Dankzij deze 5 tips valt uw jobaanbieding niet in dovemansoren

Geplaatst door Robert Half op 21/08/2014

Succesvol rekruteren is zoveel méér dan een jobadvertentie plaatsen in de krant en rustig afwachten.

Online rekruteringsplatformen en sociale media laten u toe om snel en zonder buitensporige budgetten een jobaanbieding de wereld in te sturen, maar tegelijk hebben ze de concurrentie onder aanwervingsmanagers sterk doen toenemen.

En toch is het nog altijd mogelijk om u te onderscheiden. Ontdek hier 5 tips voor extra veel respons van competente jobkandidaten.

Alles begint bij een aantrekkelijke advertentietekst

Als er één rekruteringswet is die de tand des tijds heeft doorstaan, is het wel deze: schrijf een inspirerende, uitnodigende advertentie. Of u de jobaanbieding nu in de krant plaatst of online, volgende regels zijn altijd van toepassing:

  • Hoed u voor clichés en kies voor de persoonlijke aanpak. Spreek de jobkandidaat direct aan en ga ermee in dialoog: “Droom je ervan om een team van enthousiastelingen aan te sturen? Bezorg ons dan vandaag nog je cv en motivatiebrief.”
  • Wees zo concreet en compleet mogelijk. Geef de kandidaten alle relevante info mee: Waarom is uw onderneming uniek? Wat is de precieze functienaam en functieomschrijving? Wat zijn de extralegale voorwaarden?
  • Richt u op de taal en leefwereld van uw doelpubliek. Spreek senior profielen niet aan met jongerentaal.

Maak online jobaanbiedingen ‘scanbaar’

Online lezen we anders dan op papier. We hebben minder geduld en zoeken meteen de essentie. Een regel die des te meer geldt voor online jobadvertenties. Hou de jobkandidaten niet aan het lijntje maar schotel hen een kant-en-klare, ‘scanbare’ tekst voor:

  • Zet de essentie vooraan.
  • Maak korte zinnen en korte alinea’s.
  • Gebruik voldoende witruimte en zet belangrijke woorden in het vet.
  • Werk met bullet points.
  • Vergeet de call-to-action niet (bijvoorbeeld: solliciteer nu) en zorg dat die ook visueel opvalt.

Werk een online rekruteringsstrategie uit

De zoektocht naar topkandidaten voor een jobaanbieding speelt zich meer dan ooit online af. Dat is natuurlijk grotendeels toe te schrijven aan de enorme populariteit van online vacatureplatformen en sociale media. Denk maar aan de professionele netwerksite LinkedIn of brede ‘social media’-kanalen zoals Facebook en Twitter. De mogelijkheden zijn daarbij bijzonder uitgebreid: van zelf ‘posts’ plaatsen tot grootschalige campagnes inclusief betalende advertenties. Een gerichte strategie met duidelijke doelstellingen en een plan van aanpak zijn dan ook een must. Zo bereikt u gemakkelijker uw doelpubliek en worden de budgetten efficiënter ingezet.

Kies voor interactie

Succesvolle rekrutering gaat in twee richtingen. Geef de jobkandidaten de kans om in dialoog te treden en vragen te stellen. Vermeld daarom altijd duidelijk de contactgegevens in uw jobadvertentie en beantwoord meteen ‘comments’ en vragen op sociale media of andere kanalen. Tip: doe voor de verspreiding van uw jobadvertenties ook een beroep op uw medewerkers. Zij zijn de beste ambassadeurs van uw onderneming en beschikken elk afzonderlijk over een onbetaalbaar netwerk, online én offline.

Schakel een professionele partner in

Een doelgerichte rekruteringscampagne is behoorlijk tijds- en arbeidsintensief. De kans is dan ook groot dat u niet over de tijd beschikt om zélf op zoek te gaan naar die ene topkandidaat die uw team naar een hoger niveau tilt. Laat u liever niets aan het toeval over? Dan loont het zeker de moeite om in zee te gaan met een professionele rekruteringspartner zoals Robert Half. Neem gerust contact op voor meer informatie.

Bekijk al onze kantoren

Meer blogposts...