Hoe vindt u sterke IT-profielen en houdt u ze bij u?

Geplaatst door Robert Half op 22/02/2019

In een snel veranderende IT-sector woedt de war for talent onverminderd verder. Sterke, ervaren IT-profielen zijn moeilijk te vinden en even moeilijk te behouden.

Uit onze Salarisgids bleek al dat 6 op de 10 Belgische CIO’s moeilijker IT-professionals vinden dan vijf jaar geleden.

 

Waar vindt u die ervaren IT’er?

Iedereen is dus op zoek naar het gouden ei. De witte raaf. De aanvaller met een neus voor doelpunten die er elk seizoen 20 tegen de touwen knalt.

Want zo begeerd is de IT’er die uitblinkt met zowel technische als communicatieve en commerciële vaardigheden. Volgens onze Salarisgids kijken Belgische CIO’s hoofdzakelijk naar technische vaardigheden (52%) en ervaring (48%).

Ontdek onze Salarisgids

 

Kijk niet te ver

Soms bent u maanden of zelfs jaren op zoek naar die ideale kandidaat. En dan blijkt dat u die tijd beter had geïnvesteerd in het bijscholen van iemand die al op uw loonlijst staat. Een gemotiveerde werknemer die misschien nog niet over de specifieke kennis beschikt die u nodig heeft, maar leergierig en gedreven genoeg is om snel bij te leren.

 

De meestgevraagde profielen en vaardigheden

Ga er uw personeelsbestand eens op na, en onderzoek of een van uw huidige werknemers in aanmerking komt om een van de volgende vaardigheden te verwerven:

 

Meestgevraagde profielen

 • IT Management

 • Networking

 • App Development

 • IT Security

 • Software Development

 

Meestgevraagde technische vaardigheden

 • ERP-systemen: SAP, Microsoft AX

 • Datahandling & BI tools: QlikView, Business Objects, MS Power BI, Tableau

 • Programmeertaal: .NET, Java

 • IT project management skills: Prince2, Agile, Scrum

 • Business en functionele analyseskills

 

Meestgevraagde ‘soft skills’

 • Communicatieve vaardigheden

 • Leiderschap

 • Flexibiliteit

Steeds meer CIO’s scholen medewerkers bij met opleidingen op maat om zo de skillset van hun huidige personeel te versterken. 1 op 2 CIO’s zet al samenwerkingen op met andere departementen om mensen met het juiste potentieel te transfereren naar IT.

 

Zo houdt u sterke profielen aan boord

Eindelijk beschikt u over dat ervaren profiel. Opdracht volbracht? Hoegenaamd niet. U spendeert tijd en geld aan het vinden - of omscholen - van uw medewerkers. Om niet aan pure kapitaalvernietiging te doen is het essentieel dat u deze mensen aan boord houdt. Dat doet u door ze op alle mogelijke manieren te motiveren.

 

1 Evalueer verloning

Sterke profielen worden vaak bedolven onder de aanbiedingen. Overweeg dus op tijd een herevaluatie van hun verloning en extralegale voordelen.

 

2 Evalueer jobinhoud

Om uw medewerkers echt gemotiveerd te houden is de inhoud van de job net zo belangrijk als het loon dat er tegenover staat. Zorg dus voor stimulerende projecten en manieren om de creativiteit van uw topprofielen te doen ontbolsteren.

 

3 Zorg voor opleidingen

Alles kan beter. Dat geldt zelfs voor de sterkste profielen. Geef hen de mogelijkheid om opleidingen te volgen of conferenties bij te wonen om hun vaardigheden bij te schaven en kennis van technologieën up-to-date te houden.

 

4 Geef inspraak

Uw meest ervaren profielen zijn het best op de hoogte van nieuwe technologieën en de verwachtingen van klanten. Geef hen inspraak over de koers die uw bedrijf zou moeten varen om een toonaangevende onderneming te blijven. Uw medewerker zal zich meer gewaardeerd voelen, terwijl u waakt over de relevantie van uw bedrijf.

 

Doe een beroep op een professional

De juiste mensen vinden en behouden is een specialisatie op zich. Daarom is het zeker verstandig om een beroep te doen op een ervaren recruitment agency zoals Robert Half.

Wij duiken in onze ruime database aan geschikte profielen en zoeken samen met u het ideale profiel voor uw vacature. Zo verliest u geen tijd en geld met sollicitatiegesprekken met kandidaten die niet voldoen.

Meer blogposts...