Wat u als manager kunt leren van Marc Wilmots

Geplaatst door Robert Half op 04/07/2014

Afgaande op de kijkcijfers, is de kans groot dat ook u al minstens één match van de Belgen op het WK voetbal hebt meegepikt.

En terecht: de Rode Duivels brengen misschien niet altijd sprankelend voetbal, winnen doen ze wel. Dat is niet alleen te danken aan individueel talent, maar ook aan de coaching en de eendracht binnen het team. U merkt het al: als manager kunt u wel degelijk iets opsteken van voetbalcoaches, allicht zelfs meer dan u zou vermoeden. Hier alvast enkele wetten bij de samenstelling van een ‘winning team’.

11 spelers, één team

Of u nu een voetbalcoach bent of manager in een kmo, een sterk team samenstellen is meer dan individuele kwaliteiten bijeenbrengen. Topprestaties zijn namelijk grotendeels te danken aan de wisselwerking tussen talenten. Die creëert een unieke meerwaarde en maakt het verschil tussen goed en uitmuntend werk. De voordelen zijn navenant: uw bedrijfsresultaten gaan er niet alleen op vooruit, het wordt ook een stuk makkelijker om toptalenten aan te trekken én te behouden. Hoewel er nog ruimte is voor verbetering, zijn Belgische bedrijven wel degelijk op de goede weg. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek in opdracht van Robert Half bij 262 Belgische kantoormedewerkers. De helft van de werknemers beschouwt de kwaliteiten van hun team als bovengemiddeld (43%) of uitzonderlijk hoog (7%). 64% van de ondervraagden vindt eigenschappen zoals teamwerk, openheid en communicatie daarbij net zo belangrijk als vakbekwaamheid.

De winnende selectie: alles draait om evenwicht

Maar hoe moet dat nu concreet? Hoe stelt u als manager een team samen dat boven zichzelf uitstijgt? Met volgende richtlijnen kunt u aan de slag:

 • In de eerste plaats komt het erop aan toptalenten aan te werven die niet alleen experts zijn in hun vakgebied maar hun kennis ook graag delen en ten dienste stellen van het team.
 • Evenwicht is daarbij het sleutelwoord: bepaal op voorhand uw doelstellingen en selecteer op basis daarvan kandidaten die elkaar aanvullen met hun specifieke kennis en vaardigheden. Ook persoonlijkheidskenmerken en ‘soft skills’ spelen een belangrijke rol. Met 11 leidersfiguren is de kans op conflicten groter dan in een team met complementaire karakters.
 • Een goede coach kent zijn spelers door en door. Wie de afzonderlijke drijfveren van zijn teamleden doorgrondt, kan die maximaal inzetten.

Harde werkers even belangrijk als doelpuntenmakers

Elk team heeft een kapitein en een topscorer. Maar daar blijft het niet bij. Elke schakel is van cruciale waarde. Houd als manager rekening met deze profielen:

 • Kapitein: Inspireert, enthousiasmeert en is de rechterhand van de coach op het veld of op de werkvloer. Zeg nu zelf: wat zouden de Rode Duivels zijn zonder Vincent Kompany?
 • Ervaren rotten: Spelers met ervaring loodsen hun jongere collega’s over de moeilijke klippen. Ze hebben een rijke bagage en zijn een echte mentor. Denk maar aan Daniel Van Buyten.
 • Sterspelers: Creatieve genieën zoals Eden Hazard geven het team net dat tikkeltje meer. Geef ze voldoende vrijheid, dan is hun vernuft van goudwaarde.
 • Nieuwkomers: Nieuwe krachten bezorgen uw team de nodige schwung. Met het nodige vertrouwen zullen ze snel uitgroeien tot een meerwaarde. Divock Origi weet er alles van.

Opmerkelijk: het onderzoek bij 262 Belgische kantoormedewerkers toont aan dat we de individuele en collectieve kwaliteiten van de Rode Duivels ook op de werkvloer tot hun recht zien komen. Volgende spelers zien de Belgische kantoormedewerkers graag in hun eigen team:

 • Vincent Kompany (33%): strategisch, intelligent, geboren leider, zet zich belangeloos in voor zijn team, krachtig, hardwerkend, gepassioneerd.
 • Kevin De Bruyne (22%): goede vaardigheden maar bescheiden, makkelijk in de omgang, sympathiek, veelzijdig, altijd bereid om andere teamleden te helpen en resultaatgericht.
 • Eden Hazard (14%): absolute ster van het team, kan een hoge werkdruk aan, gemakkelijk te bereiken, humoristisch, verbetert de teamgeest.
 • Axel Witsel (7%): sleutelpositie binnen het team, stelt het team nooit teleur, bereikt zijn doelen, krachtig.
 • Thibaut Courtois (4%): bevelend, betrouwbaar, richt zich op het werk en handelt snel.

Benieuwd hoe u uw team in elke situatie beter laat presteren? Download dan snel onze gids voor een winnend team!

Meer blogposts...