Vijfjarig carrièreplan maken: een casestudy

Geplaatst door Robert Half op 04/04/2016

Waar sta je vandaag en waar wil je over vijf jaar staan? Het is een vraag die je als leidraad kunt gebruiken voor een carrièreplan. Op die manier hou je je doelen in het vizier, ontwikkel je jezelf op persoonlijk en professioneel gebied en wijk je niet af van je pad. Maar hoe ga je concreet te werk? Een overzicht.

Stel doelen voorop en analyseer

Een carrièreplan draait om doelstellingen verwezenlijken. Het antwoord op deze vragen is het kompas doorheen je carrièreplan. Alleen door duidelijke doelen voorop te stellen, heeft je plan kans op slagen. Kom je net van de schoolbanken? Dan heb je andere verwachtingen en vooruitzichten dan wie al tien of twintig jaar ervaring op de teller heeft staan. Als je regelmatig stilstaat bij wat je hebt bereikt, kun je gericht te werk gaan en focussen op de lange termijn.

Documenteer je doelstellingen in je carrièreplan

In je hoofd heb je ongetwijfeld een duidelijk plan voor ogen. Toch doe je er goed aan om het concreet te maken en het neer te schrijven. Zo kun je er altijd op terugvallen en je carrièrestappen toetsen aan je planning. Anders loop je het risico dat je van je pad afwijkt.

Ontwikkel jezelf en scherp je vaardigheden bij

Doorheen je carrière wil je je ontwikkelen, zowel op persoonlijk als op professioneel gebied. Je competenties verder uitdiepen maakt ontegensprekelijk deel uit van je carrièreplanning. Zo kun je groeien, individueel en professioneel. Bovendien slaag je erin om functies met meer verantwoordelijkheid op te nemen en te groeien op de professionele ladder.

Schat jezelf en de situatie goed in

Onrealistische doelstellingen leiden vaak tot ontgoocheling en tot een gefnuikte loopbaan. Het is zaak om je mogelijkheden goed in te schatten. Als je maar een paar jaar ervaring achter de kiezen hebt, heeft het weinig zin om te solliciteren voor een baan op managementniveau. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook. Als je overgekwalificeerd bent, is de kans klein dat je een job met lage diploma-eisen te pakken krijgt. Het inschatten van jezelf en de arbeidsmarkt moet ook terugkomen in je carrièreplanning.

Neem strategische en weloverwogen beslissingen

Impulsieve en ondoordachte beslissingen passen niet in een goede carrièreplanning. Ze doen je van je pad afwijken en kunnen je plannen in de war sturen. Bovendien is ook een evenwicht tussen je persoonlijke en professionele leven van belang. Een goede balans tussen werk en privé is essentieel voor een succesvolle carrière.

Leg durf en lef aan de dag

Durf en lef maken ontegensprekelijk deel uit van een professionele carrière. Soms moet je risico’s durven te nemen die je aanvankelijk klamme handen bezorgen. Maar alleen op die manier boek je vooruitgang en til je je carrière naar een hoger niveau. Veel hangt af van wat succes voor jou persoonlijk betekent. Het is een individuele kwestie waarop alleen jij het antwoord weet.

Meer blogposts...