5 technieken om jezelf als professional future-proof te maken

Geplaatst door Robert Half op 28/06/2019

Machine learning en artificial intelligence zullen jobs kosten. Het is een idee dat bij veel mensen leeft.

Nochtans is de invloed van technologie op onze manier van werken niet nieuw. De komst van het internet heeft jobs gekost. Maar het heeft er ongetwijfeld nog meer opgeleverd.

Nieuwe technologie creëert nieuwe markten en laat werknemers toe efficiënter en productiever te werken. Daarom is het als werknemer belangrijk om relevante vaardigheden te ontwikkelen.

Maar hoe weet je dan welke skills je nodig hebt om helemaal voorbereid te zijn op de toekomst? Welke stappen kan je zetten om je carrière future-proof te maken en de kans dat een machine je op een dag zal vervangen, te verkleinen?

Lees onze 5 tips:

 

1. Anticipeer technologische veranderingen op je werk

Een manier om je carrière voor te bereiden op de toekomst is anticiperen welke technologieën je bedrijf vroeg of laat zal implementeren.

Volg de technologische trends in je sector op de voet. En let goed op wat de beleidsbepalers van je onderneming vertellen over de bedrijfsdoelstellingen voor de digitale transformatie.

Is er iets nieuws op til? Wees er dan zo vroeg mogelijk bij en volg een cursus (al dan niet via een opleidingsbudget), doe je research (via blogartikelen en talks), of probeer een gesprek aan te knopen met specialisten die de technologie al volop bestuderen.

Bijleren kan je altijd. Of je nu als kind leert lezen of als 80-jarige mailtjes gaat versturen.

 

2. Geef prioriteit aan je carrièreontwikkeling

Uit eigen onderzoek blijkt dat werknemers van bedrijven die nieuwe technologieën introduceren en processen automatiseren, meer vrijheid krijgen om meer toegevoegde waarde te bieden.

Het is een kans om als werknemer om je carrière in een nieuwe richting te sturen (en je zo op de toekomst voor te bereiden).

Weet je niet goed hoe je de stap moet zetten naar de ontwikkeling van je carrière? Praat erover met je verantwoordelijke, HR of mensen uit je netwerk. Neem ook deel aan evenementen uit de sector om de technologische en zakelijke trends op de voet te volgen en zo de deur open te zetten naar nieuwe opportuniteiten.

 

3. Boost je emotionele intelligentie

Je carrière op de toekomst voorbereiden is meer dan het ontwikkelen van je technische capaciteiten. Experts zijn het erover eens dat menselijke vaardigheden zoals empathie binnenkort de lijst van meestgevraagde skills zullen aanvoeren.

Maar ook andere vormen van emotionele intelligentie - zoals mededogen en het vermogen om nuances te begrijpen - zijn zaken die je een stapje voor geven op de concurrentie van AI.

Uit ons onderzoek naar emotional intelligence blijkt dat 54% van de hiring managers vindt dat werkgevers tijdens het aanwervingsproces te weinig belang hechten aan emotionele intelligentie. Ga er dus maar vanuit dat vaardigheden als kritisch denken, luisteren, probleemoplossend denken en flexibiliteit troeven zijn.

Lees ook: Waarom emotionele intelligentie belangrijk is voor je loopbaan en hoe je het verbetert

 

4. Breng de leider in jezelf naar boven

In de toekomst zullen we grotendeels zelfsturend werken, maar ook op project- en teambasis.

Om in die realiteit succes te boeken heb je als werknemer je leiderschapskwaliteiten nodig om jezelf, je projecten en andere collega’s te sturen. Er zullen in de toekomst steeds meer jonge mensen in leidinggevende functies terechtkomen. Waarom jij niet?

 

5. Wees flexibel en doortastend

Flexibiliteit is van kapitaal belang om je voor te bereiden op de toekomst. Nu steeds meer bedrijven digitale transformeren en technologieën als machine learning en artificiële intelligentie gebruiken om eenvoudige taken te automatiseren, verandert onze visie op jobinhoud voortdurend.

De sleutel tot succes is een mix van hard- en soft skills. Wees zelfkritisch voor je manier van werken. Doe je wat je doet wel op een efficiënte en effectieve manier? Is er ruimte voor verbetering? En kan dat via een nieuwe technologie?

De beste manier om de technologische verandering door te komen is door ze te omarmen. Bekijk de digitalisering niet als een bedreiging maar als een kans. Bekijk waar je wil geraken en onderzoek welke vaardigheden je daarvoor nodig hebt (en waar je die kan leren).

 

Conclusie

Je eigen job transformeren is mogelijk the way to go om je carrière voor te bereiden op de toekomst. Je dwingt jezelf dan om nieuwe, waardevolle skills te leren om toekomstige trends op te vangen. Zelfs in het slechtste geval zul je tenminste niet volledig uit de lucht komen vallen.

 

Meer tips ontvangen?

Meer blogposts...