuiswerken

  • arbeidsduurverkorting

  • educatief verlof

  • bonussen

  • aanbrengpremie

  • ziektekostenverzekering en andere verzekeringen

 

4. Informeer je en ga voor een marktconform loon

Als je gaat onderhandelen over je startloon, is het belangrijk om de markt te kennen én te weten wat het marktconform loon binnen jouw branche is. Het marktconform loon is het loon dat je (gemiddeld) krijgt voor een specifieke functie en in een specifieke branche. Wanneer je dat correct inschat, heb je ook meer informatie om op een goede en slimme manier te onderhandelen.

Onze Salarisgids geeft je meer inzichten in marktconforme salarissen.

Benieuwd naar de loonschalen in finance & accounting, administratie en IT?

Of u nu personeel wil aanwerven of een carrièreswitch overweegt, de Robert Half Salarisgids 2020 bevat alle informatie die u nodig hebt om goed geïnformeerd de volgende stap te zetten. Van loonschalen en de meest recente extralegale voordelen tot aanwervingstrends en informatie over een marktconform salaris: onze Salarisgids heeft het allemaal.

money icon
Wat is een marktconform salaris in uw sector?

In de Salarisgids vindt u wat het marktconform salaris is van de 100 meest gangbare functies binnen finance en accounting, IT en administratieve ondersteuning.

monitor icon
Kom meer te weten over de laatste trends op de arbeidsmarkt

Lees meer over de laatste aanwervingstrends, waaronder de gevolgen van de hoge vacaturegraad, de war for talent en de digitalisering en hoe u zich hierop voorbereidt.

chart icon
Lees bij over veel gevraagde vaardigheden.

Wat zijn de meest gevraagde profielen en de daarbij horende technische competenties en soft skills? Voor elk gespecialiseerd domein geven we u een overzicht van skills waar de meest gegeerde profielen over moeten beschikken.

Stuur me de Salarisgids
Gelieve uw voornaam in te vullen.
Gelieve uw achternaam in te vullen.
Gelieve uw e-mailadres in te vullen.
Gelieve een optie te kiezen.
Gelieve de gezochte functie in te vullen.
Gelieve uw bedrijf in te vullen.
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen.
Gelieve uw postcode in te vullen.

Gelieve een specialisatie te kiezen.
Gelieve het dichtstbijzijnde kantoor te kiezen
Gelieve de functie in te vullen.
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen.
Gelieve uw postcode in te vullen.

Gelieve een specialisatie te kiezen.
Gelieve het dichtstbijzijnde kantoor te kiezen

Gelieve de gebruiksvoorwaarden en de privacyverklaring te lezen en aanvaarden.

Meer blogposts...