Ongerechtvaardigde ziektedagen? De meest voorkomende excuses die een invloed kunnen hebben op uw onderneming

Geplaatst door Robert Half op 08/05/2016

Echte ziektes of ongevallen horen bij het leven. Werkgevers dienen daar tot op zekere hoogte rekening mee te houden omdat ze weten dat het onvermijdelijk is.

De echte problemen beginnen wanneer werknemers beslissen ‘een ziektedagje te nemen’ terwijl ze eigenlijk perfect in staat zijn om te komen werken. Vaak komen ze aanzetten met wel heel bijzondere excuses om die ziektedagen te rechtvaardigen, van het type ‘de hond heeft mijn huiswerk opgegeten’. Vertellen ze de waarheid, of gaat het om een ingewikkelde leugen? Sommige verklaringen zijn zo vergezocht dat het moeilijk is om te weten wat u ervan moet denken:

 1. “Mijn hond heeft mijn schoenen opgegeten.”
 2. “Ik heb mezelf per ongeluk in mijn eigen huis opgesloten.”
 3. “Ik dacht dat het vandaag een feestdag was.”
 4. “Ik heb vanochtend met de trein de halte gemist.”
 5. “De handrem van mijn auto is afgebroken, en mijn auto is bergaf tegen een lantaarnpaal gereden.”
 6. “Mijn wekker is niet afgegaan.”
 7. “Ik heb voedselvergiftiging.”
 8. “Mijn zoon heeft zijn knie geschaafd.” 

Wanneer u een nieuwe medewerker aanneemt, mag u op zijn minst verwachten dat ze hun gezicht laten zien, niet te laat op het werk komen en het nodige werk verzetten. Tijdens het sollicitatieproces hebben ze u verteld hoe geweldig ze waren en hebben ze u ervan overtuigd hen aan te nemen. Daarom hoopt u om waar voor uw geld te krijgen, in de vorm van geleverde inspanningen, toewijding en betrokkenheid. Maar soms komt u erachter dat u een ondermaatse werknemer hebt aangenomen. Er zijn kandidaten die over een indrukwekkend cv beschikken en goed scoren tijdens sollicitatiegesprekken, maar toch gewoon niet gemotiveerd zijn om hun job te doen. Wanneer het erop aankomt, zouden ze veel liever thuis tv kijken dan hun beste beentje voor te zetten voor uw bedrijf. 

Het gevaar van medewerkers die ongerechtvaardigde ziektedagen opnemen

Wanneer ongemotiveerde personeelsleden niet eens de moeite nemen om te komen werken of vaak te laat op het werk zijn, kan hun ongeoorloofde afwezigheid schokgolven door uw onderneming sturen. Waardevolle manuren gaan verloren en de taken van andere werknemers moeten heringedeeld worden om de opgenomen ziektedagen op te vangen. Dit heeft een impact op de productiviteit en de output van alle medewerkers, en dat beïnvloedt vervolgens het moreel van de werknemers en uiteindelijk ook de omzet van uw bedrijf. Soms is de reden voor het opnemen van ziektedagen legitiem, bijvoorbeeld wanneer werknemers zich echt slecht, overwerkt of te gestresseerd voelen, maar in sommige gevallen kunnen ze hun afwezigheid niet echt rechtvaardigen:

 • Koud en nat weer
 • Een kater hebben
 • Willen uitslapen
 • Geen zin om te werken
 • Een privéafspraak  hebben 

De juiste mensen aanwerven

Bij het samenstellen van uw teams moet u medewerkers aanwerven die over professionele trots beschikken, een sterke werkethiek aan de dag leggen en betrouwbaar zijn. Het is belangrijk om tijdens het sollicitatieproces op zoek te gaan naar eerlijke en betrouwbare mensen die om de juiste redenen bij uw bedrijf aan de slag willen. Als ze het uitbouwen van een succesvolle carrière ernstig nemen, zullen ze elke dag naar het werk willen komen en het beste van zichzelf willen geven. Als werknemers gemotiveerd zijn, heeft iedereen daar baat bij. Medewerkers die het beste van zichzelf geven, zorgen voor productieve, waardevolle teams die de omzet van het bedrijf waarvoor ze werken een boost kunnen geven. In ruil voor hun bijdrage maken ze een goede kans om doorgroeimogelijkheden, een hoger loon en verhoogde kansen op succes op de arbeidsmarkt. Als uw medewerkers een goede houding hebben en naar behoren gemotiveerd worden, zouden problemen met ziektedagen eerder de uitzondering dan de regel moeten zijn. 

Meer blogposts...