De 7 profielen voor het perfecte team en hun equivalenten bij de nationale ploeg

Geplaatst door Robert Half 14/06/2018

Vandaag kan u nergens wat lezen of het gaat over het WK voetbal. En dat is begrijpelijk, want een maand lang zit het hele land - en bij uitbreiding de hele wereld - in het hoofd met een geweldig evenement dat jong en oud in de ban houdt.

Ook wij als professionals kunnen heel wat leren van wat voetbalteams zo sterk maakt dat ze het tot de beste ter wereld schoppen. Het geheim: een uitgebalanceerd team. Net wat u nodig heeft om ook in uw bedrijf projecten tot een succes te maken.

Om u op weg te helpen hebben we 7 profielen uitgewerkt. 7 leden van een team die samen een sterk geheel vormen en die we vergelijken met de nationale helden die in Rusland ons land zullen vertegenwoordigen:

  • De leider - Kompany

  • De teamplayer - Dembélé

  • De researcher - Henry

  • De expert - Martinez

  • De planner - De Bruyne

  • De creatieveling - Hazard

  • De communicator - Vertonghen

 

De leider - Kompany

De eerste naam op het wedstrijdblad is altijd die van de kapitein. De geboren leider van de ploeg. Die houdt de sfeer erin, verscherpt de onderlinge communicatie, ontmijnt conflicten en geeft zelf altijd het goede voorbeeld. Ook is deze teamlead degene die meetings vastlegt en deze leidt, maar ook kan delegeren.

Een sterke leider zoals Kompany stuurt zijn ploeg aan en haalt het beste in hen naar boven.

 

De teamplayer - Dembélé

Teamplayers zoals Dembélé zijn de harde werkers die zichzelf wegcijferen voor het team en de meeste kilometers malen. Zij staan bekend om hun behulpzaamheid, zijn de lijm tussen de verschillende karakters in het team en hebben een kalmerend effect op hen.

De prioriteit van deze ploegspelers is kameraadschap en succes, die de individuele statistieken overschaduwen.

 

De researcher - Henry

Elk team heeft iemand bij wie je terechtkan met specifieke vragen: de researcher. Dit is gewoonlijk een profiel met jarenlange ervaring in verschillende disciplines, iemand die meer weet over potentiële problemen waar de anderen niet meteen aan denken. Deze Henry doorzwom de vele watertjes in het circuit en heeft een uitgebreid netwerk opgebouwd. Bij hem kan je terecht met de moeilijkste vragen.

 

De expert - Martinez

Elk project heeft een expert nodig. Een technisch aangelegd profiel dat de business tot in de puntjes kent en bij wie de teamleden hun ideeën kunnen aftoetsen aan de werkelijkheid. Deze Martinez staat op met het spelletje en gaat er mee slapen.

 

De planner - De Bruyne

Een team zonder iemand met visie is niet efficiënt en zal zijn doelstellingen niet halen. Deze De Bruyne behoudt altijd het overzicht en stuurt ploegmaats aan met de perfecte bal op het perfecte moment. Hij weet exact wat er wanneer moet gebeuren en stuurt de groep in één richting zonder daarbij het einddoel uit het oog te verliezen.

 

De creatieveling - Hazard

Een overstapje, balletje achter het steunbeen, een plotse versnelling en het leer hangt tegen de touwen. Een creatieveling als Hazard verrast alles en iedereen met een geweldige ingeving.

Zit een project schijnbaar op slot, dan maakt een inval van deze dribbelaar vaak het verschil. Ze zijn misschien niet de meest mondige en stipte collega’s, maar combineer ze met een sterke planner en je hebt een gouden tandem. Dit profiel maakt met frisse ideeën komaf met de concurrentie.

 

De communicator - Vertonghen

Nieuwe informatie kan het verloop van een project drastisch veranderen. Als die informatie tenminste tot bij de juiste personen geraakt. De communicator van het team deelt van nature alle input met zijn collega’s en overtuigt samen met de leider iedereen om zich dubbel te plooien voor het team. Deze Vertonghen heeft een lange lijst met contacten en weet altijd wie hij voor welke klus moet aanspreken.

 

Complementair team

De perfecte ploeg samenstellen is een werk van lange adem en het is verre van evident om elk profiel aan te trekken. Probeer als manager vooral specifieke talenten te herkennen. Zowel in huidige werknemers als in nieuwe kandidaten. Dat is de snelste weg naar een complementair team dat meespeelt voor de prijzen. (Hopelijk zoals onze nationale ploeg!)

 

Bent u nog op zoek naar specifieke spelers voor uw team?

Stuur een vacature in

 

P.S.: ontvang regelmatig nuttige tips om uw team te versterken

 

Meer blogposts...