Hoe uw concurrent het beste talent aantrekt

Geplaatst door Robert Half op 04/03/2019

Bedrijven willen groeien en zoeken daarom voortdurend nieuwe getalenteerde en ervaren medewerkers. Maar talent is schaars en dus concurreren bedrijven stevig met elkaar om toppers binnen te halen.

De grootste talenten kiezen eigenlijk gewoon zelf waar ze werken, en gaan voort op basis van wie de mooiste deal voorstelt.

Werkgevers moeten dus ontdekken wat kandidaten drijft en wat ze zoeken in een job. Die kennis moeten ze opnemen in hun rekrutering- en retentiestrategie om zo de talenten aan te trekken en op lange termijn te behouden.

Uw concurrent is hier wellicht al mee bezig. We vertellen u wat u moet doen om hen het vuur aan de schenen te leggen.

 

Betaal goed

Een te laag loon is nog altijd de belangrijkste reden waarom werknemers vertrekken.

Maar dat betekent niet dat het voldoende is om enkel een hoog loon uit te keren. (tip: ontdek de gemiddelde lonen per sector ) Want als iemand uw voorstel aanvaardt omwille van een stevig salaris, dan weet u dat die persoon bij een beter aanbod wellicht meteen weer vertrekt. Net daarom bekijken veel werkgevers - en dus ook uw concurrenten - het loon maar als een onderdeel van het loonpakket.

Uit onze Salarisgids blijkt evenwel al dat 41% van de Belgische werkgevers competitieve verloning uitspeelt als een manier om de beste talenten aan te trekken.

Introduceer flexibele voordelen

Bedrijven doen ook andere inspanningen om talent aan te trekken (en bij zich te houden). Werknemers willen extra voordelen zoals een interessante pensioenregeling, cheques voor kinderopvang, opleidingsbudget , bedrijfswagen en incentives.

Zoals te zien is in bovenstaande statistieken bieden bedrijven effectief flexibele voordelen aan om talent bij zich te houden. 39% van de werkgevers speelt hun aangename werkplek uit. 35% zet ook in op de professionele ontwikkelingsmogelijkheden, wat zich vertaalt in bijvoorbeeld een opleidingsbudget . Opleidingen en trainingsprogramma’s maken niet zomaar 44% uit van de retentieplanning van het gemiddelde Belgische bedrijf.

 

Sta (indien mogelijk) flexibel werk toe

Flexibel werk - of het nu gaat om bijvoorbeeld aangepaste uren of tele- en thuiswerk - is heel aanlokkelijk voor potentiële werknemers.

46% van de Belgische bedrijven staat flexibele werkuren toe en biedt thuiswerk aan in het kader van hun retentieplanning. Thuiswerk en aangepaste uren is - zeker voor werknemers met een jong gezin - een heel aanlokkelijk voordeel om hun werk-privébalans te verbeteren. Velen hebben liever de flexibiliteit in plaats van meer loon.

6 op de 10 kandidaten zou een lager loon aanvaarden in ruil voor flexibele uren. Toptalenten aanwerven gaat dus over meer dan enkel hoge lonen aanbieden.

Bij Robert Half kiezen 6 op 10 werknemers zelf hun extralegale voordelen via een Flexible Income Plan (FIP). Zo kunnen ze bijvoorbeeld meer vakantie krijgen in ruil voor wat minder loon.

 

Zorg voor doorgroeimogelijkheden

Talenten die een hoog loon verwachten willen carrière maken. Bied voldoende promotiemogelijkheden en opleidingen die het profiel - zelfs dat van toptalenten - nog sterker maken.

Even belangrijk als het aanbod is er helder over communiceren. Leg uw troeven dus best al tijdens het sollicitatiegesprek op tafel; zo vergroot u alvast de kans dat een sterke kandidaat voor u kiest.

Veel kandidaten gaan immers niet in op een jobaanbieding omdat ze vermoeden dat het hun carrière vastzet. Net daarom zijn opleidingen zo belangrijk.

 

Doe een beroep op een recruitment agency

Een efficiënte manier om de meest getalenteerde professionals aan te trekken is een beroep doen op een recruitment agency. De recruiters van Robert Half beschikken over een breed aanbod aan talent. Zowel werkzoekenden als werkenden die niet actief op zoek zijn naar nieuw werk. Ook die laatste doelgroep is interessant, als u met een aantrekkelijk voorstel op de proppen komt.

Recruiters kunnen voor u met beide partijen de verwachtingen qua loon en voordelen bespreken. Het voordeel is dat een recruiter voor beide partijen als onderhandelaar kunnen optreden, wat de kans op een compromis vergroot.

 

Wees de concurrentie voor en vind topkandidaten via Robert Half

Meer blogposts...