Waarom een evaluatiegesprek ook kansen biedt

Geplaatst door Robert Half op 02/10/2017

Wacht je met een bang hartje je evaluatiegesprek af? Wees gerust, je bent niet alleen.

Talloze collega’s hebben een heilige schrik voor deze jaarlijkse afspraak. Nochtans is die nergens voor nodig. Je leiddinggevende geeft weliswaar feedback op je prestaties binnen de onderneming, maar die is in de eerste plaats constructief. Bovendien heb je zélf ook wat in de pap te brokken. Zo kun je je persoonlijke wensen en noden in alle discretie bespreken. Ontdek hier hoe je het evaluatiegesprek maximaal in je voordeel ombuigt.

Een wederzijdse dialoog

Laten we eerst het begrip ‘evaluatiegesprek’ even uitklaren. Want om al het potentieel uit dit moment te halen, is het belangrijk dat je precies weet wat je mag verwachten. Het evaluatiegesprek vindt doorgaans plaats in het najaar en is de afsluiter van een evaluatiecyclus. Die bestaat naast het evaluatiegesprek ook nog uit een planningsgesprek en een functioneringsgesprek. Terwijl in het planningsgesprek duidelijke doelstelling worden afgebakend, is het functioneringsgesprek een soort tussentijdse ‘update’, waarin werknemer en werkgever samen bekijken hoe ze de samenwerking kunnen stroomlijnen en verbeteren. In het evaluatiegesprek velt de werkgever ten slotte een eindoordeel. Werden de doelstellingen behaald? Is er voldoende bijgestuurd na het functioneringsgesprek? Wat kon er beter?

Samen (door)groeien

Maar net als het functioneringsgesprek is het evaluatiegesprek geen eenrichtingsverkeer. Ook jij wordt aan het woord gelaten. De bedoeling is namelijk om tot een nog betere samenwerking te komen, en daar zijn twee partijen voor nodig. Beperk je bijdrage niet tot stilzwijgend luisteren, maar grijp de gelegenheid aan om constructieve suggesties te doen en eventuele problemen of aandachtspunten aan te kaarten:

  • Wil je graag meer of andere verantwoordelijkheden?
  • Zou je liever wat meer thuiswerken?
  • Ervaar je de nood aan extra opleidingen?
  • Verlang je een hoger loon?

De juiste houding

Een evaluatiegesprek is een wederzijdse dialoog. Hou dit altijd in het achterhoofd als je je professionele wensen ingewilligd wil zien. Hier alvast enkele aandachtspunten en tips voor een constructief evaluatiegesprek:

  • Luister eerst en vooral aandachtig naar de feedback van je leidinggevende. Beschouw kritiek daarbij niet als een aanval, maar als een instrument om beter te worden.
  • Ken je sterktes en zwaktes. Heb je geen schitterend jaar achter de rug? Dan is het nu geen goed moment om een loonsverhoging te vragen. Je kunt wel aanstippen waar de moeilijkheden liggen en eventueel extra opleiding of coaching vragen.
  • Trek nooit de emotionele kaart, maar hou het gesprek zakelijk, objectief en rationeel. Natrappen of kritieke spuien heeft nog geen enkele werknemer voordeel opgeleverd.
  • Wees transparant. Wie zijn professionele besognes niet kenbaar maakt, bewijst zichzelf noch het bedrijf een dienst.

Een evaluatiegesprek is geen eindpunt maar een beginpunt. Grijp de feedback aan om jezelf op scherp te zetten en de komende periode nog beter te presteren. Doorgedreven engagement wordt sowieso beloond!

Hoeveel zou ik moeten verdienen of aanbieden?

Ontdek op een toegankelijke en interactieve manier alles wat je moet weten over de nieuwste trends op de arbeidsmarkt en krijg inzichten in de salarissen voor verschillende functies in administratie, HR en office support, financiën en boekhouding, IT, legal en project- en interimmanagement.

Meer blogposts...