Waarom management ‘buzzwords’ niet inspireren maar irriteren

Geplaatst door Robert Half op 26/09/2014

Betrapt u zichzelf wel vaker op typische managementuitdrukkingen zoals ‘out-of-the-box’, ‘targets’ en ‘benchmarks’?

Dan heeft het ‘buzzwords’-virus u te pakken. En zoals dat gaat met virussen, bent u niet alleen. Almaar vaker proberen managers en leidinggevenden met klinkend taalgebruik hun boodschap kracht bij te zetten. Helaas is het omgekeerde waar. Clichétaal schiet zijn doel voorbij en heeft allerminst een activerend effect op uw medewerkers. Lees er hier alles over.

Holle managementtaal: de kenmerken

Het lastige aan management ‘buzzwords’ is dat ze behoorlijk onopgemerkt ons taalgebruik binnensluipen. De oorzaak daarvan is dezelfde als die van dialectische invloeden. We horen bepaalde woorden zodanig veel, dat we ze zélf beginnen te gebruiken. We vinden die woorden zelfs inspirerend, relevant en transparant. Maar daar denken onze gesprekspartners helemaal anders over. Zij vinden het managementjargon verwarrend en storend. Vaak gaat het om Engels woorden, anglicismen of gallicismen. Enkele voorbeelden:

  • Out-of-the-box denken
  • Synergieën creëren
  • High level
  • Bottom line
  • Return-on-investment
  • Added-value

Dure woorden, die nochtans gemakkelijk te vervangen zijn door zinvollere én eenvoudigere alternatieven. Wat dacht u van ‘creatief’ in plaats van ‘out-of-the box’? En klinkt ‘rendement’ niet veel eenvoudiger én haalbaarder dan ‘return-on-investment’?

Het gevaar van vakjargon en buzzwords

Niet alleen managementtaal durft al eens op de zenuwen van uw personeel te werken, ook overdreven veel vakjargon is nefast voor de interne bedrijfscommunicatie. Uitdrukkingen zoals ‘big data’ en ‘cloud computing’ mogen dan wel gemeengoed zijn onder uw IT-experts, voor de computerleken klinken ze als Chinees. Uiteraard hoeft u deze vakterminologie niet volledig te bannen, maar een zekere matiging is wel aangewezen. Dat houdt de conversatie transparant en garandeert dat beide partijen op dezelfde golflengte blijven.

Klare taal schenkt klare wijn

Transparantie en duidelijkheid zijn overigens niet de enige argumenten om buzzwords achterwege te laten. Minstens even belangrijk is de factor engagement. Het doel van uw boodschap gaat namelijk meestal een stuk verder dan informeren. U wilt ook activeren. En daarbij is het belangrijk dat u de taal spreekt van uw personeel. Op die manier komt u nooit belerend over en bent u er zeker van dat uw boodschap iedereen bereikt. Om het in managementtaal te zeggen: u optimaliseert uw ‘employee engagement’. Of liever: het engagement van uw personeel gaat erop vooruit!

Bekijk al onze kantoren

Meer blogposts...