Zo haalt u het meeste uit uw samenwerking met een recruitmentbureau

Geplaatst door Robert Half op 18/05/2020

Bent u op zoek naar nieuw personeel? Dan kan een gespecialiseerd werving- en selectiebureau u veel werk uit handen nemen.

Wij geven u tips om uw samenwerking met een recruitmentbureau te optimaliseren, zodat u niet alleen snel een nieuwe kandidaat vindt, maar er ook zeker van kunt zijn dat deze een goede match is met uw bedrijfscultuur en dus een goede investering is voor de lange termijn.

 

Garandeer een goede fit

Bij het aanwerven van nieuwe werknemers is het niet alleen belangrijk dat zij gekwalificeerd zijn voor de job, het is ook belangrijk dat zij zich bij uw bedrijf op hun plek voelen.

Om er zeker van te zijn dat de recruiter van het werving- en selectiebureau dit goed kan inschatten, is het slim om hem of haar te vragen om bij uw bedrijf langs te komen voor een kennismaking.

Zo krijgt de recruiter een idee van de werkomgeving: de sfeer, de dresscode, is het stil of wordt er juist veel gebabbeld, is er veel daglicht of natuur in de omgeving, is het een open kantoor of werkt u met flexplekken? Dit lijkt misschien triviaal, maar al deze zaken hebben uiteindelijk veel invloed op hoe goed een nieuwe werknemer zijn of haar draai zal vinden.

 

Geef het selectiebureau een goede start

Naast een bezoek aan uw bedrijf zal onderstaande informatie ook van grote meerwaarde zijn voor het recruitmentbureau bij hun zoektocht naar de perfecte kandidaat:

  • Welke karaktereigenschappen zijn kenmerkend voor werknemers die floreren binnen uw bedrijf?

  • Welke stijl van werken is belangrijk om te slagen binnen uw bedrijf? Zoekt u een werknemer die veel in teamverband moet werken of juist iemand die zeer zelfstandig is?

  • Is thuis- en telewerken mogelijk?

  • Omschrijf uw bedrijfscultuur, wat maakt uw bedrijf uniek? Heeft u een Employer Value Proposition (EVP)? Deel deze dan zeker met de recruiter.

  • Hoe onderscheidt u zich van uw concurrenten?

  • Vindt u een hecht team belangrijk en investeert u veel in teambuilding?

 

Tip: begin met een contract voor bepaalde duur

Niet alleen u profiteert ervan als een nieuwe werknemer goed binnen uw bedrijfscultuur past, ook de werknemer zelf profiteert hier op de lange termijn van. Daarom kan het een idee zijn om nieuwe werknemers altijd eerst een contract van bepaalde duur aan te bieden.

Na een paar maanden kunt u dan evalueren of de samenwerking naar tevredenheid verloopt en de werknemer eventueel een contract van onbepaalde duur aanbieden.

Wees tijdens het wervingsproces wel duidelijk over deze voorwaarde en uw motivatie. Anders kunnen talentvolle kandidaten het gevoel krijgen dat ze binnen uw bedrijf geen serieuze carrièremogelijkheden hebben en beslissen om voor een concurrent te kiezen die hen wel direct een contract voor onbepaalde duur aanbiedt.

 

Voordelen van samenwerken met een recruitmentbureau

Het kost misschien wat tijd om een externe recruiter in te werken en deze vertrouwd te maken met uw bedrijfscultuur, maar uiteindelijk plukt u hier zeker de vruchten van:

  • Een professionele recruiter heeft immers een uitgebreid netwerk. Hij kan talentvolle kandidaten bereiken die niet actief op zoek zijn naar een nieuwe job.

  • Een recruiter is op de hoogte van de laatste trends binnen uw sector. Hij kan u adviseren over loons- en carrièreverwachtingen en de gang van zaken bij het aannemen van personeel. Daarnaast kan hij inschatten of uw verwachtingen realistisch zijn en eventueel meedenken over alternatieve oplossingen.

  • Het recruitmentbureau behandelt alle sollicitaties en maakt een eerste selectie voor u. Dit bespaart u zeer veel tijd.

 

Robert Half: rekruteringsoplossingen op uw maat

Meer blogposts...