5 HR-trends die uw aanwervingsbeleid voor 2019 bepalen

Geplaatst door Robert Half op 05/10/2018

De arbeidsmarkt is voortdurend in beweging. Als aanwervingsverantwoordelijke moet u zich dan ook voortdurend aanpassen aan de grillen van de sector. Salarisschalen veranderen, vraag en aanbod schommelen en ook de algemene verwachtingen van werkzoekenden, wat dan weer uw bedrijfscultuur beïnvloedt.

Elk jaar brengen we bij Robert Half een nieuwe Salarisgids uit. Die omvat feiten die we destilleren uit een onafhankelijke enquête onder 200 Belgische CIO’s, 200 Belgische CFO’s, 300 Belgische senior managers met aanwervingsbevoegdheid en meer dan 23.000 medewerkers wereldwijd, waaronder 1.000 Belgen.

U vindt er belangrijkste ontwikkelingen en trends in de sectoren finance en accounting, administratieve ondersteuning en IT. Zo publiceren we ook jaarlijks de salarisschalen per sector zodat u weet of u uw werknemers te veel of te weinig betaalt (en of u dus wel effectief een marktconform salaris uitkeert).

3,5% van alle Belgische jobs geraakt niet ingevuld

U hebt vast ook zelf gemerkt dat bedrijven steeds moeilijker personeel vinden. Uit onze workplace survey blijkt dan ook dat 7 op de 10 managers met aanwervingsbevoegdheid het veel moeilijker vindt dan vijf jaar geleden om vacatures in te vullen.

De oorzaak ligt zowel bij de economische hoogconjunctuur als bij de toenemende vergrijzing. Daarbovenop beantwoorden de vaardigheden van de werkzoekenden vaak niet aan de kwaliteiten waarnaar u eigenlijk op zoek bent.

Bij Robert Half hebben we een ruime database met specialisten met specifieke vaardigheden. Laat ons weten welke profielen u zoekt.

 

De helft van de Belgische werknemers die vertrekken doet dat omwille van te laag loon

In de huidige arbeidsmarkt is weinig zo belangrijk om te overleven als een goed retentiebeleid en doorgedreven talentmanagement. Uit onze Salarisgids 2019 blijkt dat bijna de helft van de bedienden die overwegen te vertrekken, dat doen omdat ze vinden dat ze te weinig betaald worden.

Weet u of u uw personeel te veel of te weinig betaalt? Ontdek het in onze Salarisgids 2019. Daarin vindt u de salarisschalen voor finance en accounting, administratieve ondersteuning en IT.

 

Uitzendarbeid in trek

Eén op drie bedrijven heeft interimmers in dienst. Dat doen ze om drukke periodes en plotse afwezigheden op te vangen. Omdat ook steeds meer uitzendkrachten een vast contract krijgen aangeboden, zijn ook steeds meer werknemers geneigd een interimcontract te overwegen.

Tewerkstelling op interimbasis is een uitstekende manier om op korte termijn iemand te evalueren. Net als onze Direct Start-formule , waarbij u vandaag al een nieuwe werknemer aan het werk kunt zetten.

 

85% kiest voor andere aanbieding door te lange sollicitatieprocedure

We kunnen er niet omheen: te lange sollicitatieprocedures zijn contraproductief voor het vinden van sterk personeel. Maar liefst 85% van de ondervraagden geeft aan al voor een vacature van tweede keuze te zijn gaan omdat de sollicitatieprocedure bij het bedrijf van hun voorkeur te lang aansleepte.

Daarom kunt u best niet te lang wachten met het informeren van kandidaten en het aantal interviewrondes beperken. Kandidaten hebben immers verschillende opties en zullen niet twijfelen om uw aanbod te laten vallen voor dat van de concurrentie.

 

Employer branding belangrijker dan ooit

Het is hoog tijd om uw troeven op tafel te gooien. Voorziet u een opleidingsbudget of is uw bedrijf uitstekend gelegen zodat files eerder uitzondering dan regel zijn? Of misschien betaalt u wel beter dan de gemiddelde concurrent? Zorg er dan voor dat potentiële kandidaten dat ook weten. Dat doet u met storytelling op uw communicatiekanalen.

Werkzoekenden zullen vaak beslissen op basis van die ideale work-lifebalans. Zorg er dus voor dat u ze goed informeert over uw USP’s.

 

Benieuwd naar de gemiddelde lonen en nieuwe trends in uw sector?


Meer blogposts...