5 gelijkenissen tussen een aanwerving en een filmcasting

Geplaatst door Robert Half op 11/04/2016

Bent u een HR-professional en houdt u zich bezig met aanwervingen? Dan is het een goed idee om af en toe uw blik te verruimen en andere sectoren onder de loep te nemen. Zo zijn er heel wat gelijkenissen tussen een filmcasting en een rekruteringsproces. De juiste persoon op de juiste plaats is in beide gevallen de doelstelling. Op die manier ontstaat er een perfecte match waarbij alle betrokkenen beter worden.

Nodig de juiste acteurs uit

Bij een filmcasting wordt er om te beginnen een voorselectie gemaakt. Op basis van hun profiel en hun ervaring krijgen een aantal acteurs een uitnodiging voor de casting. Bij een aanwerving vindt hetzelfde proces plaats. Er wordt een vacature gelanceerd, u ontvangt een aantal kandidaturen, maakt een selectie en nodigt de kandidaten uit die het beste bij het vooropgestelde profiel aansluiten.

Tip: Personeel aanwerven begint bij een goede voorbereiding. Als u een gedetailleerde functieomschrijving opstelt, is de kans veel groter dat u kwalitatieve cv’s ontvangt.    

Controleer wat voor vlees u in de kuip hebt

Als rekruteerder is het altijd een goed idee om vooraf de referenties van de kandidaten te checken. Zo krijgt u meteen een beeld van welk vlees u in de kuip hebt. Acteurs die op een casting worden uitgenodigd, worden meteen voor de leeuwen gegooid. Ze moeten tonen wat ze in hun mars hebben en op die manier de regisseur ervan overtuigen dat ze een rol perfect aankunnen. 

Tijdens een sollicitatiegesprek legt u de kandidaten ook op de rooster. U voelt hen aan de tand, u probeert een zo volledig mogelijk beeld te vormen van hun persoonlijkheid en u peilt naar hun verwachtingen.

De juiste competenties 

​Welke competenties zijn er nodig? Het is een vraag die zowel regisseurs als HR-professionals zich stellen. Zoekt u iemand die communicatief sterk en extravert is, een uitstekend analytisch vermogen heeft of alles afweet van Finance? Het zijn vragen die u vooraf moet beantwoorden. Ervaring speelt een belangrijke rol, net zoals knowhow.

De juiste persoon op de juiste plaats

De perfecte match is cruciaal in de filmwereld, maar zeker ook bij het rekruteren. De juiste persoon op de juiste plaats, het is de doelstelling van elke regisseur en rekruteerder. Een acteur of nieuwe medewerker mag niet onder-, maar zeker ook niet overgekwalificeerd zijn. De inhoud van zijn of haar taak en de verwachtingen van beide partijen moeten vanaf het begin duidelijk zijn. Anders bestaat het risico dat de samenwerking spaak loopt, wat onvermijdelijk gepaard gaat met ontgoocheling. En dat is zonde van de geïnvesteerde tijd en energie.

Lichten uit, camera aan

Hebt u uw keuze gemaakt en beslist wie u aan boord neemt? Dan is het tijd voor actie. U doet er goed aan om een omgeving te creëren waarin uw nieuwe aanwinst zich uitstekend voelt. Als u voldoende steun, begeleiding en vertrouwen geeft, zal het resultaat verbluffend zijn. Net zoals in een film of tv-serie!

Meer blogposts...