Tips nodig om je cv op te stellen? Deze checklist helpt je op weg!

Geplaatst door Robert Half op 03/01/2017

Een curriculum vitae geeft je potentiële werkgever een goed beeld van wie je bent en wat je vaardigheden zijn – en dus van de manier waarop hij jou het beste kan inzetten. Dit lijkt al een hele boterham, en je wil je kwaliteiten natuurlijk ook allemaal goed in de verf zetten. Toch heeft niemand tijd om je cv van tien bladzijden aandachtig te lezen, hoe mooi hij ook vormgegeven is of hoe interessant jij de inhoud ook vindt. Met deze handige checklist hou je het kort en bondig, zonder dat er essentiële informatie ontbreekt.

Tips voor cv’s: neem de vaste onderdelen op

Eerst en vooral: beperk je tot de noodzakelijke informatie. Want hoewel elk cv een uniek document is, zijn er een aantal vaste elementen die telkens terugkeren. Om het je toekomstige werkgever zo makkelijk mogelijk te maken, wijk je daar maar beter niet te veel vanaf.

De informatie die elk cv moet bevatten, is verdeeld over vier vaste rubrieken:

 1. Personalia
 2. Opleidingen
 3. Werkervaringen
 4. Vaardigheden

Personalia: meer dan je naam en geboortedatum

Het deel ‘personalia’ is bedoeld voor de volgende informatie:

 1. Voor- en achternaam
 2. Adres
 3. Geboortedatum
 4. Telefoonnummer
 5. E-mailadres

Eventueel kun je ook het volgende opnemen:

 1. Academische titel
 2. Burgerlijke staat
 3. Nationaliteit
 4. Rijbewijs (ja of nee)

Opleidingen: vergeet de workshops niet

Onder het kopje ‘opleidingen’ vermeld je welke studies je hebt genoten. Je zet je meest recente studie bovenaan. Neem per opleiding ten minste de volgende punten op:

 1. Jaartallen
 2. Naam opleiding
 3. Plaats opleiding
 4. Specialisatie
 5. Diploma behaald (eventueel met de graad erbij)

Cursussen en workshops horen hier eveneens thuis, met de vermelding of je hiervoor een specifiek certificaat hebt behaald of niet.

Werkervaringen: omschrijf je takenpakket met zorg

In het onderdeel ‘werkervaringen’ deel je logischerwijs alle ervaringen die je al hebt opgedaan, inclusief stages en bijbaantjes. Vermeld hierbij de periode, de naam van het bedrijf, jouw specifieke functie en een omschrijving van die functie. Denk bij dit laatste goed na welke taken je uitlicht: kies bij voorkeur voor een selectie die aansluit bij de job waarvoor je nu solliciteert, zodat je toekomstige werkgever meteen ziet waarom jij de ideale kandidaat bent.

Vaardigheden: welke kwaliteiten heb je in huis?

Het onderdeel 'vaardigheden' zegt iets over de verschillende kwaliteiten die je in huis hebt. Daaronder vallen bijvoorbeeld vermeldingen van je talenkennis of het beheersen van specifieke software. Het is ook mogelijk om dit deel te wijden aan je persoonlijke competenties, zoals je organisatietalent of je stressbestendigheid. Zo geef je de recruiter een beter inzicht in jouw exacte vaardigheden.

Checklist voor cv’s: de inhoud

Naast de hierboven genoemde onderdelen bestaan er nog een aantal extra aandachtspunten die niet mogen ontbreken op je cv. Overloop daarom het onderstaande vragenlijstje voordat je jouw curriculum vitae indient:

 1. Heb je al jouw contactgegevens opgenomen? Niets ellendiger dan een recruiter die jou wil opbellen, maar geen telefoonnummer vindt.
 2. Is je cv korter dan twee A4’tjes en kan je potentiële werkgever in één oogopslag de belangrijkste informatie vinden?
 3. Vallen er geen chronologische gaten tussen de werkzaamheden?
 4. Heb je de nadruk gelegd op reeds behaalde successen?
 5. Is je taalgebruik correct en duidelijk? Jargon kun je bijvoorbeeld maar beter vermijden, want het creëert meteen een drempel.
 6. Ben je erin geslaagd om écht iets over jezelf te vertellen? Een cv hoort enkel feiten te bevatten, maar moet een recruiter toch over de streep trekken om jou beter te willen leren kennen.
 7. Spreek je de waarheid in het cv? Je wilt uiteraard niet door de mand vallen tijdens het sollicitatiegesprek!

Klaar? Versturen maar …


Meer blogposts...