
Niemand hoort graag dat een lid van zijn team een tegenvoorstel heeft gekregen en al helemaal niet dat hij of zij er effectief wil op ingaan. Maar hoe reageert u nu het best op zo’n aankondiging? Doet u een tegenvoorstel, of legt u zich er maar beter meteen bij neer dat u binnenkort afscheid moet nemen? En hoe kunt u achterhalen of uw medewerker de waarheid spreekt, en niet gewoon blufpoker speelt om een loonsverhoging af te dwingen?
Een uitgelezen kans om bij te leren
Het is natuurlijk nooit leuk om te ontdekken dat een werknemer overweegt om een tegenaanbod te aanvaarden, en die aankondiging komt ook zelden op een goed moment. Maar het is wél de perfecte gelegenheid om het gesprek aan te gaan en om bij te leren – over het team en het bedrijf als geheel, maar ook over uzelf. Zelfreflectie is namelijk onmisbaar, en een leider moet niet alleen feedback geven, maar ook feedback krijgen en daar lessen uit trekken voor de toekomst. Een werknemer die vertrekt, doet dat namelijk niet zonder reden.
Informatie loskrijgen met behulp van T-vragen
Als een medewerker u meldt dat hij of zij een interessant tegenvoorstel heeft gekregen, is het raadzaam om niet meteen te reageren. De kans is namelijk groot dat uw emoties de bovenhand zullen krijgen (u bent misschien geschrokken, boos of zelfs geïrriteerd). U kunt tijd kopen door meer informatie te vragen. Zo weet u ook meteen met welke situatie u precies te maken hebt. Als uw werknemer niet geneigd is om veel te vertellen over het bedrijf, de sector en de collega’s, zijn de 4 ‘T-vragen’ een ideale manier om meer te weten te komen:
- Taak: wat gaat hij precies doen?
- Team: met wie gaat hij samenwerken?
- Techniek: hoe gaat hij het aanpakken?
- Tijd/termijn: wanneer wil hij de nieuwe uitdaging aangaan?
Voer dit gesprek face-to-face, zelfs al vindt u het nieuws op het einde van de dag in uw mailbox. Organiseer desnoods een videocall als jullie niet in hetzelfde gebouw zitten. Zo’n persoonlijke aanpak schept een openhartige sfeer die broodnodig is in deze situatie.
Ontdekken of er écht een tegenvoorstel in het spel is
Als een medewerker u meldt dat hij een tegenvoorstel heeft gekregen, twijfelt u misschien of hij wel de waarheid spreekt. Heeft hij dit aanbod verzonnen om een loonsverhoging in de wacht te slepen? De gedetailleerde vragen hierboven geven scheppen gegarandeerd duidelijkheid: als uw medewerker niet kan antwoorden, heeft hij het spel wellicht niet helemaal eerlijk gespeeld. Als er effectief sprake is van een tegenvoorstel, laten de antwoorden van uw werknemer ook meteen zien hoe enthousiast hij is over de nieuwe uitdaging, en in hoeverre hij dus écht overweegt om erop in te gaan.
Wat is de werknemer u waard?
U bent het gesprek aangegaan en hebt een beter beeld van het tegenaanbod (en de houding van uw werknemer) gekregen. De volgende stappen hangen natuurlijk af van hoe graag u uw werknemer in dienst wil houden. Normaal gezien hebt u al een goed beeld van wie goed en minder goed in organisatie past, en hebt u sowieso al stappen ondernomen om de eerste groep te behouden en de tweede groep te managen richting betere resultaten. Dit werk zet u verder in deze context.
- U vindt het niet erg om de werknemer in kwestie te zien vertrekken? Grijp uw kans om een betere match aan te werven, maar niet zonder de vertrekker te vragen naar zijn beweegredenen. Die informatie is namelijk cruciaal om de rest van het team aan boord te houden en de werking te verbeteren.
- U vindt het wél erg? Doe uw uiterste best om te begrijpen welke opportuniteiten uw tegenstander biedt en wat u ertegenover kunt plaatsen. Praat met uw medewerker over de voordelen van blijven en moedig hem aan tot langetermijndenken. U kunt uw werknemer ook motiveren door bijvoorbeeld meer training aan te bieden, of een andere rol binnen het bedrijf.
Hoeveel zou ik moeten verdienen - of aanbieden?
Kom op een interactieve manier alles te weten over de salarissen voor tal van functies en trends binnen administratie, HR en office support, finance en boekhouding, IT en project en interim-management in België.