Zin en onzin van een carrièreswitch

Geplaatst door Robert Half op 01/12/2014

In tijden van burn-outs en hoge werkdruk staan almaar meer mensen stil bij het verloop van hun carrière.

Doe ik mijn job nog wel graag? Wordt het niet tijd om die jeugddroom werkelijkheid te laten worden en een eigen zaak op te starten? Worden mijn talenten wel voldoende benut? Veel vragen, maar weinigen gaan écht op zoek naar de antwoorden. Het gevolg: ze storten zich in een onbezonnen avontuur of blijven aanmodderen in een job die geen voldoening schenkt. Enkele bedenkingen over de zin en onzin van een carrièreswitch.

Passie: een overschat begrip?

We kennen de succesverhalen onderhand wel. Marketeer wordt succesvol columnist en auteur (Guillaume Van Der Stighelen), zakenvrouw opent delicatessenzaak (Sophie Dutordoir), televisiepresentatrice wordt modeontwerpster (en vervolgens opnieuw televisiegezicht: Britt Van Marsenille). Stuk voor stuk mensen die hun dromen en passies achterna joegen en daar nog in slaagden ook. En hier hebben we meteen het toverwoord te pakken als het over carrièreswitches gaat: passie. Maar is dat wel nodig? Kan je je job niet gewoon graag doen zonder passionele overgave? Sommigen wel, sommigen niet. De ene is perfect gelukkig met zijn doordeweekse kantoorjob en vindt zijn geluk daarnaast in het amateurtoneel. Toch is er geen haar op zijn hoofd dat eraan denkt om zijn job op te geven om professioneel acteur te worden. Zijn passie zit in zijn hobby: toneelspelen. De andere is dan weer zo gepassioneerd door zijn vak dat hij nauwelijks tijd overhoudt voor andere bezigheden. Zo iemand vindt zijn passie in zijn job.

Vijf vragen die je carrièreswitch helder in beeld brengen

Voel je je niet goed in je huidige baan? Dat kan, maar dan is het zaak om de onderliggende reden(en) voor dit onbehaaglijke gevoel naar boven te spitten. En daarvoor moet je soms diep gaan – iets wat velen afschrikt, waardoor ze voortijdig afhaken en het probleem laten betijen. Neen, als je carrièreswitch je menens is, moet je er tijd en energie aan besteden. Door jezelf deze vragen te stellen, wordt het beeld vanzelf als een stuk helderder.

1. Wat zou ik doen als ik morgen de lotto zou winnen?

Het lijkt een rare vraag, maar de kans is groot dat het antwoord hierop je dichter bij je ware interesses zal brengen. Tja, wat zou je doen als je niet meer voor het geld hoefde te werken? Waar vind jij écht plezier in?

2. Wat kan ik goed?

Kijk eens naar je huidige werk. Op welk deel van je takenpakket krijg je positieve feedback? Neem ook andere activiteiten onder de loep. Misschien ben je in je vrije tijd een goeie kapitein of coach van je volleybalteam. Kook je graag of valt de stress van de dagtaak pas van je af wanneer je drie uur lang in de tuin mag werken? Dan werk je graag met je handen: interessant om te weten in welke richting je nieuwe carrière moet gaan.

3. Wat kan ik goed volgens mijn familie en vrienden?

Pols eens bij mensen die je goed kennen naar wat zij jouw beste eigenschap of vaardigheid vinden. Dit kan verhelderende antwoorden opleveren!

4. Wat vind ik belangrijk in het leven?

Veel geld verdienen. Carrière maken. Interessante mensen ontmoeten. Geen files. Vrienden en familie ontvangen. Je kinderen zien opgroeien. Wat je belangrijk vindt, bepaalt in wat voor jobs je terechtkomt.

5. Wat heb ik over voor mijn carrièreswitch?

Je loopbaan omgooien doe je niet van de ene dag op de andere. Misschien wil je eerst een avondopleiding volgen. In een andere sector stappen betekent vaak ook dat je opnieuw onderaan de ladder moet beginnen en dus loon moet inleveren. Stippel op voorhand je parcours uit, zodat je niet afhaakt wanneer het even moeilijk wordt. Het moge duidelijk zijn: een carrièreswitch is geen vrijblijvend experiment. Je maakt dus maar beter een doordachte keuze. Wie daarin slaagt, haalt meer voldoening op én naast het werk!

Meer blogposts...