Administratieve ondersteuning: manusjes-van-alles met talenkennis zijn zeldzaam

Geplaatst door Robert Half op 05/10/2017

Het valt bedrijven almaar moeilijker om competente werknemers aan te trekken die administratieve ondersteuning kunnen bieden. Management support stelt werkgevers de grootste uitdaging, zo blijkt uit onderzoeksresultaten in de Robert Half Salarisgids 2018. 39% van de 300 bevraagde managers met aanwervingsbevoegdheid stipt dit gebied aan als bijzonder problematisch om geschikte kandidaten voor te vinden, gevolgd door Finance support (34%), HR & Payroll support (31%), Legal support (ook 31%) en Logistics & Purchasing support (23%).

Kandidaten met talenknobbel: niet vanzelfsprekend

Van uw administratief ondersteunend personeel verwacht u wellicht dat ze minstens over een goede kennis van het Frans, het Nederlands en het Engels beschikken. Maar medewerkers die perfect meertalig zijn, worden almaar schaarser, zo blijkt opnieuw uit een onafhankelijke enquête die Robert Half liet uitvoeren bij 300 bevraagde managers met aanwervingsbevoegdheid. Dat betekent uiteraard dat de weinige kandidaten die wél drie (of meer) talen machtig zijn, hun waarde kennen en bijzonder sterk staan in loononderhandelingen.

Administratief ondersteunend personeel moet … alles kunnen

Welke taken administratief ondersteunend personeel op zich moet nemen, verschilt van bedrijf tot bedrijf – zelfs van departement tot departement. Administratieve profielen hebben niet alleen contact met de meest uiteenlopende stakeholders (van klanten en leveranciers tot high-level managers), ze kunnen ook worden ingeschakeld voor de meest uiteenlopende projecten (van het organiseren van een bedrijfsevent tot het beheer van sociale media).

Toch zijn er enkele basisvaardigheden die administratieve profielen sowieso moeten kunnen voorleggen, naast de voor de hand liggende kwalificaties in bedrijfsadministratie. Denk maar aan: thuis zijn in de meest voorkomende softwareprogramma’s, zoals Excel, Word, Outlook en PowerPoint, maar ook in ERP-programma’s zoals SAP of Navision. Sterke communicatieve vaardigheden, zowel schriftelijk als mondeling, maken het rijtje compleet.

Los van het concrete takenpakket van uw administratief personeel bestaan er een heleboel handige tools om de productiviteit te verhogen. SurveyMonkey maakt het bijvoorbeeld makkelijk om enquêtes af te nemen en te verwerken, terwijl Dashline efficiënt paswoordbeheer garandeert. Trello is dan weer een onmisbare tool voor alles wat bij projectbeheer komt kijken.

Spijt van aanwervingen? Een top 5

De schaarste op de arbeidsmarkt leidt soms tot aanwervingen die achteraf gezien toch niet zo’n goede zaak blijken. Misschien bent u als werknemer ook geneigd om uw verwachtingen voor uw personeel naar beneden bij te stellen en u te troosten met de gedachte dat de nodige technische vaardigheden wel ‘op de vloer’ aangebracht kunnen worden, met behulp van gerichte trainingen.

Hoewel ze perfect begrijpelijk is, is het echter oppassen geblazen met zo’n houding. Van de 300 ondervraagde Belgische managers met aanwervingsbevoegdheid geeft namelijk 39% een ‘gebrek aan technische vaardigheden’ aan als dé reden waarom ze betreuren een medewerker te hebben aangenomen. Die reden wordt enkel voorafgegaan door ‘past niet bij de vaardigheden van het team’, dat 40% van de managers aanhaalt als de hoofdoorzaak van spijt van een bepaalde aanwerving. De top vijf wordt vervolledigd door ‘past niet bij de bedrijfscultuur’ (37%), ‘past niet bij de persoonlijkheden van het team’ (37%) en ‘verschillende verwachtingen’ (30%).

Meer blogposts...