Geeft u uw personeel voldoende (en de juiste) erkenning en waardering?

Geplaatst door Robert Half op 23/03/2015

Het motiveren en erkennen van personeel is niet zomaar een mooi gebaar: het krikt de sfeer op, verhoogt de productiviteit, en helpt u topmensen te houden. Maar het erkennen van personeelsleden die het verschil maken is voor de drukbezette manager vaak een "ik zal het later wel doen"-taak. Velen uiten hun waardering verkeerd of te laat: ze wachten té lang waardoor het compliment of de erkenning niet meer het gewenste effect heeft, laten na om een prestatie te prijzen, of vergeten helemaal om “dank u” te zeggen.

Indien u er de laatste tijd niet in geslaagd bent om hardwerkende teamleden te belonen voor uitzonderlijke inspanningen, onderneem dan meteen actie. U wil het risico niet lopen uw beste personeelsleden aan de concurrentie te verliezen omdat zij geen erkenning en waardering van hun oversten krijgen

Er zijn verschillende manieren om talentrijke professionals te waarderen. Wij geven u drie efficiënte tips mee:

1. Geef op tijd de nodige lof en moedig anderen aan dit ook te doen

Wees er snel bij om de prestaties van medewerkers te erkennen. Een verbale “dank u” of een handgeschreven nota, is vaak al een hele stap om een personeelslid te laten voelen dat hij gewaardeerd wordt. De waardering van collega's is vaak even betekenisvol als een knikje van de manager. Zorg er dus voor dat u een bedrijfscultuur kweekt waar collega's aangemoedigd worden om elkaar openlijk te prijzen voor een taak die tot een goed einde gebracht werd. Hoe u uw waardering uit, hangt af van de situatie. Enkele suggesties die u kan overwegen: een persoon of een heel team prijzen tijdens een personeelsvergadering, de prestaties in de schijnwerper zetten in de nieuwsbrief of in een artikel op het intranet van het bedrijf, het team belonen met extra vrije tijd of een extraatje aanbieden zoals een etentje of een film.

2. Beloon uw topmensen

Topwerknemers worden vaak beloond met een promotie, maar dit is niet altijd mogelijk. Wanneer u een personeelslid wenst te promoten maar dit niet meteen mogelijk is, investeer dan in zijn voortdurende groei door relevante training aan te bieden. U kan de betrokkenheid van werknemers ook opkrikken door ze meer verantwoordelijkheid te geven of door ze projecten toe te wijzen die een uitdaging vormen. Zorg er wel voor dat zij zich bewust zijn van uw waardering door deze kansen eerst met hen zelf te bespreken. Ga ook na of de werknemer andere voorkeuren heeft over de manier waarop hij zich wenst te ontwikkelen binnen het bedrijf.

3. Niet overdrijven: lof moet iets betekenen

Vermijd het prijzen van teamleden omdat zij gewoon gedaan hebben waarvoor zij werden aangenomen en reserveer loftuitingen voor echt uitzonderlijke prestaties. Koppel daarom, indien mogelijk, waardering aan het behalen van specifieke bedrijfsresultaten. Een bedrijfscultuur waar goede prestaties waardering en beloning krijgen is een belangrijk aspect in de meeste succesvolle bedrijven. Uw meest waardevolle personeelsleden moeten weten dat zij een verschil maken, gewaardeerd worden, en dat het bedrijf beter presteert omdat zij deel uitmaken van het team.

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op de Work Life Blog van Robert Half Australië.

Bekijk al onze kantoren

Meer blogposts...