Vijf manieren waarop u als CFO efficiënte strategische begeleiding kunt bieden

Geplaatst door Robert Half op 12/05/2015

Nu de economie stilaan weer aantrekt, staan financieel leidinggevenden in het middelpunt van de belangstelling. Ze spelen namelijk de hoofdrol bij het ontwerpen van een strategie om hun organisatie naar een financieel gezondere toekomst te leiden. Welke ‘best practices’ gebruiken ze daar momenteel bij? Hieronder leggen we uit hoe u en uw finance team gerichte strategische begeleiding kunnen bieden.

1. Zorg dat het management achter u staat

Een strategie die in dovemansoren valt en niet wordt geïmplementeerd, heeft geen enkele zin. Tenslotte zijn plannen voor strategisch denken bedoeld om de begrotingsproblemen op te lossen voor het management en de raad van bestuur. Om dat voor elkaar te krijgen, moet u de ideeën die u aan belangrijke stakeholders voorlegt onderbouwen met duidelijke argumenten. Als u het bedrijf bijvoorbeeld voorstelt te investeren in een nieuw financieel systeem, leg dan uit hoe het daardoor efficiënter kan werken, geld kan besparen en betere resultaten kan halen. Hoewel bedrijven voor hun rapportage meestal gebruikmaken van Excel wilt u wellicht aanvullende hightechtools aanbevelen, zoals voorspellende analyse of datavisualisatiesoftware. Daarnaast is er steeds meer belangstelling voor oplossingen in de cloud die realtimerapportage bieden en finance managers in staat stellen probleemloos en veilig rapporten te genereren.

2. Verdiep u in personeelsmanagement

De dagelijkse bedrijfsvoering en langetermijnplanning zijn totaal verschillende doelen en moeten op het finance departement ook als zodanig worden benaderd. U zult nooit aan strategisch denken toekomen als uw team zich niet zoveel mogelijk zelfstandig op de dagelijkse taken kan richten. Daarom is het cruciaal om het potentieel van elke medewerker optimaal te benutten. Het is zaak om taken te delegeren op grond van de individuele kwaliteiten en vaardigheden van elk teamlid. Stimuleer ook loopbaanontwikkeling en pas het in in uw bedrijfscultuur. Leiderschapstraining vormt bijvoorbeeld niet alleen toekomstige managers, maar versterkt ook de creativiteit, motivatie en betrokkenheid van uw personeel. Uw team moet precies weten waar alle stukjes van de financiële puzzel horen en elke medewerker moet inzicht hebben in de bedrijfsactiviteiten om ze te kunnen verbeteren. Promoot daarom uitgebreide inwerkpraktijken, degelijke trainingssessies en solide mentoring. Pas dan hebben u en uw medewerkers de tijd en knowhow die nodig is voor een langetermijnplanning.

3. Leg zoveel mogelijk gegevens vast

Om de concurrentiepositie te versterken en in te spelen op sectortrends moeten finance executives toegang hebben tot een grote verscheidenheid van gegevens uit een groot aantal bronnen. Het is belangrijk dat finance executives het voortouw nemen bij het testen van gegevenstools en het implementeren van betere systemen om gegevens te beheren. Als alle gegevens van alle bedrijfsafdelingen ook nog eens op één plaats worden ondergebracht, zijn ze toegankelijker en kunnen ze nauwkeuriger worden geanalyseerd.

4. Strategische begeleiding is durven experimenteren

Strategisch denken betekent per definitie met bedrijfsinzichten komen die nog niet eerder zijn overwogen. Maar die baanbrekende oplossingen worden nooit gehoord als de financieel leidinggevende ze niet durft voor te stellen. Als finance executive is het belangrijk het initiatief te nemen bij het experimenteren met en invoeren van nieuwe technologieën, of een manager aan te wijzen die de oplossingen in het hele bedrijf verdedigt. Als u het voortouw neemt bij deze experimentele projecten, wees wel voorbereid op de vraag welke meerwaarde het voorgestelde bedrijfstool voor het finance departement biedt. Zo kan het bijvoorbeeld uitdagend zijn om uit te leggen dat een softwarepakket dat u al jaren gebruikt minder goed is dan een nieuw pakket – maar het is wel een essentiële stap om te werken aan uw vaardigheden op het gebied van strategische begeleiding.

5. Herbekijk uw wervings- en retentiestrategie

Accounting- en financeprofessionals beschikken over steeds meer vaardigheden, en er is veel vraag naar hooggekwalificeerd talent. In deze situatie is het niet alleen essentieel uw toekomstige werknemers te screenen op technische vaardigheden, maar ook op uitstekende ‘soft skills’, omdat ze in het bedrijf zowel zullen werken met collega’s als met het hoger management. En omdat de strategie steeds afhankelijker wordt van data, moet u zich ook richten op medewerkers met bedrijfsanalytische vaardigheden en het vermogen om datatrends te interpreteren. Ten slotte is het essentieel dat u er alles aan doet om toptalent te behouden, aangezien de vraag naar hooggekwalificeerde medewerkers doorgaans groter is dan het aanbod. Uw doel moet zijn om toekomstige leidinggevenden voor te bereiden in het kader van uw opvolgingsplan. Door regelmatig hun salaris tegen het licht te houden en carrièrekansen te bieden, kunt u binnen uw team de betrokkenheid en loyaliteit vergroten. Houd deze vijf regels in gedachten en u zult merken dat u uw bijdrage aan de strategie naar een hoger niveau tilt.

Dit artikel is gebaseerd op het artikel “Finance with Foresight: 5 ways CFOs can provide more effective strategic” dat oorspronkelijk gepubliceerd werd op Robert Half News and Insights.

Bekijk al onze kantoren

Meer blogposts...