Uit onderzoek van de Universiteit van Chicago blijkt dat zowat de helft van de sollicitanten zijn of haar cv opsmukt. Competenties en ervaring worden aangedikt en stroken dus niet met de waarheid. Om onaangename verrassingen uit te sluiten, is een background-check geen overbodige luxe. Zo bent u zeker dat u de juiste kandidaat aanneemt.

 

Een background-check begint bij een kritische blik

Diploma’s, jobs, studies en referenties: cv’s bevatten tal van zaken die u als rekruteerder het best kritisch bekijkt. Vaak voegen kandidaten geen flagrante leugens toe, maar gaat het om kleine wijzigingen waarmee ze beter voor de dag komen en voldoen aan het vooropgestelde profiel. Referenties kunt u checken en op het internet kunt u heel wat informatie raadplegen. Denk maar aan LinkedIn-profielen of info op de sites van universiteiten of hogescholen.

Beter voorkomen dan genezen

Stel dat u iemand aanneemt die niet de juiste competenties heeft en niet naar behoren presteert. U zal de nieuwe aanwinst in het begin ongetwijfeld de tijd geven om te groeien en zich te bewijzen. Maar als toch blijkt dat hij niet voldoet, hebt u geen andere keuze dan afscheid te nemen. Om zo’n scenario te vermijden, is een degelijke background-check raadzaam. Ook al kost het u heel wat tijd en energie, het is de investering waard. Anders moet u de rekrutering opnieuw opstarten, hebt u tijd verloren en geld in een werknemer geïnvesteerd die zich beter voordeed dan hij was.

Sollicitatiegesprek als lakmoesproef

U kunt een sollicitant op een aantal manieren screenen. Op basis van het cv kunt u een aantal zaken verifiëren en bijvoorbeeld contact opnemen met voormalige werkgevers. Maar beter is het om tijdens het sollicitatiegesprek de juiste vragen te stellen.

De STAR-methode vormt hierbij een uitstekende leidraad. Op die manier kunt u peilen naar concrete werkervaring en nagaan hoe de kandidaat in bepaalde situaties (re)ageert. STAR staat voor:

  • Situatie: vraag de kandidaat om een concrete situatieschets.
  • Taak: welke taak heeft hij precies op zich genomen?
  • Actie: hoe heeft hij de situatie aangepakt en het probleem uit de wereld geholpen?
  • Resultaat: wat was het resultaat en waren de betrokkenen tevreden?

Lichaamstaal van de sollicitanten

Als u de juiste vragen stelt tijdens het gesprek en goed let op de lichaamstaal van de sollicitant, dan komt u heel wat te weten. Hierop kunt u het best letten:

  • Wie oogcontact vermijdt, pleit meestal schuldig.
  • Als iemand te veel woorden gebruikt, probeert hij zich uit een benarde situatie te praten.
  • Heb je een vraag gesteld en kijkt de sollicitant weg? Dan bent u maar beter op uw hoede.

Sollicitanten persoonlijk benaderen

​Om echt door te dringen tot een sollicitant, hoeft u zich niet tot louter professionele vragen te beperken. U doet er goed aan om ook een aantal meer persoonlijke vragen te stellen. Zo stelt u de persoon tegenover u op zijn gemak en leert u hem beter kennen. Hobby’s, gezinssituatie, studies, … aan onderwerpen geen gebrek.

Bekijk al onze kantoren