De loonsverwachting van een kandidaat is een gevoelig maar onvermijdelijk punt tijdens elk sollicitatiegesprek. “Hoeveel verwacht je hier te verdienen?” is een vraag die u stelt vooraleer u zelf een voorstel doet. Verder onderaan leest u waarom dat niet per se een goed idee is.

Verder vertellen we u hoe u zelf ontdekt wat een marktconform loon is. En we tonen u hoe u zorgvuldig met de loononderhandeling omspringt om zo geen topkandidaat af te schrikken.

 

Ga niet te snel: van loon tot extralegale voordelen

1 Bepaal een marktconform loon

Een eerste belangrijke stap is dat u zelf de markt onderzoekt en bekijkt wat een marktconform loon is in uw sector. In onze Salarisgids vindt u de gemiddelde lonen en trends in finance, administratieve ondersteuning en IT.

Ontdek de Salarisgids

2 Overweeg de extra's

Daarnaast moet u verder denken dan enkel het salaris. Er zijn ook bonussen en extralegale voordelen. Denk daarbij aan een bedrijfswagen, maaltijdcheques of een hospitalisatieverzekering. En dan bestaat er ook nog zoiets als een flexibel loonpakket: bij Robert Half kunnen werknemers kiezen voor een Flexible Income Plan (FIP).

 

3 Ontdek de prioriteiten van de kandidaat

Begin niet meteen met bedragen te goochelen, maar spreek eerst voldoende met uw sollicitant zodat u weet waar zijn of haar prioriteiten liggen. Maak ook meteen duidelijk of er ruimte is om door te groeien en of dus opslag tot de mogelijkheden behoort.

 

4 Zijn er voldoende kandidaten?

Hou ook rekening met uw eigenlijk mogelijkheden: hebt u voldoende kandidaten voor de job of zijn geschikte profielen heel schaars? Hoe moeilijker een bepaald profiel te vinden is, hoe sneller u een stapje verder mag gaan wat het loon betreft.

Dat speelt allemaal mee bij het bepalen van een minimum- en maximumloon.

 

Stel het bedrijf voor

Loonsverwachtingen hangen uiteraard vast aan de jobinhoud. Geeft u iemand veel verantwoordelijkheid met onregelmatige uren, stuurt u iemand regelmatig naar klanten in binnen- en buitenland, … dan moet zich dat uiteraard ook vertalen naar het loon.

Geef uw kandidaten meteen een rondleiding in uw bedrijf. Zo krijgen ze een beeld van de werksfeer en bedrijfscultuur.

 

Waarom u ‘Hoeveel verdient u nu?’ beter vermijdt

Er zijn verschillende redenen waarom u kandidaten beter niet vraagt hoeveel ze nu verdienen.

Om te beginnen weet u niet of hij of zij de waarheid vertelt. Misschien verhogen ze hun loonsverwachting in de hoop meer te krijgen of wie weet hebben ze een getal gezien op de loterijtrekking, … u hebt er maar het raden naar. Daarenboven werkt deze persoon mogelijk in een sector waar de lonen vaak schommelen of is hij of zij een jobhopper. Dat maakt het moeilijk om lonen te vergelijken.

De belangrijkste reden waarom u de vraag beter niet stelt: het maakt gewoonweg niet uit. U bent degene die de vacature uitschrijft, niet de huidige werkgever van uw kandidaat. U hebt iemand nodig en berekent zelf de potentiële ROI. Dat is bepalend voor het loon dat u kan uitkeren, ongeacht de loonsverwachting van wie er tegenover u op die stoel zit.

Geef, eens u een voorstel hebt gedaan, uw kandidaat voldoende tijd om na te denken en laat ze niet meteen beslissen. Door iemand te snel onder druk te zetten schrikt u een goede kandidaat mogelijk af.

Hoeveel zou ik moeten verdienen - of aanbieden?

Kom op een interactieve manier alles te weten over de salarissen voor tal van functies en trends binnen administratie, HR en office support, finance en boekhouding, IT en project en interim-management in België.

Naar de Salarisgids