Je hebt op je werk al stevig gezucht en je afgevraagd waarom je eigenlijk tegen je zin die of die opdracht uitvoert. We hebben het allemaal wel eens meegemaakt.

Zolang het bij een uitzondering blijft hoeft dat geen probleem te zijn. Maar het wordt problematisch wanneer je elke dag tegen je zin gaat werken en er na verloop van tijd mentaal en fysiek onder lijdt. Iets wat je beter voorkomt dan geneest. En dat kan via jobcrafting.

 

Wat is jobcrafting?

Jobcrafting is het aanpassen van je takenpakket zodat je verantwoordelijkheden beter overeenkomen met je kwaliteiten en interesses. Dat heeft als effect dat je je werk liever doet en er zo ook beter in wordt. Wat uiteraard ook positieve gevolgen heeft voor je werkgever, want de kwaliteit en effectiviteit van je werk zal merkbaar verbeteren.

 

4 soorten jobcrafting

  1. Taakcraften

  2. Relationeel craften

  3. Cognitief craften

  4. Contextueel craften

 

Taak-crafting

We spreken van taak-crafting wanneer je taken toevoegt, laat vallen of aanpast in vergelijking met je jobomschrijving. Hieronder valt ook meer of minder tijd besteden aan bepaalde aspecten van je job op maat van je interesses en capaciteiten. Stel dat je bijvoorbeeld als accountant voor jezelf en je collega’s een spreadsheet maakt die ieders taak vereenvoudigt.

 

Relationeel craften

Je gaat veranderen met wie je in de professionele context dagelijks in aanraking komt. Misschien ben je een IT-er met een passie voor schrijven. Door nauw samen te werken met de communicatiemanager van je bedrijf kan het mogelijk zijn dat jij de interne nieuwsbrief gaat schrijven. Je collega’s zijn op de hoogte van wat er achter de schermen gebeurt en voelen zich zo meer betrokken, terwijl jij doet wat je graag doet en daarmee anderen helpt. Win-win!

 

Cognitief craften

Cognitief craften gaat om de perceptie die jij van je job hebt. Ben je een accountant of maak je mensen gelukkig omdat je ze helpt geld te besparen dat ze gebruiken voor hun droomreis? De instelling waarmee je ‘s morgens opstaat beïnvloedt de rest van je dag.

 

Contextueel craften

Is het rondom jou soms zo luid dat je wel op café lijkt te werken? Dan is een plaats in een andere vleugel van je bedrijf of enkele thuiswerkdagen per week een mogelijke oplossing.

 

Hoe een burn-out voorkomen via jobcrafting

Eind 2017 zaten meer dan 140.000 mensen thuis omwille van een psychische aandoening. Een groot aandeel komt daarbij van de burn-out­gevallen. (bron)

Volgens de Christelijke Mutualiteit zijn dit de voornaamste oorzaken van een burn-out:

  • Hoge werkdruk.

  • Te weinig variatie in taken.

  • Te weinig autonomie in het werk.

  • Moeilijke relatie met collega’s of de leidinggevende.

  • Hoge emotionele belasting door het werk.

  • Fysiek belastende werkomstandigheden.

 

Dat zijn stuk voor stuk oorzaken die je kunt voorkomen via jobcrafting.

 

Kan ik aan jobcrafting doen?

Merk je een van bovenstaande symptomen op? Ga eens samenzitten met je baas en vraag of jobcrafting mogelijk is. Leg hem of haar je bedenkingen voor en overloop de verschillende types jobcrafting.

Misschien is het voldoende om een zware, wederkerende taak te verdelen tussen jou en een collega. Of kan je je werk soms moeilijk combineren met je gezinssituatie? Dan is een dagje thuiswerk per week een optie.

Bespreek het en vergeet daarbij zeker niet de voordelen voor zowel jezelf als het bedrijf uit te leggen.

 

Meer tips ontvangen?