Hoe een lang rekruteringsproces uw onderneming kan schaden

Geplaatst door Robert Half op 08/03/2018

Beslissen of en wanneer u een jobaanbieding verlengt is voor vele HR-managers een ellendige opdracht. Hebt u vroeger al eens de verkeerde kandidaat uitgekozen, met stevige consequenties? Dan wil u nu misschien rustig de tijd nemen. Maar wacht u te lang, dan loopt u mogelijk de ideale kandidaat mis. Want die laatste heeft de plaatsen voor het uitkiezen.

Wat moet u doen om die benarde situatie te voorkomen?

Een snel maar onderbouwd rekruteringsproces

Met een georganiseerde en doortastende aanpak, een duidelijk beeld van de noden van uw bedrijf en het elimineren van onrealistische verwachtingen, kan u een snel maar onderbouwd rekruteringsproces opzetten. En zo voorsprong nemen op uw concurrenten. Maar let op, het proces efficiënter maken wil niet zeggen dat u stappen moet overslaan.

Volg deze 8 stappen voor een vlot en succesvol rekruteringsproces:

 1. Definieer de rekruteringsnood
 2. Maak een nauwkeurige jobomschrijving
 3. Wees voorbereid
 4. Stel een planning en deadline op
 5. Wees consistent, objectief en realistisch
 6. Controleer referenties
 7. Laat de kandidaten niet wachten
 8. Beslis
   

1 Definieer de rekruteringsnood

Een vacature invullen zonder zelf goed te weten wat u wilt is niet logisch. Stel dus meteen duidelijke criteria op. Zoekt u iemand voor een bestaande positie, stel uzelf dan de vraag of de criteria sinds de laatste keer dat de job beschikbaar was, nog relevant zijn. En hou ook rekening met een mogelijke andere invulling van de rol in de toekomst.

 

2 Maak een nauwkeurige jobomschrijving

Zo trekt u niet enkel echt gekwalificeerde kandidaten aan, maar hebt u ook een gedetailleerd document in handen om later uw werknemer mee te evalueren. Wees eerlijk over de jobinhoud en maak geen valse beloftes over doorgroeimogelijkheden. Vermeld ook duidelijk wat voor diploma’s of certificaten u van kandidaten verwacht. Zo komt u snel door de eerste evaluatieronde.

 

3 Wees voorbereid

Verzeker uzelf ervan dat u al de goedkeuring hebt van iedereen met beslissingsrecht over nieuw personeel. U wil niet de perfecte kandidaat vinden om dan vast te komen zitten en te moeten herbeginnen. Ook belangrijk is de goedkeuring voor een competitieve salarisvork, conform aan de huidige markt. Bekijk zeker onze salarisgids om een idee te krijgen van de gangbare lonen.

 

4 Stel een planning en deadline op

Maak tijd vrij voor de planning van uw aanpak en wijk er niet van af. Plan data in voor belangrijke stappen zoals beslissen wie u op gesprek uitnodigt, wanneer u iemand een aanbod wil doen en wil laten starten.

 

5 Wees consistent, objectief en realistisch

Schrijf geen vacature uit voor een job waar weinig of geen mensen gekwalificeerd voor zijn. Natuurlijk heeft u een droomkandidaat in gedachten. Maar stel uzelf de vraag: bestaat die persoon echt? Spreek zeker met een gespecialiseerde rekruteringsconsulent als u die vraag niet goed kan beantwoorden. Zij zijn op de hoogte van het huidige landschap en weten bijvoorbeeld wat uw concurrenten eisen van hun kandidaten voor gelijkaardige vacatures. Met die informatie stellen ze samen met u realistische verwachtingen op.

Kies vier of vijf basisvereisten en vergelijk op basis daarvan de kandidaten.

 

6 Controleer referenties

U wil efficiënt zijn, niet roekeloos. Referenties natrekken, bijvoorbeeld, doet u beter niet halsoverkop. Dit kan cruciaal blijken voor het vinden van de ideale match.

 

7 Laat de kandidaten niet wachten

Vertel de kandidaten tijdens de interviews duidelijk wanneer ze nieuws mogen verwachten en houd ook woord. Misschien duurt het langer omdat u een aantrekkelijk aanbod samenstelt, maar de kandidaat zou dit zomaar kunnen interpreteren als desinteresse en andere oorden opzoeken.

 

8 Beslis

Hebt u de ideale kandidaat gevonden, doe dan al een mondeling aanbod zodat u nog tijd heeft voor referentie- of background checks voor u over een concreet voorstel onderhandelt. Verzeker u indien nodig van groen licht van collega’s en bel de kandidaat meteen op.

 

Nieuwe mensen tewerkstellen is een van de belangrijkste beslissingen die uw bedrijf maakt, maar dat is ook wat veel ondernemingen verlamt. Door de belangrijkste vereisten voor een kandidaat goed af te lijnen en gestructureerd en doelgericht te werk te gaan, haalt u talentvolle werknemers binnen zonder achteraf spijt te krijgen.
 

Geen tijd om zelf een plan van aanpak uit te werken? Wij helpen u met plezier op weg.

 • Onze sectorexperten bepalen mee het ideale profiel
 • Stellen mee jobomschrijvingen op
 • Checken referenties
 • Communiceren met betrokken partijen
 • Helpen u de nieuwe collega te onboarden
 • En blijven u ook daarna bijstaan met advies en evaluaties

 

65% van de Belgische HR-managers verloor ooit al gekwalificeerde kandidaten omdat het aanwervingsproces te lang duurde.

Ontdek hoe u dat voorkomt.

Meer blogposts...