Voor welke valstrikken moet u zich hoeden bij online rekruteren?

Geplaatst door Robert Half op 02/06/2014

In het huidige digitale tijdperk spenderen we met z’n allen almaar meer tijd online. Via pc, laptop, tablet of smartphone: altijd en overal kunnen we surfen. Ook uw potentiële medewerkers begeven zich op het internet en zijn dagelijks op sociale media actief.

Online rekruteren werpt dan ook zijn vruchten af, op voorwaarde dat u het op de juiste manier aanpakt en niet lukraak te werk gaat. Wij zetten alvast vijf valstrikken op een rijtje.

Benieuwd naar meer actuele trends? Aarzel niet en schrijf u in op onze nieuwsbrief!

Ontvang onze nieuwsbrief

U hebt geen strategie voor online rekruteren

Waar en hoe begint u met ‘e-recruitment’? U hebt een doordachte strategie nodig die op de lange termijn focust. Dit zijn alvast enkele belangrijke aandachtspunten:

  • Wat is uw doelpubliek?
  • Waar zijn uw potentiële medewerkers online actief?
  • Wat is uw budget?
  • Hoe pakt u rapportage en analyse aan?
  • Hoe bereikt u een maximaal rendement?

U verwaarloost uw online reputatie

Potentiële werknemers gaan via allerlei kanalen op zoek naar informatie over hun nieuwe werkgever. Ze consulteren sociale media en zoeken via Google. Wilt u niet voor verrassingen komen te staan, dan googelt u het best eens zelf uw bedrijfsnaam. Zo komt u al heel wat te weten over uw online reputatie. De eerste pagina van Google is cruciaal en het is belangrijk dat u daar positief onder de aandacht komt. Zorg voor een Google+ profiel en verzorg uw online PR. Negatieve berichtgeving op online media kunt u namelijk missen als kiespijn. Ook sociale media vormen een belangrijk onderdeel van uw online reputatiemanagement. Ga in dialoog met uw doelpubliek en beantwoord alle reacties (ook de negatieve). Eerlijkheid en authenticiteit zijn hierbij van groot belang.

U bent niet actief op sociale media

Sociale media zijn een krachtige tool voor bedrijven. Niet alleen om producten en diensten in de kijker te zetten, ook voor online rekruteren zijn ze doorslaggevend. Uw potentiële kandidaten zijn actief op Facebook, Twitter en Google+. Maar vooral LinkedIn is het professionele platform bij uitstek. Plaats uw vacatures op uw bedrijfswebsite en zorg dat uw bedrijf visibel is op LinkedIn. Op LinkedIn vindt u bovendien een handige analysetool waarmee u clicks, engagement en bereik kunt opvolgen.

U vergeet uw medewerkers in te zetten

Uw medewerkers zijn uw beste ambassadeurs. Zij hebben een uitgebreid online netwerk waarmee u de juiste profielen kunt bereiken. Het zou zonde zijn om dat niet te benutten. Zorg ervoor dat zij uw bedrijfsvacatures via Twitter, Facebook, Google + en LinkedIn online in de kijker zetten door relevante bedrijfsinfo en vacatures te verspreiden. Hebt u een blog? Gebruik die dan ook als ‘employer branding’ tool. U kunt bijvoorbeeld medewerkers interviewen en hun getuigenissen op uw jobsite plaatsen.

U verliest de mobiele markt uit het oog

Tegenwoordig surft iedereen mobiel. En het aandeel van mobiele toestellen neemt alleen maar toe. Uw website moet een ‘responsive design’ hebben dat perfect op tablets en smartphones past. Een mobiele site is toegankelijk, eenvoudig en gebruiksvriendelijk. Mobiele toestellen zijn ook een belangrijk aandachtspunt bij online rekruteren. Als bezoekers gefrustreerd raken, haken ze af. Zo loopt u het risico om waardevolle kandidaten te mislopen. De online wereld evolueert voortdurend. Wat vandaag ‘hot’ is, kan morgen gedateerd zijn. Zorg er daarom voor dat u een wendbare rekruteringsstrategie uitdoktert. Want wie stilstaat, verliest de voeling met zijn doelpubliek.

Meer blogposts...