De loonsverwachtingen van uw kandidaat en waarom u ‘hoeveel verdient u nu?’ beter vermijdt

Geplaatst door Robert Half 05/10/2018

De loonsverwachting van een kandidaat is een gevoelig maar onvermijdelijk punt tijdens elk sollicitatiegesprek. “Hoeveel verwacht je hier te verdienen?” is een vraag die u stelt vooraleer u zelf een voorstel doet. Verder onderaan leest u waarom dat niet per se een goed idee is.

Verder vertellen we u hoe u zelf ontdekt wat een marktconform loon is en hoe u zorgvuldig met de loononderhandeling omspringt om zo geen topkandidaat af te schrikken?

 

Ga niet te snel: van loon tot extralegale voordelen

Een eerste belangrijke stap is dat u zelf de markt onderzoekt en bekijkt wat een marktconform loon is in uw sector.

Daarnaast moet u verder denken dan enkel het salaris. Er zijn ook bonussen en extralegale voordelen. Denk daarbij aan een bedrijfswagen, maaltijdcheques of een hospitalisatieverzekering. En dan bestaat er ook nog zoiets als een flexibel loonpakket: bij Robert Half kunnen werknemers kiezen voor een Flexible Income Plan (FIP).

Begin niet meteen met bedragen te goochelen, maar spreek eerst voldoende met uw sollicitant zodat u weet waar zijn of haar prioriteiten liggen. Maak ook meteen duidelijk of er ruimte is om door te groeien en of dus opslag tot de mogelijkheden behoort.

Hou ook rekening met uw eigenlijk mogelijkheden: hebt u voldoende kandidaten voor de job of zijn geschikte profielen heel schaars? Dat speelt allemaal mee bij het bepalen van een minimum- en maximumloon.

 

Stel het bedrijf voor

Loonsverwachtingen hangen uiteraard vast aan de jobinhoud. Geeft u iemand veel verantwoordelijkheid met onregelmatige uren, stuurt u iemand regelmatig naar klanten in binnen- en buitenland, … dan moet zich dat uiteraard ook vertalen naar het loon.

Geef uw kandidaten meteen een rondleiding in uw bedrijf. Zo krijgen ze een beeld van de werksfeer en bedrijfscultuur.

 

Waarom u ‘Hoeveel verdient u nu?’ beter vermijdt

Er zijn verschillende redenen waarom u kandidaten beter niet vraagt hoeveel ze nu verdienen.

Om te beginnen weet u niet of hij of zij de waarheid vertelt. Misschien verhogen ze hun loonsverwachting in de hoop meer te krijgen of wie weet hebben ze een getal gezien op de loterijtrekking, … u hebt er maar het raden naar. Daarenboven werkt deze persoon mogelijk in een sector waar de lonen vaak schommelen of is hij of zij een jobhopper. Dat maakt het moeilijk om lonen te vergelijken.

De belangrijkste reden waarom u de vraag beter niet stelt: het maakt gewoonweg niet uit. U bent degene die de vacature uitschrijft, niet de huidige werkgever van uw kandidaat. U hebt iemand nodig en berekent zelf de potentiële ROI. Dat is bepalend voor het loon dat u kan uitkeren, ongeacht de loonsverwachting van wie er tegenover u op die stoel zit.

Geef, eens u een voorstel hebt gedaan, uw kandidaat voldoende tijd om na te denken en laat ze niet meteen beslissen. Door iemand te snel onder druk te zetten schrikt u een goede kandidaat mogelijk af.

Benieuwd naar de loonschalen in finance & accounting, administratie en IT?

Download nu de Salarisgids voor finance en accounting, administratieve ondersteuning en IT.

  • ontdek wat een job waard is
  • kom meer te weten dan enkel lonen
  • lees bij over de laatste aanwervingstrends
  • ontdek de topjobs in de sector en veelgevraagde vaardigheden
  • Ontdek wat een job waard is
  • Kom meer te weten dan enkel lonen
  • Lees bij over de laatste aanwervingstrends
  • Ontdek de veelgevraagde vaardigheden

Stuur me de Salarisgids
Meer blogposts...