Door corona zijn bedrijven op zoek naar andere vaardigheden

Geplaatst door Robert Half op 11/06/2020

Het zijn ‘ongeziene tijden’. Dat hebben we de afgelopen maanden wel vaker gehoord. Heel wat bedrijven beginnen nu echter vanuit een meer toekomstgerichte invalshoek na te denken over de gevolgen van die ongeziene tijden.

Sommige vaardigheden zijn de voorbije weken dan ook extra belangrijk geworden, nu bedrijven de verandering willen omarmen en hiervoor op zoek gaan naar veerkrachtig, flexibel en wendbaar personeel.

Nu de lockdown en coronamaatregelen stilaan versoepeld worden, proberen veel bedrijven terug te keren naar de normale gang van zaken, al is dat dan in het ‘nieuwe normaal’. Dit zijn de belangrijkste vaardigheden en eigenschappen waarnaar bedrijven op zoek zijn in het postcoronatijdperk.

Flexibiliteit en wendbaarheid

Voor bedrijven die personeel zoeken, is het altijd belangrijk om in hun functiebeschrijvingen de dagelijkse taken en doelstellingen zo goed mogelijk te beschrijven. De coronapandemie heeft er echter voor gezorgd dat werknemers vooral goed met verandering om moeten kunnen en wendbaar en flexibel moeten zijn in moeilijke en veranderende tijden.

Als de economie de komende maanden onder druk blijft staan, zullen bedrijven massaal op zoek gaan naar medewerkers die outside the box denken om hen te helpen alternatieve markten aan te boren en nieuwe producten te ontwikkelen. En nu bedrijven het vaak moeten doen met minder personeel, zullen diezelfde flexibele, wendbare personeelsleden ook vaker taken moeten uitvoeren die niet in hun functiebeschrijving staan.

Op dezelfde manier moeten seniormanagers ook bewijzen dat ze het bedrijf door deze turbulente tijden kunnen loodsen, waardoor ze soms snel moeten schakelen van strategische groeiprioriteiten naar cashflow- en kostenbeheer als antwoord op de veranderende consumenten- en klantenbehoeften en de bredere postcoronacontext.

Technologische kennis

Veel bedrijven waren al bezig met hun digitale transformatie, maar de coronacrisis heeft dat proces ongetwijfeld nog versneld en tal van bedrijven ertoe aangezet om nieuwe technologieën te implementeren, hun werkwijzen te veranderen en nieuwe vaardigheden aan te leren.

Met het oog op de verdere ontwikkeling van telewerkopties zullen bedrijven dus technologisch onderlegd personeel moeten aanwerven die de meest geschikte technologische hulpmiddelen en beveiligingsmaatregelen kunnen aanreiken. Intussen is vertrouwd zijn met videoconferentiesoftware, samenwerkingsplatformen, documentbeheer, e-learning en de organisatie van virtuele evenementen niet langer voor een kleine minderheid, maar voor iedereen in de organisatie.

Inzicht in analytics en data

Inzichten halen uit analysetools en ze vervolgens benutten zal in de toekomst niet enkel voorbehouden zijn voor de techneuten binnen de organisatie. Alle afdelingen binnen een bedrijf zullen immers een enorme hoeveelheid informatie moeten verwerken om proactief in te spelen op veranderende marktomstandigheden die specifiek op hen van toepassing zijn.

Bedrijven met een breed spectrum aan werknemers, die niet alleen ruwe inzichten kunnen verwerven en begrijpen, maar ook hun individuele vaardigheden en kwaliteiten kunnen inzetten om beter, sneller en doordachter zakelijke beslissingen te nemen, zullen dan ook beter gepositioneerd zijn om hun concurrentievoordeel te behouden.

Stressbestendigheid en optimisme

Het is een beetje vicieuze cirkel. Wanneer het moeilijk gaat op het werk, kunnen medewerkers te maken krijgen met zware stress en negatieve gedachten. Dat kan dan weer een impact hebben op hun productiviteit en doeltreffendheid, waardoor de situatie nog moeilijker wordt.

Medewerkers die goed met stress om kunnen en bij tegenspoed een positieve mindset houden, worden dan ook steeds belangrijker voor bedrijven om de uitdagingen in deze turbulente en onvoorspelbare postcoronatijden aan te gaan.

Creatief denken

Nu de overheid zich buigt over een exitstrategie uit de coronacrisis, zullen bedrijven en hun personeelsleden hun activiteiten moeten aanpassen om te voldoen aan de evoluerende maatregelen en richtlijnen. Doordat de doelstellingen voortdurend moeten worden bijgesteld, zullen werkgevers op zoek gaan naar creatieve en innovatieve medewerkers om hen te helpen de bedrijfsdoelstellingen op een alternatieve of laterale manier te bereiken.

We hebben al heel wat voorbeelden gezien van bedrijven die hun producten of diensten aan de markt aanpassen, zoals carpooldiensten die pakjes beginnen te leveren of restaurants die afhaalmaaltijden aanbieden. Vanuit een intern perspectief zullen werknemers, managers en bedrijfsleiders in ieder geval manieren moeten vinden om de bedrijfscontinuïteit te verzekeren met behulp van virtuele technieken of door hun bestaande werkwijzen aan te passen om voldoende afstand te kunnen houden.

Emotionele intelligentie

Het coronavirus heeft op verschillende manieren een impact gehad: bedrijven die de deuren sluiten, vertraagde dienstverlening, problemen met de toelevering, personeelstekorten, functiewijzigingen of zelfs een volledig nieuwe dagelijkse routine.

In deze woelige tijden is het voor bedrijven dan ook cruciaal om talent aan te werven en te cultiveren dat op de juiste manier weet om te gaan met de emoties van anderen, van collega’s en managers tot klanten, die elk zo hun eigen uitdagingen hebben. Empathie tonen, luisteren en verzoenen zullen voortaan hele belangrijke eigenschappen zijn.

De vaardigheden waarnaar werkgevers tijdens en na de coronacrisis op zoek zijn, waren altijd al belangrijk. Maar nu bedrijven zich door de pandemie snel moeten aanpassen en voortdurend moeten bijleren, zullen werkgevers zich ongetwijfeld nog meer richten op personeel met de nodige vaardigheden om hen door deze moeilijke periode te loodsen, terwijl we ons de komende weken en maanden allemaal trachten aan te passen aan het ‘nieuwe normaal’.

Meer blogposts...